Αφήστε τα Μαλλιά σας να Μιλήσουν, μέρος 6. Καταπολέμηση Πιτυρίδας

Αφήστε τα Μαλλιά σας να Μιλήσουν, μέρος 6. Καταπολέμηση Πιτυρίδας

Πολύς κόσμος έχει πιτυρίδα, αλλά συχνά είναι ένα μόνο επεισόδιο. Ό,τι κι αν γίνει, τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής που επηρεάζονται από την πιτυρίδα χρειάζονται σωστή περιποίηση. Δυστυχώς δεν υπάρχει μία συνταγή, γιατί όλα εξαρτώνται από τον τύπο της πιτυρίδας. Ρίξτε μια ματιά στα μαλλιά σας για να βρείτε λύση.

Να θυμάστε ότι κάθε πρόβλημα στα μαλλιά έχει την πηγή του. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι και στοχεύουμε να βρούμε την αιτία. Ας προτιμήσουμε μία συνειδητή προσέγγιση στην περιποίηση των μαλλιών και ας αρχίσουμε να προσφέρουμε στα μαλλιά ό,τι χρειάζονται. Τότε το πρόβλημα θα εξαφανιστεί.

ΜΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΤΡΙΧΩΤΟ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΙΤΥΡΙΔΑ – ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Θα σας φανεί κάπως τρελό… αλλά όλοι έχουν πιτυρίδα. Με απλά λόγια η πιτυρίδα σημαίνει ξεφλούδισμα των νεκρών κυττάρων του δέρματος στο τριχωτό της κεφαλής.

Πώς δημιουργείται η πιτυρίδα;

Το ανθρώπινο τριχωτό της κεφαλής επανορθώνεται μόνιμα και η εμφάνιση πιτυρίδας είναι απολύτως φυσιολογική. Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου ζωής (περίπου 28 ημέρες), τα παλιά κύτταρα του δέρματος που πλέον είναι νεκρά, αντικαθίστανται με νέα. Για να απαλλαγούμε από τα νεκρά κύτταρα μπορούμε να κάνουμε απολέπιση π.χ. κατά το λούσιμο. Το πρόβλημα ξεκινά όταν το δέρμα ξεφλουδίζει υπερβολικά. Δηλαδή υπάρχουν λευκές νιφάδες, έντονα ορατές που πέφτουν και στους ώμους. Η πιτυρίδα εμφανίζεται όταν ο κύκλος ζωής των κυττάρων μειώνεται σε 7-15 ημέρες και η διαδικασία απολέπισης είναι ταχύτερη.

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι πιτυρίδας:

  1. Ξηρή πιτυρίδα – χωρίς φλεγμονή ή φθορά στα μαλλιά. Εμφανίζεται ως μικρές, λευκές νιφάδες ξηρού δέρματος. Μπορεί να μετατραπεί σε υγρή πιτυρίδα.
  2. Υγρή πιτυρίδα – εξελίσσεται από τη ξηρή πιτυρίδα και συχνά συνοδεύεται από φλεγμονή και φαγούρα. Εμφανίζεται μέσω κίτρινων, λιπαρών νιφάδων και υπερβολικής έκκρισης σμήγματος.
  3. Δερματοφυτίαση – ένας επαναλαμβανόμενος τύπος πιτυρίδας που προκαλείται από μύκητες. Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα μετά την εφηβεία. Εμφανίζεται μέσω κίτρινων και καφέ κηλίδων στο δέρμα και με αίσθηση φαγούρας.

Ποιες είναι οι αιτίες πρόκλησης πιτυρίδας;

Ο ζυμομύκητας (Pityrosporum ovale ή Malassezia furfur) είναι η πιο κοινή αιτία του υπερβολικού ξεφλουδίσματος του δέρματος. Ο μύκητας υπάρχει στο δέρμα σε μικρές ποσότητες. Αρχίζει να είναι επικίνδυνος όταν πολλαπλασιάζεται σε ευνοϊκές γι' αυτόν συνθήκες π.χ. λιπαρά μαλλιά. Τα μεταβολικά του προϊόντα ερεθίζουν το τριχωτό της κεφαλής και διαταράσσουν τη διαδικασία αποκατάστασης της επιδερμίδας. Γι' αυτόν τον λόγο το σπάνιο λούσιμο των μαλλιών μπορεί να οδηγήσει σε έντονη πιτυρίδα.

Ωστόσο οι μύκητες δεν είναι οι μόνες αιτίες της πιτυρίδας. Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης του υπερβολικού ξεφλουδίσματος του δέρματος. Συχνά αγνοούμε ότι πυροδοτούμε εμείς το πρόβλημα από μόνοι μας. Η ταχύτερη και πιο έντονη απολέπιση μπορεί να είναι αποτέλεσμα ξηρότητας και ερεθισμού του τριχωτού της κεφαλής. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες πιτυρίδας είναι:

  • λάθος προϊόντα περιποίησης μαλλιών
  • ακατάλληλο λούσιμο με το σαμπουάν, το μαλακτικό ή το λάδι
  • ορμονική διαταραχή
  • διατροφή φτωχή σε βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά
  • άγχος, κούραση, αλλεργία, κακές συνήθειες, ασθένειες
  • λούσιμο των μαλλιών με έντονα χλωριωμένο νερό
  • ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλαγές εποχών.

Μερικοί δερματολόγοι λένε ότι τα γονίδια μπορεί επίσης να προκαλέσουν πιτυρίδα.

Πώς επηρεάζει η πιτυρίδα τα μαλλιά σας;

Εάν δεν αντιμετωπίσετε την πιτυρίδα, θα κάνει κακό στο χτένισμά σας. Συχνά συνοδεύεται και από αραίωση μαλλιών. Γιατί; Ο κύκλος ζωής των μαλλιών διαταράσσεται και οι θύλακες είναι πιο αδύναμοι. Κατά συνέπεια υπάρχουν σημάδια φαλάκρας. Ενώ συζητάμε το πρόβλημα της πιτυρίδας και της τριχόπτωσης, (δυστυχώς) πρέπει να επιβεβαιώσω ότι η διαταραγμένη απολέπιση του δέρματος και η λιπαρότητα του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να οδηγήσουν σε έντονη αραίωση των μαλλιών.

ΜΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΤΡΙΧΩΤΟ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΙΤΥΡΙΔΑ – ΡΟΥΤΙΝΑ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ

Υπάρχουν πολλές θεραπείες για την πιτυρίδα, αλλά όπως πάντα - το καλύτερο είναι η πρόληψη και όχι η καταπολέμηση. Η πιτυρίδα είναι μια επαναλαμβανόμενη δερματική πάθηση, ενοχλητική και πολύ δύσκολο να εξαλειφθεί. Γι' αυτόν τον λόγο πρέπει να φροντίζετε καλά τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής σας, για να αποφύγετε το πρόβλημα. Η πρόληψη είναι το κλειδί.

  1. Η διατήρηση του τριχωτού της κεφαλής καθαρό έχει μεγάλη σημασία, καθώς το σμήγμα είναι το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη του μύκητα που ευνοεί την πιτυρίδα. Η ήπια και σωστή περιποίηση των λιπαρών μαλλιών είναι το κλειδί της επιτυχίας, επειδή αυτός ο τύπος μαλλιών μπορεί γρήγορα να «πάθει» πιτυρίδα. Ας αποφύγουμε λοιπόν τα άλουστα μαλλιά για πολλές μέρες. Πρέπει να λουζόμαστε όποτε είναι απαραίτητο.
  2. Η πρόληψη της πιτυρίδας σημαίνει αποφυγή ερεθισμού και αφυδάτωσης του τριχωτού της κεφαλής. Ας αποφύγουμε το ζεστό νερό, το έντονο τρίψιμο με πετσέτα, τις αιχμηρές βούρτσες μαλλιών, τον ζεστό αέρα, τη βαφή, τη χρήση αξεσουάρ θερμότητας και την περμανάντ. Ας επιλέξουμε καταπραϋντικά και ενυδατικά προϊόντα και ας εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με φρούτα και λαχανικά.

Εάν είστε αντιμέτωποι ήδη με τον εφιάλτη της πιτυρίδας, προσθέστε προϊόντα κατά της πιτυρίδας στην καθημερινή σας περιποίηση για να καταπολεμήσετε το πρόβλημα.

Πώς να λούσετε τα μαλλιά σας όταν έχετε πιτυρίδα;

Το σωστό σαμπουάν κατά της πιτυρίδας είναι το κατάλληλο εργαλείο για την μάχη. Ο καθαρισμός του τριχωτού της κεφαλής με παραδοσιακά προϊόντα μπορεί να αποτύχει επειδή δεν περιέχουν αντιμυκητιακά συστατικά και δεν είναι αφιερωμένα σε αυτό το πρόβλημα. Ένα καλό σαμπουάν κατά της πιτυρίδας πρέπει:

  • να είναι πλούσιο σε ενεργά συστατικά που καταπολεμούν την αιτία (ζυμομύκητας) π.χ. Κετοκοναζόλη, Σαλικυλικό Οξύ, Πυριθειόνη Ψευδάργυρου, Θειούχο Σελήνιο
  • να μην περιέχει δυνητικά ερεθιστικές ουσίες π.χ. απορρυπαντικά, παραβένες, αλκοόλες.
  • να έχει ανάλαφρη σύνθεση για αποφυγή του φραξίματος των πόρων ή της επιβάρυνσης των μαλλιών.

Μια άλλη σημαντική συμβουλή σχετίζεται με το πόσο συχνά λούζετε τα μαλλιά σας όταν έχετε πιτυρίδα. Πρέπει να γνωρίζετε ότι ένα σαμπουάν κατά της πιτυρίδας δεν είναι αποτελεσματικό όταν δεν χρησιμοποιείται συχνά. Ο καθαρισμός είναι το πιο σημαντικό για την καταπολέμηση της πιτυρίδας, γι' αυτό να λούζεστε όσο πιο συχνά μπορείτε. Συνίσταται να λούζετε τα μαλλιά σας κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα. Πρέπει επίσης να προσέχετε μην αφαιρέσετε το φυσικό προστατευτικό λιπιδικό στρώμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αφυδάτωση του τριχωτού της κεφαλής. Συνεπώς το σώμα μας θα αντιδρούσε παράγοντας πολύ σμήγμα. Εάν ταλαιπωρείστε με πιτυρίδα, θα πρέπει να ακολουθήσετε δύο κανόνες κατά το λούσιμο των μαλλιών σας. Κάντε το συχνά και χρησιμοποιήστε μόνο ήπια προϊόντα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ισχυρό σαμπουάν κατά της πιτυρίδας και ένα ήπιο ενυδατικό εναλλακτικά για την υδρολιπιδική ισορροπία του τριχωτού της κεφαλής σας.

Πώς να περιποιηθείτε τα μαλλιά με πιτυρίδα;

Η σωστή περιποίηση των μαλλιών είναι η καλύτερη θεραπεία για την πιτυρίδα. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες, είναι αδύνατο να λυθεί το πρόβλημα σε λίγες μόνο μέρες. Το ερεθισμένο τριχωτό της κεφαλής που έχει προσβληθεί από τον ζυμομύκητα, χρειάζεται χρόνο για επανόρθωση και επαναφορά της διαδικασίας απολέπισης, στα φυσιολογικά επίπεδα. Η υπομονή είναι το παν.

Το σωστό αντιπιτυριδικό σαμπουάν σας επιτρέπει να εξαλείψετε το πρόβλημα, αλλά μπορείτε να περιποιηθείτε το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά σας με επιπλέον μεθόδους. Η σωστή θρέψη και ενυδάτωση είναι πολύ σημαντικά στοιχεία. Οι βιταμίνες της ομάδας Β, Α και Ε, τα μέταλλα (που βρίσκονται στα ψάρια, στο τυρί, στα λαχανάκια Βρυξελλών, στους ξηρούς καρπούς, στον ηλιόσπορο και στους σπόρους κολοκύθας) προσφέρουν πολλά οφέλη για το δέρμα και τα μαλλιά. Ωστόσο, όλα τα θρεπτικά συστατικά λειτουργούν καλύτερα αν τα προσφέρετε στο δέρμα μέσω καλλυντικών (μαλακτική, μάσκες, λάδια). Η καλύτερη λύση είναι να στοχεύσετε απευθείας στα μαλλιά και στους θύλακες.

Μπορούμε να δοκιμάσουμε και σπιτικές θεραπείες για την πιτυρίδα.

  • Μείγματα βοτάνων. Η Τσουκνίδα, η Μέντα, η Λάιμ, το Εκουιζέτο, το Σαπουνόχορτο, η Κολλιτσίδα, το Χαμομήλι και ο Ταγέτης είναι από τα καλύτερα βότανα κατά της πιτυρίδας. Ανεξάρτητα από το αν τα βότανα είναι αποξηραμένα ή φρέσκα, μη διστάσετε να τα εγχύσετε και να τα χρησιμοποιήσετε για το ξέπλυμα των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής σας. Με αυτόν τον τρόπο επαναφέρετε το σωστό pH του τριχωτού της κεφαλής μετά από κάθε λούσιμο και προσφέρετε ένα πλήρες σύνολο πολύτιμων θρεπτικών συστατικών.
  • DIY Μάσκες μαλλιών. Ελαιόλαδο, κρόκος, χυμός λεμονιού, ρούμι, λάδι καρύδας, λάδι χοχόμπα, καστορέλαιο, σκόρδο και γιαούρτι, είναι μεταξύ των συστατικών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε μάσκες μαλλιών κατά της πιτυρίδας. Ανακατέψτε τα όπως θέλετε και εφαρμόστε τα στα μαλλιά και στο τριχωτό της κεφαλής σας πριν το λούσιμο, τουλάχιστον μία φορά τη βδομάδα. Θρέφουν και ανακουφίζουν.
  • Φυσικά λάδια. Το καστορέλαιο θεωρείται το καλύτερο αντιπιτυριδικό λάδι μαλλιών, αλλά μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και διαφορετικά για την πρόληψη ή τη θεραπεία της πιτυρίδας. Το Λάδι Κολλιτσίδας, το Λάδι Amla, το Λάδι Δεντρολίβανου, το Λάδι Τεϊόδεντρου, το Λάδι Σανταλόξυλου ή το Λάδι Λιναρόσπορου είναι από τα καλύτερα για την καταπολέμηση της πιτυρίδας. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε μόνα τους, ως θεραπεία λαδιού, αλλά να σας πω την αλήθεια, θα σας προσφέρουν καλύτερα αποτελέσματα σε έτοιμα μείγματα, εμπλουτισμένα με επιπλέον συστατικά. Το Nanoil για μαλλιά χαμηλού πορώδους είναι το καλύτερο λάδι για την πιτυρίδα. Το προϊόν διαθέτει, μεταξύ άλλων, Καστορέλαιο και Λάδι Πεύκου, πολύτιμα και τα δύο για την πιτυρίδα. Το λάδι είναι εντελώς φυσικό.

Μοιραστείτε μαζί μας την άποψή σας για το άρθρο.


Σχόλια: #0


Προσθέστε στο σχόλιό σας. Θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον συντονιστή.
Μάσκα μαλλιών με κερατίνη
Καστορέλαιο
Έλαιο Χοχόμπα
Αργανέλαιο
Ορός προσώπου με ρετινόλη
πολιτική απορρήτου

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies, καθώς και cookies τρίτων, για τη χρήση εξωτερικών εργαλείων. Σε περίπτωση που ο χρήστης δε δώσει τη συγκατάθεσή του, χρησιμοποιούνται μόνο τα απαραίτητα cookies. Μπορείτε να το αλλάξετε τις ρυθμίσεις από το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε, όποτε επιθυμείτε. Συμφωνείτε με τη χρήση όλων των cookies;

πολιτική απορρήτου