Ενδιαφέρουσες Πληροφορίες για τα Μαλλιά. Σίγουρα θα σας εκπλήξουν!

Ενδιαφέρουσες Πληροφορίες για τα Μαλλιά. Σίγουρα θα σας εκπλήξουν!

Αν και έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες τρίχες στο κεφάλι μας, δε γνωρίζουμε τι πληροφορίες κουβαλάει η καθεμία από αυτές. Τι δε γνωρίζετε για τα μαλλιά σας;

Πράγματι υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα μαλλιά. Και δε γνωρίζουμε ούτε τις μισές, εκτός αν ασχολούμαστε με τα μαλλιά συχνά, αλλά και επαγγελματικά. Μερικές από τις πληροφορίες που θα αναφερθούν παρακάτω δε θα επηρεάσουν μάλλον τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τα μαλλιά σας καθημερινά, ωστόσο, μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπετε την περιποίηση των μαλλιών. Η αλήθεια είναι ότι συχνά αναμένουμε κάτι ακατόρθωτο από τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε στα μαλλιά. Παρακάτω θα μάθετε γιατί κάποια προϊόντα λειτουργούν, ενώ άλλα όχι. Για να κατανοήσετε καλύτερα τα μαλλιά σας, διαβάστε παρακάτω τις πληροφορίες που θα σας εντυπωσιάσουν. Θα βρείτε μυστικά για την ανατομία των μαλλιών και την περιποίηση τους.

ΔΟΜΗ ΜΑΛΛΙΩΝ

Κάθε τρίχα χτίζεται με τον ίδιο τρόπο;

Εν συντομία να πούμε ότι κάθε τρίχα αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία είναι το στέλεχος της τρίχας που βρίσκεται πάνω από το τριχωτό της κεφαλής και η ρίζα που βρίσκεται μέσα σε θύλακα, στο χόριο. Το στέλεχος με τη σειρά του αποτελείται από τρία στρώματα: επιδερμίδα (εξωτερική), περιτρίχιο (μεσαία) και μυελός (εσωτερική). Ενδιαφέρον είναι ότι η λεπτή τρίχα δεν έχει καθόλου εσωτερικό στρώμα, επομένως, υπάρχει ένας κενός χώρος στο σημείο, εκεί όπου η χοντρή τρίχα έχει τον μυελό. Οι διαφορετικοί τύποι μαλλιών λοιπόν έχουν και διαφορετικό σχήμα στη διατομή τους. Για να αποδείξουμε τα ίσια μαλλιά είναι στρογγυλά, τα κυματιστά μαλλιά έχουν σχήμα σε έλλειψη, τα σγουρά μαλλιά μοιάζουν με οβάλ σχήμα, τα φριζαρισμένα μαλλιά έχουν σχήμα συκωτιού και τα πολύ σγουρά μαλλιά (η πιο στριφογυριστή μπούκλα "fil-fil") μοιάζουν με κρουασάν.

Τα μαλλιά είναι ζωντανό μέρος του οργανισμού;

Το μόνο μέρος της τρίχας που είναι ζωντανό είναι ο βολβός. Εκεί λαμβάνουν χώρα όλες οι διαδικασίες που είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη των μαλλιών. Το υπόλοιπο τμήμα της τρίχας είναι νεκρό και αποτελείται από σκληρά, αγκαθωτά κύτταρα κερατίνης.

Τα μαλλιά χτίζονται μόνο από κερατίνη;

Η κερατίνη είναι πραγματικά μια πρωτεΐνη που λειτουργεί ως κύριο δομικό στοιχείο της τρίχας. Το 85% της τρίχας αποτελείται από αυτήν την πρωτεΐνη. Ωστόσο μια υγιής τρίχα πρέπει να αποτελείται επίσης από περισσότερο ή λιγότερο 10% νερό, γι' αυτόν τον λόγο η ενυδάτωση των μαλλιών είναι τόσο σημαντική. Τα υπόλοιπα δομικά στοιχεία είναι μέταλλα, λιπίδια (ενώνουν τα κύτταρα της κερατίνης) καθώς και η χρωστική ουσία η μελανίνη που είναι υπεύθυνη για το χρώμα των μαλλιών.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΡΙΧΩΝ

Όλες οι τρίχες μακραίνουν με τον ίδιο ρυθμό;

Οι τρίχες που μακραίνουν γρηγορότερα είναι αυτές του προσώπου. Ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης τριχών στο κεφάλι είναι 1 εκ. το μήνα. Φυσικά ο μέγιστος ρυθμός ανάπτυξης τριχών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, τόσο εξωτερικούς, όσο και εσωτερικούς, επομένως αυτό το δεδομένο μπορεί να διαφέρει στον καθένα. Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι χρειάζονται 7-8 χρόνια για να αποκτήσει κανείς μαλλιά ως την μέση, από ένα ξυρισμένο κεφάλι. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες, τα μαλλιά που αναπτύσσονται γρηγορότερα είναι των Ασιατών, ενώ των Ευρωπαίων αναπτύσσονται με μέτριο ρυθμό και τέλος των Αφρικανών θεωρείται ότι αναπτύσσονται πιο αργά απ' όλα. Σε γενικές γραμμές τα ανδρικά μαλλιά μακραίνουν πιο γρήγορα από τα γυναικεία και μάλλον με αυτό δε χαίρονται πολύ οι γυναίκες γιατί δεν περίμεναν να το ακούσουν. Ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης μαλλιών παρατηρείται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Το κούρεμα επιταχύνει την ανάπτυξη των μαλλιών;

Είναι ένας από τους μύθους που πιστεύουν πολλοί άνθρωποι. Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένας λόγος που να εκλογικεύει αυτήν την πεποίθηση. Το κούρεμα δεν έχει καμία επίδραση στην ανάπτυξη των μαλλιών. Αυτό που επηρεάζει είναι τη δραστηριότητα των βολβών της τρίχας.

Τα μαλλιά μακραίνουν μετά το θάνατο;

Τα μαλλιά δεν μακραίνουν μετά το θάνατο και η εξήγηση είναι απλή. Όταν ο οργανισμός δεν είναι πλέον ζωντανός, όλες οι διαδικασίες κυτταρικής διαίρεσης σταματούν. Ίσως κάποιες φορές να σας έχει φανεί ότι τα μαλλιά ενός νεκρού είναι μακρύτερα, ωστόσο αυτό είναι απλώς μια ψευδαίσθηση που δημιουργείται από τη συστολή των ιστών που βρίσκονται κοντά στα μαλλιά.

Γιατί μερικά μωρά γεννιούνται με μαλλιά;

Οι θύλακες της τρίχας σχηματίζονται τον τρίτο μήνα της προγεννητικής ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το μωρό βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ορμόνες της μητέρας, η συγκέντρωση των οποίων είναι υψηλή. Αυτό φυσικά επηρεάζει σημαντικά την ανάπτυξη των μαλλιών του βρέφους μελλοντικά. Επιπλέον, το γεγονός ότι ένα μωρό έχει τρίχες αφού γεννηθεί εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τη γενετική καθώς και από την εθνική καταγωγή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πρώτες τρίχες πέφτουν αμέσως μετά τη γέννα.

Ποιος είναι ο μέγιστος αριθμός τριχών που μπορεί να αναπτυχθεί στο κεφάλι;

Κάθε άνθρωπος γεννιέται με έναν καθορισμένο αριθμό θυλάκων. Φυσικά αυτός ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί χάρη σε χειρουργικές επεμβάσεις, όπως για παράδειγμα η εμφύτευση μαλλιών. Καθώς συζητάμε το θέμα του όγκου των μαλλιών, οι ξανθοί έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό τριχών, ενώ οι κοκκινομάλληδες έχουν το λιγότερο και μία μέση κατάσταση επικρατεί στα καστανά μαλλιά. Φυσικά μερικοί θύλακες μπορεί να είναι ανενεργοί. Αυτό σημαίνει ότι χάρη στην κατάλληλη περιποίηση μπορούμε να ενεργοποιήσουμε ανενεργούς θύλακες και να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη των μαλλιών. Ο μέσος αριθμός ανθρώπινων τριχών είναι 100-150 χιλιάδες. Υπολογίζεται επίσης ότι 1 εκ δέρματος φιλοξενεί από 150 έως 170 τρίχες.

Όλες οι τρίχες μακραίνουν το ίδιο;

Όχι δεν συμβαίνει αυτό. Κάθε τρίχα έχει τον δικό της κύκλο ζωής και είναι διαφορετικός για τις βλεφαρίδες, τις τρίχες του προσώπου και τα μαλλιά. Όσον αφορά τα μαλλιά που αναφέρθηκαν τελευταία, παραμένουν στη φάση ανάπτυξης από 2 έως 7 χρόνια. Φυσικά η διάρκεια ζωής μιας τρίχας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η κατάσταση του θύλακα, το φύλο κ.λπ. Κατά μέσο όρο, 9 στις 10 τρίχες βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, το 10% των τριχών είναι νεκρές και σύντομα θα ωθηθούν έξω από τους θύλακες από τις νέες τρίχες. Σε όλη τη διάρκεια της ζωής, ένας θύλακας δημιουργεί και αναπτύσσει από 20 έως 30 τρίχες.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΜΑΛΛΙΩΝ

Είναι δυνατόν να σταματήσει η πτώση των μαλλιών;

Η τριχόπτωση είναι μια απολύτως φυσική διαδικασία που συνδέεται με τον κύκλο ζωής των τριχών. Κατά μέσο όρο, χάνουμε 80-100 τρίχες την μέρα, ωστόσο υπάρχουν διάφορα που επηρεάζουν αυτόν τον ρυθμό. Υπάρχει για παράδειγμα το πρόβλημα της υπερβολικής τριχόπτωσης ή της φαλάκρας, όταν δηλαδή χάνουμε περισσότερες από 100 τρίχες την μέρα.

Οι ασθένειες και μόνο οφείλονται για την τριχόπτωση των μαλλιών;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που επηρεάζουν το αυξανόμενο πρόβλημα της υπερβολικής τριχόπτωσης. Συχνά συνδέεται με την ύπαρξη μιας ασθένειας όπως, για παράδειγμα προβλήματα με θυρεοειδή αδένα, καρκίνο, αναιμία καθώς και διάφορα είδη λοιμώξεων. Μπορούμε επίσης να χάσουμε τα μαλλιά μας σε έντονο ρυθμό ως συνέπεια μιας αντιβιοτικής θεραπείας, έλλειψης μετάλλων (σίδηρος, ψευδάργυρος), εμμηνόπαυσης ή ανδρόπαυσης, καθώς και άγχους, θεραπείας αντισύλληψης, εγκυμοσύνης και λήψης διεγερτικών. Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν καν το γεγονός ότι τα πρώτα στάδια της φαλάκρας μπορεί να προκληθούν από το αδυνάτισμα, την ακατάλληλη διατροφή (πολύ κακή, ή δραστικές αλλαγές σε αυτήν) ή από ακατάλληλη περιποίηση, δηλαδή χρήση βαριών και επιβαρυντικών προϊόντων που δεν ταιριάζουν με τις ανάγκες των μαλλιών μας.

Γιατί τα μαλλιά τείνουν να πέφτουν υπερβολικά μετά την εγκυμοσύνη;

Πράγματι η εγκυμοσύνη, ή για την ακρίβεια, οι ορμόνες που συνδέονται με την εγκυμοσύνη, είναι ένας από τους παράγοντες που πέφτουν τα μαλλιά υπερβολικά. Όταν μια γυναίκα είναι έγκυος, το επίπεδο των οιστρογόνων της είναι πολύ υψηλό και πέφτει γρήγορα μετά τη γέννηση του παιδιού. Αυτή η ξαφνική πτώση ορμονών οδηγεί σε υπερβολική απώλεια μαλλιών.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΛΛΙΩΝ

Μπορεί μια τρίχα να κρατήσει βάρος μεγαλύτερο από το δικό της;

Μία πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία που συζητιέται συχνά αφορά την αντοχή της τρίχας. Μια υγιής και χοντρή τρίχα είναι πιο δυνατή από ένα χάλκινο σύρμα ίδιας διαμέτρου και μπορεί να αντέξει φορτίο 250 γραμμαρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια τρίχα μέσου μήκους ζυγίζει 1/1000 του γραμμαρίου. Η αντοχή μιας τρίχας συνδέεται με την αντοχή της σε μηχανικούς, βιολογικούς και χημικούς παράγοντες.

Τα μαλλιά είναι όντως ελαστικά;

Ένα από τα φυσικά χαρακτηριστικά των μαλλιών είναι η ελαστικότητα και η ευλυγισία τους. Μία υγιής τρίχα μπορεί να τεντώσει σε 10% του κανονικού της μήκους και αυτό δε θα την επηρεάσει αρνητικά στη δομή της. Τα βρεγμένα μαλλιά τεντώνονται από μόνα τους και χάνουν την ελαστικότητά τους, όταν εκτίθενται στη θερμότητα. Επιπλέον αυτό το τέντωμα και η ελαστικότητα των μαλλιών, εξαρτάται από την ποσότητα του νερού που έχουν απορροφήσει από τον περιβάλλοντα χώρο.

Γιατί η φυσική κόκκινη τρίχα είναι τόσο σπάνια;

Τα φυσικά κόκκινα μαλλιά είναι χαρακτηριστικό μόλις του 4% του συνολικού πληθυσμού. Αυτές οι πληροφορίες σχετικά με τα μαλλιά είναι καταγεγραμμένες στα γονίδια και μεταδίδονται και από τους δύο γονείς, αν και δε χρειάζεται να είναι κοκκινομάλληδες. Επίσης το γονίδιο των κόκκινων τριχών συχνά βρίσκεται σε κατάσταση αδράνειας, γιατί πάντα χάνει εναντίον των άλλων χρωμάτων μαλλιών. Παρά το γεγονός ότι οι κοκκινοτρίχηδες είναι σπάνιοι, απολαμβάνουν το φυσικό χρώμα των μαλλιών τους για περισσότερο καιρό, καθώς τα φυσικά κόκκινα μαλλιά αργούν να γκριζάρουν.

Ποια είναι η λειτουργία των τριχών;

Οι τρίχες εκπληρώνουν δύο πολύ σημαντικές αποστολές, η μία είναι θερμορυθμιστική και η άλλη είναι προστατευτική, ωστόσο, όσον αφορά τον άνθρωπο, αυτές οι λειτουργίες έχουν περιοριστεί αρκετά με την εξέλιξη του είδους. Τα μαλλιά ωστόσο εξακολουθούν να παρέχουν προστασία και να διατηρούν τη θερμοκρασία σε σωστά επίπεδα, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μαλλιά αντιμετωπίζονται μόνο ως καλλωπιστικός παράγοντας.

Τα μαλλιά απορροφούν νερό;

Τα υγιή μαλλιά έχουν αρκετά ανεπτυγμένη ικανότητα να απορροφούν νερό. Μία τρίχα μπορεί να «καταναλώσει» νερό έως και 30% της συνολικής μάζας της τρίχας. Γι' αυτόν τον λόγο τα βρεγμένα μαλλιά είναι πιο βαριά απ' όταν είναι στεγνά. Όσο πιο ταλαιπωρημένα είναι τα μαλλιά, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα νερού θα απορροφήσουν. Δυστυχώς εις βάρος τους.

ΛΟΙΠΑ

Γιατί η μελέτη της τρίχας ονομάζεται στα αγγλικά trichology και όχι hairology;

Αν και σε όσους ξέρουν ελληνικά μπορεί να φαίνεται προφανής η απάντηση στο ερώτημα, η πιο κατάλληλη ονομασία για την μελέτη των μαλλιών, τον τομέα της ιατρικής που ασχολείται με τη διάγνωση και τη θεραπεία προβλημάτων των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής, είναι η τριχολογία, από την ελληνική λέξη τρίχα.

Μοιραστείτε μαζί μας την άποψή σας για το άρθρο.


Σχόλια: #0


Προσθέστε στο σχόλιό σας. Θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον συντονιστή.
Μάσκα μαλλιών με κερατίνη
Καστορέλαιο
Έλαιο Χοχόμπα
Αργανέλαιο
Ορός προσώπου με ρετινόλη
πολιτική απορρήτου

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies, καθώς και cookies τρίτων, για τη χρήση εξωτερικών εργαλείων. Σε περίπτωση που ο χρήστης δε δώσει τη συγκατάθεσή του, χρησιμοποιούνται μόνο τα απαραίτητα cookies. Μπορείτε να το αλλάξετε τις ρυθμίσεις από το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε, όποτε επιθυμείτε. Συμφωνείτε με τη χρήση όλων των cookies;

πολιτική απορρήτου