Τα μυστικά της λίπανσης μαλλιών. Πώς να διαλέξετε έλαια;

Τα μυστικά της λίπανσης μαλλιών. Πώς να διαλέξετε έλαια;

Η λίπανση των μαλλιών όχι μόνο είναι μοντέρνα, αλλά και πολύ αποτελεσματική και απαλή μέθοδος περιποίησης των μαλλιών. Δεδομένου ότι τα φυσικά έλαια έχουν γίνει τόσο δημοφιλή, μια από τις πιο σημαντικές ερωτήσεις που προκύπτουν είναι: ποιο έλαιο να επιλέξω για τη λίπανση του τύπου των μαλλιών μου; Δεν είναι εύκολο να επιλέξετε το ιδανικό ανάμεσα σε περίπου 100 έλαια που υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά. Παρακάτω θα βρείτε μια επισκόπηση που θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε πώς να ταίριαξετε τα έλαια με συγκεκριμένους τύπους μαλλιών.

Λέγεται ότι υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικά φυσικά έλαια που χρησιμοποιούνται στην κοσμετολογία. Ένα ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται καθημερινά και στην κουζίνα. Για παράδειγμα: ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο ή ρυζέλαιο. Ωστόσο, αυτά που πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη φροντίδα των μαλλιών πρέπει να είναι καθαρά, βιολογικά, πίεσης εν ψυχρώ, ακατέργαστα και χωρίς συνθετικές ουσίες. Επίσης, συχνά χρησιμοποιούνται και φυτικά βούτυρα. Τι είναι αυτά; Περιλαμβάνουν έλαια που έχουν στερεή μορφή σε θερμοκρασία δωματίου και απαιτούν θέρμανση για να γίνουν πιο ρευστά.

Ποιο έλαιο να επιλέξετε αρχικά;

Ανάμεσα σε εκατοντάδες έλαια, πρέπει να επιλέξετε ένα που θα είναι το πιο κατάλληλο για τα μαλλιά σας. Δεν είναι παράξενο που αυτή η ερώτηση προκαλεί τόσες αμφιβολίες και μας φέρνει αϋπνίες. Ποιο έλαιο θα είναι το πιο κατάλληλο για την έναρξη του ταξιδιού σας με τη λίπανση των μαλλιών; Πρέπει να ταιριάζει με το πορώδες των μαλλιών σας, να προέρχεται από αξιόπιστη πηγή, να είναι ακατέργαστο και πίεσης εν ψυχρώ.

ΛΙΠΑΝΣΗ ΜΑΛΛΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΡΩΔΕΣ ΜΑΛΛΙΩΝ

Μπορείτε να διακρίνετε τρεις τύπους μαλλιών και τον ίδιο αριθμό κατηγοριών ελαίων μαλλιών. Με τη γνώση των ιδιοτήτων και των δύο, δεν θα υπάρχει πρόβλημα με την επιλογή των κατάλληλων ελαίων για τον συγκεκριμένο τύπο μαλλιών. Τα μαλλιά μπορεί να έχουν διαφορετικό πορώδες, που υποδηλώνει το επίπεδο καταστροφής τους. Πώς να προσδιορίσετε το πορώδες; Ένας από τους τρόπους είναι να τα παρατηρήσετε κάτω από μικροσκόπιο. Ευτυχώς, υπάρχουν μεθόδοι που μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε το πορώδες στην άνεση του σπιτιού σας.

  • μαλλιά με χαμηλό πορώδες - έχουν σφιχτά δεμένο επιδερμιδικό στρώμα, είναι ίσια και δύσκολα να χτενιστούν
  • μαλλιά με μεσαίο πορώδες - το επιδερμιδικό στρώμα είναι πιο χαλαρό, τα μαλλιά είναι πιο τραχιά
  • μαλλιά με υψηλό πορώδες - έχουν κενά και τρύπες στο επιδερμιδικό στρώμα, τα μαλλιά είναι ξηρά, θαμπά και κατεστραμμένα.

Τα έλαια αποτελούνται από εστέρες, λιπαρά οξέα, βιταμίνες, φωσφολιπίδια και μέταλλα - μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ανάλογα με τις ιδιότητές τους. Μπορούν να χωριστούν ανάλογα με την απορροφητικότητά τους, η οποία εξαρτάται από το μέγεθος των σωματιδίων και το περιεχόμενο των λιπαρών οξέων στο έλαιο.

  • διεισδυτικά έλαια - περιέχουν πλειοψηφία κορεσμένων λιπαρών οξέων
  • ημι-διεισδυτικά έλαια - περιέχουν μεγάλη ποσότητα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (ωμέγα 7 και ωμέγα 9)
  • μη διεισδυτικά έλαια - περιέχουν κυρίως πολυακόρεστα έλαια (ωμέγα 3 και ωμέγα 6)

Τα διεισδυτικά έλαια απορροφώνται εύκολα από τα μαλλιά επειδή έχουν μικρά σωματίδια. Αυτά είναι κυρίως βούτυρα με κορεσμένα έλαια, όπως το βούτυρο καριτέ, το φοινικοπυρηνέλαιο και το βούτυρο cupuacu που περιέχονται στο Nanoil - έλαιο για μαλλιά με χαμηλό πορώδες.

Ένα λίγο μεγαλύτερο μέγεθος σωματιδίων είναι χαρακτηριστικό των ημι-διεισδυτικών ελαίων με μονοακόρεστα λιπαρά οξέα ωμέγα 7 και ωμέγα 9. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει το έλαιο μακαντάμια, το αργανέλαιο, το έλαιο από κουκούτσια marula, το έλαιο maracuja και το έλαιο jojoba. Αυτά είναι τα συστατικά του Nanoil ελαίου για μαλλιά με μεσαίο πορώδες.

Τα μεγάλα σωματίδια μπορούν να προσαρμοστούν στις ελλείψεις της δομής των μαλλιών. Είναι τυπικά για τα μη διεισδυτικά έλαια με μονοακόρεστα έλαια ωμέγα 3 και ωμέγα 6, όπως το έλαιο οινοθήρας, το βαμβακέλαιο και το έλαιο από αβοκάντο που συνδυάζονται στο Nanoil έλαιο για μαλλιά με υψηλό πορώδες.

Ποιο έλαιο να επιλέξετε;

Γνωρίζοντας το πορώδες των μαλλιών σας, είναι πολύ εύκολο να ταιριάξετε το κατάλληλο έλαιο για αυτά. Έτσι, η λίπανση των μαλλιών προσφέρει πολύ καλύτερα αποτελέσματα και μειώνει τον κίνδυνο του φριζαρίσματος. Συνεχίστε την ανάγνωση και θα βρείτε καθοδήγηση για το ποιο λάδι να επιλέξετε.

Έλαιο για ξανθά και ανοιχτόχρωμα μαλλιά;

Είναι γνωστό ότι τα ξανθά μαλλιά περιέχουν πολύ λίγη μελανίνη και είναι φυσικά πιο λεπτά και αδύναμα. Ειδικά αν έχουν υποστεί ντεκαπάζ. Επομένως, η λίπανση των ξανθών μαλλιών πρέπει να γίνεται με τη χρήση ελαφριών, καλά απορροφούμενων ελαίων που δεν θα υπερβαρύνουν τέτοια εύθραυστα μαλλιά. Μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε έλαιο μακαντάμια (διεισδυτικό), έλαιο από κουκούτσια marula ή έλαιο jojoba. Οι ξανθές κοπέλες που είναι ικανοποιημένες με το χρώμα τους πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση ινδικών ελαίων (amla και brahmi) καθώς και του καστορέλαιου - τα οποία έχουν την ιδιότητα να σκουραίνουν.

Έλαιο για σγουρά μαλλιά;

Τα σγουρά μαλλιά συχνά διαφέρουν όσον αφορά την κατασκευή τους - στο σημείο της μπούκλας οι τρίχες είναι πολύ λεπτότερες και πιο ευάλωτες στο σπάσιμο. Κατά φύση, έχουν αυξημένο πορώδες και, ως εκ τούτου, ιδανικό θα είναι ένα έλαιο για υψηλό πορώδες. Για παράδειγμα: σταφυλέλαιο, ηλιανθέλαιο, αμυγδαλέλαιο, έλαιο λιναρόσπορου, έλαιο της μελίας, έλαιο από αβοκάντο ή φουντουκέλαιο.

Έλαιο για μαλλιά που φριζάρουν;

Το πρόβλημα του φριζαρίσματος αφορά όσους έχουν μαλλιά με μεσαίο και χαμηλό πορώδες. Σε αυτή την περίπτωση, το καλύτερο έλαιο θα φροντίσει όχι μόνο για το φριζάρισμα αλλά και για τη λείανση και την επίτευξη του κατάλληλου επιπέδου ενυδάτωσης. Τα παρακάτω έλαια έχουν τέτοιες ιδιότητες: έλαιο λιναρόσπορου, ελαιόλαδο και έλαιο jojoba. Η διατήρηση του ελέγχου των ατίθασων τριχών και η απαλότητα επιτυγχάνονται με τη λίπανση των μαλλιών σας με θερμότητα και τη χρήση ελαίου σε μορφή σπρέι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Έλαιο για βαμμένα μαλλιά;

Η βαφή έχει πολύ αρνητική επίδραση στη δομή της κερατίνης των μαλλιών. Τα χρώματα προκαλούν σοβαρές ζημιές στις τρίχες, επομένως το έλαιο για αυτόν τον τύπο μαλλιών πρέπει να έχει δράση σε βάθος, να αναγεννά, να ενισχύει και να προστατεύει από περαιτέρω ζημιές. Για τα βαμμένα μαλλιά, τα πιο συνιστώμενα έλαια είναι: έλαιο από αβοκάντο, σταφυλέλαιο, αμυγδαλέλαιο και αργανέλαιο.

Έλαιο για μαλλιά με ντεκαπάζ;

Το ντεκαπάζ των μαλλιών, καθώς και η βαφή, αφαιρούν τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά των μαλλιών, τα βλάπτουν και τα αδυνατίζουν. Τα μαλλιά με ντεκαπάζ απαιτούν αναγέννηση σε βάθος και ενίσχυση. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι καλό να προτιμήσετε αργανέλαιο, βαμβακέλαιο ή ηλιέλαιο.

Έλαιο για τριχόπτωση;

Η απώλεια μαλλιών είναι φυσική αρκεί να μην είναι υπερβολική. Η λίπανση των μαλλιών μπορεί να εμποδίσει την απώλεια μαλλιών, καθώς ενισχύει τους βολβούς και ρυθμίζει την λειτουργία του τριχωτού της κεφαλής. Τα έλαια που συνιστώνται για το πρόβλημα της τριχόπτωσης είναι: καστορέλαιο, μαύρο σπορέλαιο, έλαιο κέδρου (που προέρχεται από τη Συβηρική Πεύκη, όχι αιθέριο έλαιο).

Έλαιο για λεπτά μαλλιά;

Αυτός ο τύπος μαλλιών απαιτεί ενδυνάμωση και ένα έλαιο που θα βελτιώσει τον όγκο τους, θα ενυδατώσει, αλλά δεν θα υπερφορτώσει. Τα εύθραυστα μαλλιά, για παράδειγμα τα φυσικά ξανθά, αξίζει να τα φροντίσετε με έλαια που απορροφούνται καλά. Μπορείτε να επιλέξετε από τα παρακάτω έλαια: ελαιόλαδο, καρδαμέλαιο, έλαιο λιναρόσπορου ή μακαντάμια - ημι-διεισδυτικό έλαιο.

Έλαιο για μαλλιά με ψαλίδα;

Τα άκρα είναι τα μέρη των μαλλιών που είναι περισσότερο εκτεθειμένα στις επιβλαβείς επιδράσεις των εξωτερικών παραγόντων, της υψηλής θερμότητας κ.λπ. Χρειάζονται αποτελεσματική προστασία. Το αργανέλαιο ή βαμβακέλαιο θα προστατεύσουν τέλεια τις άκρες των μαλλιών και θα λειτουργήσουν ως θερμική προστασία.

Έλαιο για κυματιστά μαλλιά;

Όπως και τα σγουρά μαλλιά, οι μπούκλες είναι εκτεθειμένες στο φριζάρισμα και το σπάσιμο. Αυτό που χρειάζεται εδώ είναι ένα έλαιο που θα τονίζει το κύμα, θα απορροφάται εύκολα, θα προλαμβάνει το φριζάρισμα και δεν θα βαραίνει τις τρίχες. Το jojoba, το αμυγδαλέλαιο ή το έλαιο λιναρόσπορου θα είναι τα καλύτερα για αυτή την αποστολή.

Έλαιο για αφυδατωμένα μαλλιά;

Σχεδόν κάθε έλαιο θα λειτουργήσει καλά σε αφυδατωμένα μαλλιά λόγω του γεγονότος ότι τα έλαια είναι φυσικά μαλακτικά. Συνεπώς, προστατεύουν τις τρίχες από την απώλεια υγρασίας και διατηρούν τον κατάλληλο βαθμό ενυδάτωσης. Τα καλύτερα έλαια είναι: μακαντάμια, ηλιέλαιο, αμυγδαλέλαιο, έλαιο από αβοκάντο και σιτέλαιο.

Έλαιο για λιπαρά μαλλιά;

Φαίνεται ότι τα λιπαρά έλαια δεν συνιστώνται για λιπαρά μαλλιά. Στην πραγματικότητα, ρυθμίζουν τη λειτουργία του σμήγματος, καθαρίζουν και προλαμβάνουν την υπερβολική έκκριση σμήγματος που προκαλεί λιπαρό τριχωτό της κεφαλής. Σε αυτήν την περίπτωση, η καλύτερη λύση είναι να τρίψετε καστορέλαιο ή έλαιο κέδρου στο τριχωτό της κεφαλής.

Έλαιο για μαλλιά με πιτυρίδα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο αγώνας με την πιτυρίδα είναι ανισόρροπος, ειδικά επειδή υπάρχουν διαφορετικές αιτίες. Ωστόσο, όλα αρχίζουν στο τριχωτό της κεφαλής που αρχίζει να λειτουργεί αφύσικα. Ένας εξαιρετικός αντικαταστάτης για τα αντιπιτυριδικά σαμπουάν είναι τα έλαια για μαλλιά με πιτυρίδα. Τα αγαπημένα στον αγώνα αυτό είναι: έλαιο κέδρου, καστορέλαιο, έλαιο κολλιτσίδας ή έλαιο δεντρολίβανου.

Έλαιο για εύθραυστα μαλλιά;

Το εύθραστο των μαλλιών συνδέεται κυρίως με το αυξημένο πορώδες τους. Στην περίπτωση ξηρών και εύθραυστων μαλλιών, ίσως αξίζει να καταφύγετε σε έλαια που συνιστώνται για μεσαίο και υψηλό πορώδες. Αυτά θα προσθέσουν ελαστικότητα και λείανση στις τρίχες. Παραδείγματος χάρη, έλαιο οινοθήρας, καλαμποκέλαιο, σιτέλαιο, αργανέλαιο.

Έλαιο για ίσιωμα των μαλλιών;

Το ίσιωμα των μαλλιών μπορεί να είναι βλαβερό μόνο αν δεν τους παρέχετε επαρκή προστασία. Το καλύτερο έλαιο για το χτένισμα των μαλλιών είναι το φυσικό αργανέλαιο (παρέχει προστασία κατά της θερμότητας, αναγεννά και ενυδατώνει) καθώς και το έλαιο maracuja ή marula.

Έλαιο για φθαρμένα μαλλιά;

Τα φθαρμένα μαλλιά έχουν υψηλό πορώδες και τα έλαια που ταιριάζουν σε αυτά είναι εκείνα που προσφέρουν περιεκτική αναγέννηση, ενίσχυση, ενυδάτωση, λείανση καθώς και επαναφέρουν την κατεστραμμένη δομή της κερατίνης. Έλαια για μαλλιά με υψηλό πορώδες που συνιστώνται για ιδιαίτερα ταλαιπωρημένες τρίχες είναι: καρδαμέλαιο, σταφυλέλαιο, έλαιο οινοθήρας, βαμβακέλαιο ή καλαμποκέλαιο.

Μοιραστείτε μαζί μας την άποψή σας για το άρθρο.


Σχόλια: #0


Προσθέστε στο σχόλιό σας. Θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον συντονιστή.
Μάσκα μαλλιών με κερατίνη
Καστορέλαιο
Έλαιο Χοχόμπα
Αργανέλαιο
Ορός προσώπου με ρετινόλη
πολιτική απορρήτου

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies, καθώς και cookies τρίτων, για τη χρήση εξωτερικών εργαλείων. Σε περίπτωση που ο χρήστης δε δώσει τη συγκατάθεσή του, χρησιμοποιούνται μόνο τα απαραίτητα cookies. Μπορείτε να το αλλάξετε τις ρυθμίσεις από το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε, όποτε επιθυμείτε. Συμφωνείτε με τη χρήση όλων των cookies;

πολιτική απορρήτου