Ποιο είναι το ιδανικό σαμπουάν για τον τύπο των μαλλιών σας; Τα μυστικά της σωστής περιποίησης μαλλιών

Ποιο είναι το ιδανικό σαμπουάν για τον τύπο των μαλλιών σας; Τα μυστικά της σωστής περιποίησης μαλλιών

Πώς να επιλέξετε το σωστό σαμπουάν; Σε σύγκριση με το μαλακτικό, το σαμπουάν χρειάζεται λιγότερη προσοχή – ο ρόλος του είναι απλώς να καθαρίζει. Συνήθως ξεχνάμε ότι ένα ακατάλληλο σαμπουάν μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Ανακαλύψτε ποιο σαμπουάν πρέπει να επιλέξετε για να το αξιοποιήσετε καλύτερα και να αποφύγετε τα φριζαρισμένα, θαμπά και μπερδεμένα μαλλιά.

Όσοι γνωρίζετε ακριβώς τι είδους σαμπουάν χρειάζονται τα μαλλιά σας, παρακαλώ σηκώστε το χέρι σας. Όταν επιλέγουμε μαλακτικά μαλλιών, κοιτάμε προσεκτικά τη σύνθεσή τους, ενώ δεν αφιερώνουμε τόσο χρόνο στα σαμπουάν. Πολλοί από εμάς απλώς αγοράζουμε ένα τυχαίο προϊόν, ή επιλέγουμε μαλακτικό και σαμπουάν της ίδιας σειράς και εταιρείας. Διαφορετικά δοκιμάζουμε όλα τα προϊόντα που είναι διαθέσιμα στο κατάστημα, ή μένουμε πιστοί σε ένα συγκεκριμένο προϊόν που κάνει θαύματα στα μαλλιά μας. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε απολύτως σίγουροι ποιος τύπος σαμπουάν είναι ο πιο κατάλληλος, έχουμε την τάση να εκθέτουμε τα μαλλιά μας στη φθορά.

Ακατάλληλη επιλογή σαμπουάν μαλλιών

Ξέρετε ποια αποτελέσματα να περιμένετε όταν χρησιμοποιείτε ένα ακατάλληλο σαμπουάν; Ένα τέτοιο προϊόν μπορεί να περιέχει συστατικά που δεν ανταποκρίνονται στο πορώδες των μαλλιών μας και ίσως ερεθίσει το δέρμα μας. Συνεπώς ένα ακατάλληλο σαμπουάν μαλλιών μπορεί να:

  • προκαλεί μια δυσάρεστη αίσθηση κνησμού,
  • συμβάλλει στην πρόκληση πιτυρίδας,
  • ερεθίζει το τριχωτό της κεφαλής και να εξασθενεί τους θύλακες,
  • αφυδατώνει τα μαλλιά σας,
  • δυσκολεύει το χτένισμα των μαλλιών.

Πώς να ταιριάξετε το σαμπουάν με τον τύπο των μαλλιών σας;

Θεωρητικά μπορούμε να συμβουλευτούμε μόνο την ετικέτα, αλλά αξίζει να εμβαθύνουμε περισσότερο στην επιλογή ενός σαμπουάν μαλλιών. Το πιο σημαντικό είναι η σύνθεσή του.

Επομένως, αποφύγετε τα σαμπουάν που περιέχουν αλκοόλες, φθαλικές ενώσεις, παράγωγα πετρελαίου, παραβένες και άλλες επιβλαβείς ουσίες, π.χ. ισχυρά ερεθιστικά απορρυπαντικά (Sodium Laureth Sulfate, Sodium Coco Sulfate, Ammonium Lauryl Sulfate, Sodium Myreth Sulfate, Ammonium Lareth Sulfate, Sodium Cocoyl Sarcosinate, Sodium Pareth Sulfate). Πρόκειται για ένα προϊόν που υποτίθεται ότι καθαρίζει αποτελεσματικά το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά, χωρίς όμως να τα ερεθίζει. Τα ήπια, φυσικά σαμπουάν μαλλιών με πρόσθετες ενυδατικές ουσίες, έλαια και εκχυλίσματα βοτάνων είναι η καλύτερη λύση.

Είναι εξίσου σημαντικό να εντοπίσετε και να ορίσετε ποιοι [τύποι σαμπουάν μαλλιών] υπάρχουν διαθέσιμοι στην αγορά. Τα πιο δημοφιλή είναι αυτά σε υγρή μορφή, αν και μπορείτε να βρείτε και μπάρες σαμπουάν, κρέμες, λάδια κ.λπ. Πολύ δημοφιλή είναι και τα ξηρά σαμπουάν που αφαιρούν το περιττό σμήγμα και αναζωογονούν τα μαλλιά άμεσα, χωρίς νερό. Είναι επίσης πολύ εύχρηστα. Όταν επιλέγετε το σωστό σαμπουάν πρέπει να λάβετε υπόψη αυτό το ζήτημα.

Σαμπουάν και τύπος μαλλιών

Το μόνο που χρειάζεστε είναι να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στα μαλλιά σας και να προσδιορίσετε ποια προϊόντα τους ταιριάζουν και τι σαμπουάν να χρησιμοποιήσετε. Τα μαλλιά μας δίνουν συμβουλές και υποδείξεις, για παράδειγμα, μπερδεύονται εύκολα ή φριζάρουν μια μέρα με υγρασία. Ωστόσο δεν μπορούν όλοι εύκολα να αναγνωρίσουν τα σημάδια και γι' αυτό στην σημερινή ανάρτηση, θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για το πως να επιλέξτε σαμπουάν για έναν συγκεκριμένο τύπο μαλλιών. Χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, ας ξεκινήσουμε!

Σαμπουάν για ξηρά και εύθραυστα μαλλιά

Τα μαλλιά που είναι θαμπά, εύθραυστα και αφυδατωμένα είναι ο εφιάλτης πολλών γυναικών. Η καλύτερη λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να χρησιμοποιήσετε ένα κατάλληλο μαλακτικό ή μάσκα μαλλιών. Πρέπει να θυμάστε ότι ένα σαμπουάν μπορεί είτε να ενυδατώσει, είτε να φριζάρει ή και να αφυδατώσει περισσότερο τα μαλλιά– όλα εξαρτώνται από το αν θα επιλέξουμε το σωστό προϊόν. Το καλύτερο σαμπουάν για τα ξηρά μαλλιά πρέπει να περιέχει συστατικά δύο ομάδων: ενυδατικά και προστατευτικά μαλακτικά. Προτιμάτε καλλυντικά με κρεμώδη φόρμουλα και με φυσικά έλαια όπως καρύδα, [έλαιο αβοκάντο] ή αργανέλαιο και κερατίνη, η οποία θα αποτρέψει την ευθραυστότητα, επίσης η γλυκερίνη βοηθάει στην σωστή ενυδάτωση. Τι πρέπει να αποφεύγουν τα ξηρά μαλλιά; Τα θειικά άλατα που αφυδατώνουν τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής.

Σαμπουάν για λιπαρά μαλλιά

Τα λιπαρά μαλλιά είναι αποτέλεσμα της διαταραγμένης λειτουργίας των σμηγματογόνων αδένων στο τριχωτό της κεφαλής. Σε αυτή την περίπτωση, ένα κατάλληλο σαμπουάν πρέπει να καθαρίζει, αλλά και να αναστέλλει την σμηγματόρροια και να την εξισορροπεί. Η σύνθεση ενός τέτοιου προϊόντος πρέπει να περιλαμβάνει καθαριστικές ουσίες, χωρίς όμως να περιέχει συστατικά με αυξημένη λιπαρότητα, π.χ. λάδια ή σιλικόνες. Επιπλέον τα λιπαρά μαλλιά αγαπούν το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο, την τσουκνίδα και το χαμομήλι, τα οποία έχουν στυπτικό αποτέλεσμα (σημείωση - το χαμομήλι μπορεί να φωτίσει το χρώμα των μαλλιών). Επομένως σε αυτή την περίπτωση χρειάζεστε φυτικά σαμπουάν. Ωστόσο μη ξεχνάτε τις άλλες [αρχές περιποίησης λιπαρών μαλλιών], για παράδειγμα, την αποφυγή λουσίματος με ζεστό νερό.

Σαμπουάν για βαμμένα και ανοιχτόχρωμα μαλλιά

Η βαφή και η ντεκαπάζ είναι διαδικασίες που βλάπτουν την κατάσταση των μαλλιών. Γι' αυτόν τον λόγο ένα καλό σαμπουάν μαλλιών για βαμμένα μαλλιά πρέπει να καθαρίζει ανάλαφρα, ώστε να μην επιδεινώνει την κατάσταση των ήδη εξασθενημένων μαλλιών. Αν και υπάρχουν πολλά προϊόντα που αναζωογονούν τα μαλλιά, το καλύτερο είναι το σαμπουάν να αποτελείται από θρεπτικές, λειαντικές, ενυδατικές και ενισχυτικές ουσίες – συνήθως μέλι, φυτικά έλαια, κερατίνη και άλλες πρωτεΐνες. Όσον αφορά την ντεκαπάζ, τα σαμπουάν που μειώνουν τους κίτρινους και ορειχάλκινους τόνους είναι απαραίτητα (μωβ σαμπουάν), ωστόσο για τα σκουρόχρωμα μαλλιά, καλό είναι να επιλέγετε σαμπουάν που εμποδίζουν το ξεθώριασμα του χρώματος. Επιπλέον το καλύτερο σαμπουάν θα ενισχύσει την λάμψη των μαλλιών και θα έχει χαμηλό pH (max.7) για να σφραγίσει τις επιδερμίδες.

Σαμπουάν για λεπτά μαλλιά

Μπορεί ένα σαμπουάν να αυξήσει τον όγκο των μαλλιών; Φυσικά και μπορεί! Ωστόσο η επιλογή του σωστού σαμπουάν για την περίπτωση των λεπτών και επίπεδων μαλλιών μπορεί να γίνει δύσκολη. Υπάρχουν δύο διαθέσιμες επιλογές για σας – ένα ξηρό σαμπουάν ή ένα υγρό σαμπουάν που ταιριάζει με τα μαλλιά σας. Το πρώτο έχει ως στόχο να ανανεώσει τα μαλλιά αμέσως, καθώς τα σωματίδια του απορροφούν το υπερβολικό σμήγμα, χαρίζοντας όγκο στα μαλλιά στη ρίζα. Ωστόσο δεν μπορείτε να βασίσετε στη φροντίδα των μαλλιών σας μόνο με ένα ξηρό σαμπουάν, γιατί αν δεν τα λούσετε για μερικές συνεχόμενες ημέρες, μπορεί να ερεθίσετε το τριχωτό της κεφαλής, οι πόροι να φράξουν και να συσσωρευτεί προϊόν. Ένα αξιόλογο σαμπουάν για λεπτά μαλλιά πρέπει να καθαρίζει καλά το τριχωτό της κεφαλής και να απομακρύνει τα υπολείμματα προϊόντων περιποίησης. Επιπλέον αν περιέχει πολυμερή και πρωτεΐνες, μπορεί να δυναμώσει και να χαρίσει όγκο στα μαλλιά, ενισχύοντάς τα.

Σαμπουάν για μαλλιά με πιτυρίδα

Όσοι έχουν έρθει αντιμέτωποι με πιτυρίδα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να τη ξεφορτωθούμε. Η επιλογή του σωστού σαμπουάν είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου για την [περιποίηση των μαλλιών με πιτυρίδα]. Ωστόσο είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Τα πιο συνηθισμένα σαμπουάν κατά της πιτυρίδας στα καταστήματα, περιέχουν ουσίες που καταπολεμούν διάφορες μυκητιάσεις. Μεταξύ αυτών είναι οι κετοκοναζόλη, σαλικυλικό οξύ, τριθειονικό ψευδάργυρο, θειούχο σελήνιο. Ωστόσο πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε τέτοια προϊόντα, γιατί το δέρμα μπορεί να εθιστεί εύκολα, με αποτέλεσμα την επανεμφάνιση της πιτυρίδας μετά τη διακοπή τους. Ένα καλό σαμπουάν κατά της πιτυρίδας πρέπει να έχει ανάλαφρη φόρμουλα και φυσική σύνθεση, καθώς οι παραβένες, τα ισχυρά απορρυπαντικά και άλλες συνθετικές ουσίες μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα, να διαταράξουν τους σμηγματογόνους αδένες και να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Αναζητήστε σαμπουάν με καστορέλαιο, λάδι κολλιτσίδας, λάδι δεντρολίβανου ή λάδι τεϊόδεντρου που καταπολεμούν την πιτυρίδα.

Σαμπουάν για σγουρά και φριζαρισμένα μαλλιά

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι τα σγουρά μαλλιά μπορεί να φριζάρουν υπερβολικά και να χάσουν την ενυδάτωσή τους, αν δεν τα φροντίζουμε με σωστά σαμπουάν. Όσοι έχουν σγουρά μαλλιά πρέπει πάντα να προσέχουν τι προϊόντα χρησιμοποιούν. Η καλύτερη λύση για τα φριζαρισμένα μαλλιά είναι να χρησιμοποιήσετε ένα σαμπουάν με λειαντικές ιδιότητες. Αναζητήστε λοιπόν [βούτυρο καριτέ], λάδι καρύδας ή πράσινο τσάι. Δε χρειάζεται να φοβάστε τις συνθετικές ουσίες, γιατί οι γνωστές σιλικόνες μπορούν να σας χαρίσουν όμορφη λάμψη, απαλότητα και ελαστικότητα. Ωστόσο η απαλότητα των μαλλιών δεν μπορεί να συμβαδίσει με την απώλεια όγκου, γι' αυτό ένα σαμπουάν για σγουρά μαλλιά πρέπει να είναι ανάλαφρο και να καθαρίζει τους ρύπους και τα υπολείμματα καλλυντικών που παραμένουν στα μαλλιά. Τι άλλο πρέπει να αναζητήσετε σε ένα τέτοιο προϊόν; Πρωτεΐνες, ενυδατικές και προστατευτικές ουσίες που βοηθούν τα σγουρά μαλλιά να διατηρήσουν τη ζωντάνια τους.

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε σαμπουάν;

Μία από τις συχνότερες ερωτήσεις είναι αν το σαμπουάν μαλλιών πρέπει να αντικαθίσταται με άλλο.
Δεν υπάρχουν ωστόσο συγκεκριμένοι κανόνες γύρω από αυτό το θέμα.

Οι υποστηρικτές αυτής της ιδέας θεωρούν ότι με τον καιρό οι ανάγκες των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής αλλάζουν. Γι' αυτό πρέπει να αλλάζουμε και τα σαμπουάν μαλλιών μας όσο συχνά νιώθουμε την ανάγκη. Μόλις τα μαλλιά ενυδατωθούν αρκετά, μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη το σαμπουάν για ξηρά μαλλιά και να το αντικαταστήσουμε με ένα που θα χαρίζει όγκο κ.λπ. Από την άλλη πλευρά, αυτοί που δεν προτιμούν να αλλάζουν το σαμπουάν τους, υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιώντας το ίδιο προϊόν για πολλά χρόνια, εξακολουθούν να βλέπουν τα ίδια θετικά αποτελέσματα και δε χρειάζονται αλλαγές.

Μία καλή εναλλακτική είναι να έχετε δύο αγαπημένα σαμπουάν. Πρώτ' απ 'όλα βρείτε τις δύο πιο σημαντικές ανάγκες των μαλλιών σας (για παράδειγμα, λιπαρό τριχωτό της κεφαλής και ψαλίδα) και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε σαμπουάν που εξυπηρετούν τους σκοπούς αυτούς (το ένα για την πρόληψη της λιπαρότητας και το άλλο με πρωτεΐνη για επανόρθωση). Αντί να αλλάζετε συχνά το σαμπουάν των μαλλιών σας, να παρακολουθείτε τις ανάγκες των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής σας προσεκτικά. Η εμφάνιση των μαλλιών και τα προβλήματά τους είναι οι καλύτεροι ενδείξεις για την επιλογή του σωστού σαμπουάν.

Πολύ σημαντικό! Αν και ονομάζεται σαμπουάν μαλλιών, καθαρίζει και το τριχωτό της κεφαλής. Εφόσον το χρησιμοποιούμε για το πλύσιμο του τριχωτού κυρίως, πρέπει να επιλέξουμε αυτό που θα βελτιώσει την κατάστασή του. Εάν έχουμε έντονη σμηγματόρροια και ξηρά μαλλιά στις άκρες, επιλέγουμε σαμπουάν για λιπαρά μαλλιά και αυτό θα λύσει το πρόβλημα στη ρίζα των μαλλιών, ενώ η αναζωογόνηση είναι δουλειά του μαλακτικού, μιας εντατικής μάσκας μαλλιών ή ενός συμπυκνωμένου σέρουμ.

Μοιραστείτε μαζί μας την άποψή σας για το άρθρο.


Σχόλια: #0


Προσθέστε στο σχόλιό σας. Θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον συντονιστή.
Μάσκα μαλλιών με κερατίνη
Καστορέλαιο
Έλαιο Χοχόμπα
Αργανέλαιο
Ορός προσώπου με ρετινόλη
πολιτική απορρήτου

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies, καθώς και cookies τρίτων, για τη χρήση εξωτερικών εργαλείων. Σε περίπτωση που ο χρήστης δε δώσει τη συγκατάθεσή του, χρησιμοποιούνται μόνο τα απαραίτητα cookies. Μπορείτε να το αλλάξετε τις ρυθμίσεις από το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε, όποτε επιθυμείτε. Συμφωνείτε με τη χρήση όλων των cookies;

πολιτική απορρήτου