Τα οφέλη των αποσταγμάτων βοτάνων. Ποιο φυτικό απόσταγμα να επιλέξετε για να βελτιώσετε το δέρμα;

Τα οφέλη των αποσταγμάτων βοτάνων. Ποιο φυτικό απόσταγμα να επιλέξετε για να βελτιώσετε το δέρμα;

Καταπραΰνουν τους ερεθισμούς, βοηθούν στην αναζωογόνηση του δέρματος και πραγματοποιούν σωστά τις διαδικασίες αυτο-ανανέωσης - με αυτόν τον τρόπο λειτουργούν τα φυτικά αποστάγματα. Ωστόσο είναι αρκετά ισχυρά για να αντικαταστήσουν τα τόνερ και τις λοσιόν προσώπου; Τι κάνει τα αποστάγματα βοτάνων αποτελεσματικά στην περιποίηση του δέρματος; Σήμερα ανακαλύπτουμε τα μυστικά των αποσταγμάτων βοτάνων. Δείτε τα πιο δημοφιλή αποστάγματα και τα οφέλη τους.

Δεν πάει και πολύς καιρός που ελάχιστοι τα γνώριζαν, αλλά σήμερα για πολλούς ανθρώπους τα αποστάγματα βοτάνων (π.χ. ενυδατικά) αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής περιποίησης της επιδερμίδας τους. Παρόλο που τα αποστάγματα βοτάνων έχουν κατακλύσει τη βιομηχανία καλλυντικών, εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που δε γνωρίζουν τι είναι το φυτικό νερό και πως να το χρησιμοποιήσουν σωστά. Ήρθε η ώρα να το αλλάξουμε αυτό και να ανακαλύψουμε τα οφέλη που προσφέρουν τα αποστάγματα βοτάνων.

Τι είναι το φυτικό απόσταγμα;

Τι είναι τα αποστάγματα βοτάνων; Είναι το ίδιο με: το ανθόνερο, το φυτικό νερό, τα υδρολύματα, αρωματικά νερά - πολλά ονόματα έχουν δοθεί σε αυτό το φυσικό προϊόν.

Η φυσικότητα των αποσταγμάτων οφείλεται στην μέθοδο λήψης τους. Ο ευκολότερος τρόπος για να εξηγήσουμε τι είναι το φυτικό απόσταγμα, είναι να μιλήσουμε για την προέλευσή του. Το φυτικό απόσταγμα είναι ένα παραπροϊόν της παραγωγής αιθέριων ελαίων - η διαδικασία εκχύλισης βοτάνων μέσω της απόσταξης με ατμό. Κάποτε θεωρούνταν άχρηστα, σήμερα οι εξαιρετικές τους ικανότητες βελτίωσης του δέρματος και των μαλλιών εκτιμώνται παγκοσμίως.

Και κάτι ενδιαφέρον!

Η λέξη hydrolate (υδρόλυμα στα ελληνικά) προέρχεται από τη γαλλική γλώσσα, όπου hydro σημαίνει νερό και το lait σημαίνει γάλα.

Φυτικό απόσταγμα για την περιποίηση του δέρματος

Τα φυσικά αποστάγματα βοτάνων που χρησιμοποιούνται για την περιποίηση του δέρματος δε διαφέρουν πολύ από τα αποστάγματα περιποίησης των μαλλιών, τα οποία είναι πιο γνωστά ως [υδρολύματα μαλλιών].

Είναι υδαρή και έχουν διακριτικό άρωμα. Προφανώς το φυτό από το οποίο προέρχεται ένα συγκεκριμένο φυτικό απόσταγμα καθορίζει την μυρωδιά του. Είναι κατά κύριο λόγο άχρωμα, αλλά υπάρχουν μερικά υδρολύματα που διακρίνονται από τη χαρακτηριστική τους απόχρωση και αυτό ισχύει για παράδειγμα στο δεντρολίβανο, στο φασκόμηλο ή στο νερό κανέλας.

Ωστόσο ένα καλό φυτικό απόσταγμα, κατάλληλο για την περιποίηση της επιδερμίδας, πρέπει να μην περιέχει πρόσθετα: χρωστικές ουσίες, συνθετικά αρώματα, συντηρητικά. Όσο πιο απλή είναι η φόρμουλα, τόσο καλύτερη θα είναι η επιδερμίδα μας.

Απόσταγμα βοτάνων vs. λάδι προσώπου

Φυτικό απόσταγμα ή λάδι προσώπου; Αντί να αναρωτιέστε ποιο φυσικό προϊόν ταιριάζει καλύτερα στο δέρμα σας και ποιο έχει καλύτερα αποτελέσματα στην καθημερινή περιποίηση, απλά χρησιμοποιήστε και τα δύο!

Τα υδρολύματα είναι ελαφρύτερα και διεισδύουν στο δέρμα γρηγορότερα, για να προσφέρουν ενυδάτωση στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας. Από την άλλη, τα αποτελέσματά τους είναι λιγότερο ορατά. Τα φυσικά έλαια με τη σειρά τους είναι κορεσμένα με απαραίτητα λιπαρά οξέα και αποτρέπουν την απώλεια νερού. Τα αποτελέσματα τους είναι πιο έντονα. Σε συνδυασμό αυτά τα δύο δημιουργούν ένα αχτύπητο δίδυμο!

Τα έλαια που μπορείτε να συνδυάσετε με αποστάγματα βοτάνων πρέπει να είναι φυσικά, ψυχρής πίεσης και ακατέργαστα. Το αργανέλαιο, το αμυγδαλέλαιο και το έλαιο χοχόμπα είναι τέλειες επιλογές, αλλά δεν είναι τα μόνα έλαια που μπορείτε να δοκιμάσετε.



Πώς να χρησιμοποιήσετε σωστά το δίδυμο φυτικού αποστάγματος & λαδιού περιποίησης;

Αν και ο συνδυασμός των δύο ουσιών μπορεί να φαίνεται δύσκολος σε μερικούς, η χρήση φυτικών αποσταγμάτων και λαδιών στο δέρμα είναι εύκολη. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να το δοκιμάσετε.

  1. Υδρόλυμα πριν το λάδι - πρώτα καθαρίστε το πρόσωπο, χρησιμοποιήστε το φυτικό απόσταγμα και στη συνέχεια καταπολεμήστε την αφυδάτωση με ένα λάδι περιποίησης.
  2. Υδρόλυμα με λάδι - ρίξτε λίγο λάδι και φυτικό απόσταγμα στην παλάμη του χεριού σας, τοποθετώντας και τα δύο προϊόντα ταυτόχρονα στο δέρμα σας, κάνοντας ένα σύντομο μασάζ.
  3. D.I.Y. διφασική λοσιόν - ανακατέψτε λάδι με φυτικό απόσταγμα (2:1) και ρίξτε το μείγμα σε ένα μπουκαλάκι. Ανακινήστε πριν από κάθε χρήση και ρίξτε σε ένα βαμβάκι για να καθαρίσετε το πρόσωπό σας με αυτό.
  4. D.I.Y. μάσκα προσώπου - χρησιμοποιήστε το επιλεγμένο λάδι και απόσταγμα βοτάνων ως βάση, για να δημιουργήσετε μια μάσκα προσώπου (ή ένα απολεπιστικό προϊόν, προσθέτοντας μερικά λειαντικά σωματίδια) με μέλι, αλόη, γιαούρτι, αβοκάντο κ.λπ.

Ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση φυτικού αποστάγματος στο πρόσωπο;

Αναμφίβολα τα αποστάγματα βοτάνων είναι προϊόντα περιποίησης από την Μητέρα Φύση. Πρόσφατα τα εκτιμήσαμε περισσότερο, γιατί συνειδητοποιήσαμε τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η φυσική περιποίηση της επιδερμίδας.

Σίγουρα το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των αποσταγμάτων βοτάνων είναι το ουδέτερο pH τους, επομένως είναι πολύ εύκολο γι' αυτά να συντονιστούν με το δέρμα μας και να αποκαταστήσουν την ισορροπία του. Δεν ερεθίζουν και δεν προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις. Απλώς ανακουφίζουν. Ωστόσο αυτά δεν είναι τα μόνα οφέλη από τη χρήση αποσταγμάτων βοτάνων στην περιποίηση του δέρματος. Ποιες είναι οι ιδιότητες των υδρολυμάτων;

Φυσικά αποστάγματα βοτάνων για το πρόσωπο:

  • μπορούν να καταπραΰνουν το δέρμα
  • εξουδετερώνουν φλεγμονές
  • μειώνουν κοκκινίλες και σημάδια
  • τονώνουν και αποκαθιστούν το φυσικό pH του δέρματος
  • έχουν αντιρρυπαντική και αντιοξειδωτική δράση
  • καθαρίζουν το δέρμα και καταπολεμούν τα βακτήρια
  • χαρίζουν φρεσκάδα και βελτιώνουν τα επίπεδα ενυδάτωσης

Προφανώς, η πλειοψηφία των παραπάνω ιδιοτήτων συνδέεται με τα οφέλη που προσφέρει ένα συγκεκριμένο φυτό/βότανο, από το οποίο προέρχεται το εκάστοτε υδρόλυμα. Συνεπώς θα πετύχετε διαφορετικά αποτελέσματα όταν χρησιμοποιείτε και διαφορετικά ανθόνερα ή φυτικά νερά.

Τα πιο συνηθισμένα υδρολύματα και οι ιδιότητές τους

Παρακάτω θα βρείτε τα 10 πιο δημοφιλή αποστάγματα βοτάνων μαζί με τα αποτελέσματα που προσφέρουν στο δέρμα.

  1. Ροδόνερο - ενυδατώνει απαλά το δέρμα, λειαίνει και βελτιώνει την ελαστικότητά του. Επίσης ευνοεί την επούλωση πληγών, ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνει τις κοκκινίλες και τις φλεγμονές (το ροδόνερο υψηλής ποιότητας προέρχεται από το τριαντάφυλλο της Δαμασκού).
  2. Νερό Κίστου- καθαρίζει, χαρίζει φρεσκάδα, συσφίγγει τους πόρους του δέρματος, φωτίζει τα σημάδια από την ακμή, λειαίνει το δέρμα, βελτιώνει την ελαστικότητα και αναζωογονεί.
  3. Νερό λεβάντας - με αντισηπτική δράση, καταπραΰνει τους ερεθισμούς, μειώνει τα πρηξίματα (π.χ. πρήξιμο των ματιών), θρέφει το δέρμα και χαρίζει υγιή τόνο. Επιπλέον το νερό λεβάντας είναι αντιοξειδωτικό και μπορεί να διευκολύνει τις φυσικές διαδικασίες αυτο-ανανέωσης της επιδερμίδας.
  4. Νερό αμαμελίδας - αντιμετωπίζει κοινά δερματικά προβλήματα όπως ακμή, μαύρα στίγματα και κοκκινίλες. Επιπλέον είναι αντιβακτηριδιακό, μειώνει τα τριχοειδή αγγεία, βοηθά την ανάπλαση του δέρματος και έχει αντισηπτική δράση.
  5. Νερό πράσινου τσαγιού - περιέχει τανίνες, ενώσεις με αντιβακτηριακή δράση και αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες. Ωστόσο το πιο σημαντικό είναι ότι το νερό πράσινου τσαγιού είναι γνωστό για τις καταπραϋντικές του ιδιότητες, βοηθά στη θεραπεία των ηλιακών εγκαυμάτων και μειώνει τα σπασμένα τριχοειδή αγγεία.
  6. Νερό αλόης - πολύ αποτελεσματική ενυδατική κρέμα που αναζωογονεί το δέρμα χάρη στη σύνθεση κολλαγόνου και ελαστίνης, δύο πρωτεΐνες υπεύθυνες για τη διατήρηση της ελαστικότητας και της σφριγηλότητας του δέρματος.
  7. Νερό βατόμουρου - με εξαιρετικές ικανότητες αναζωογόνησης του δέρματος. Λειαίνει, αναπληρώνει νερό και τονώνει, διατηρώντας την νεανική εμφάνιση. Επιπλέον το νερό βατόμουρου διευκολύνει την αναζωογόνηση του δέρματος και καταπολεμά τις φλεγμονές. Προσφέρει προστασία στο πρόσωπο.
  8. Νερό δενδρολίβανου - προσφέρει τα παρακάτω οφέλη στο δέρμα: αντιοξειδωτικό, αντιγηραντικό (γενικά αναζωογονεί), είναι αντιβακτηριδιακό, αντισηπτικό και με αντιφλεγμονώδη δράση. Επιπλέον το νερό δεντρολίβανου ενεργοποιεί την κυκλοφορία, θρέφει και βελτιώνει τον τόνο του δέρματος.
  9. Νερό χαμομηλιού – μυρίζει σαν ένα λιβάδι μια καλοκαιρινή μέρα, αλλά το σημαντικό είναι ότι καταπολεμά ερεθισμούς, χαλαρώνει, καταπραΰνει, απαλύνει, ενυδατώνει και καθαρίζει.
  10. Νερό Oπουντία- είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Ε και προβιταμίνη Α, επομένως βοηθά στην ανάπλαση, αναζωογονεί, αποτρέπει την οξείδωση, θρέφει εις βάθος και καταπολεμά την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Τέλος το νερό οπουντία φωτίζει το δέρμα.

Ποιο φυτικό απόσταγμα να επιλέξετε;

Ποιο απόσταγμα βοτάνων είναι το καλύτερο για τη βελτίωση του δέρματος; Δεν υπάρχει μία ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Πρέπει να επιλέξετε ένα υδρόλυμα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του δέρματός σας. Παρακάτω θα βρείτε συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το τέλειο φυτικό απόσταγμα για σας.

Το καλύτερο φυτικό απόσταγμα για ξηρές επιδερμίδες

Πρέπει να είναι ήπιο, να μην έχει αιμοστατικές ιδιότητες, αλλά να ενυδατώνει. Τα καλύτερα αποστάγματα βοτάνων για ξηρό δέρμα είναι: ροδόνερο, νερό λεμονιού, νερό γιασεμιού, νερολί και ανθόνερο λωτού.

Το καλύτερο φυτικό απόσταγμα για ευαίσθητες επιδερμίδες

Πρέπει να καταπραΰνει τους ερεθισμούς και να προστατεύει το δέρμα. Τα καλύτερα φυτικά αποστάγματα για ευαίσθητες επιδερμίδες είναι: και πάλι το ροδόνερο, νερό βατόμουρου και αλόης, νερό γιασεμιού, νερό λεβάντας και χαμομηλιού.

Το καλύτερο απόσταγμα βοτάνων για λιπαρά/με τάση ακμής δέρματα

Ένα τέτοιο προϊόν περιποίησης πρέπει να βοηθά τους σμηγματογόνους αδένες να λειτουργούν σωστά (να αποτρέπουν την υπερβολική δραστηριότητα), να καθαρίζει, να έχει αντιβακτηριακή δράση και να εξισορροπεί το pH του δέρματος. Τα καλύτερα αποστάγματα βοτάνων για λιπαρά και με τάση ακμής δέρματα είναι: νερό αμαμελίδας, νερό κίστου, νερό δεντρολίβανου, νερό φράουλας και ανθόνερο αραβοσίτου.

Το καλύτερο απόσταγμα βοτάνων για την ερυθροδερμία

Αντί να ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος, θα πρέπει να καταπραΰνει τους ερεθισμούς, να ανακουφίζει το δέρμα και να ενδυναμώνει τα τριχοειδή αγγεία. Τα καλύτερα αποστάγματα βοτάνων για την ερυθροδερμία είναι: ροδόνερο, πράσινο τσάι, νερό οπουντία, νερό λάιμ και νερό αμάραντου.

Το καλύτερο φυτικό απόσταγμα για το ώριμο δέρμα

Προφανώς πρέπει να έχει αντιγηραντική δράση, να ενυδατώνει, να αναπλάθει, να βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος και να προστατεύει. Το καλύτερο απόσταγμα βοτάνων για ώριμο δέρμα είναι: Ροδόνερο Δαμασκού, ανθόνερο πορτοκαλιού, νερό αμαμελίδας και νερό οπουντία.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το φυτικό απόσταγμα στο πρόσωπο;

Ο ευκολότερος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε φυτικό απόσταγμα ως μέσο περιποίησης, είναι να το αντιμετωπίσετε ως εναλλακτική λύση στο τόνερ προσώπου (ειδικά όταν το τόνερ που χρησιμοποιείτε είναι βαρύ, περιέχει αλκοόλες και αφυδατώνει το δέρμα!)

Πώς να το κάνετε; Ο απλούστερος τρόπος χρήσης φυτικού αποστάγματος στο πρόσωπο είναι το ελαφρύ χτύπημα της επιδερμίδας μετά τον [καθαρισμό του προσώπου] που πραγματοποιείται κάθε βράδυ. Μία πολύ μικρή ποσότητα υδρολύματος σας βοηθά να ενυδατώσετε το δέρμα και να απαλύνετε τους ερεθισμούς. Εάν παρατηρήσετε ότι το φυτικό απόσταγμα δεν έχει διεισδύσει πλήρως στο δέρμα μετά από λίγο - δηλαδή το δέρμα δεν το έχει απορροφήσει - μπορείτε να αφαιρέσετε το περίσσευμα με ένα βαμβάκι. Το τελευταίο βήμα της φυσικής ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας είναι η χρήση μιας κρέμας προσώπου, όπως πάντα.

Μοιραστείτε μαζί μας την άποψή σας για το άρθρο.


Σχόλια: #0


Προσθέστε στο σχόλιό σας. Θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον συντονιστή.
Μάσκα μαλλιών με κερατίνη
Καστορέλαιο
Έλαιο Χοχόμπα
Αργανέλαιο
Ορός προσώπου με ρετινόλη
πολιτική απορρήτου

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies, καθώς και cookies τρίτων, για τη χρήση εξωτερικών εργαλείων. Σε περίπτωση που ο χρήστης δε δώσει τη συγκατάθεσή του, χρησιμοποιούνται μόνο τα απαραίτητα cookies. Μπορείτε να το αλλάξετε τις ρυθμίσεις από το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε, όποτε επιθυμείτε. Συμφωνείτε με τη χρήση όλων των cookies;

πολιτική απορρήτου