Αφήστε τα Μαλλιά Σας να Μιλήσουν, μέρος 7. Περιποίηση για Σγουρά Μαλλιά

Αφήστε τα Μαλλιά Σας να Μιλήσουν, μέρος 7. Περιποίηση για Σγουρά Μαλλιά

Οι άνθρωποι με μαλλιά γεμάτα μπούκλες πρέπει να θυμούνται ότι αυτός ο τύπος μαλλιών απαιτεί ειδική ρουτίνα περιποίησης. Τα σγουρά μαλλιά έχουν ανομοιόμορφη δομή, τάση να χάνουν την υγρασία τους, γίνονται θαμπά και είναι επιρρεπή στη φθορά. Πώς να περιποιηθείτε τα σγουρά μαλλιά για να τα κάνετε υγιή και ανθεκτικά; Προφανώς το μυστικό δεν κρύβεται πουθενά αλλού, εκτός από τα μαλλιά σας.

Πολλές γυναίκες ονειρεύονται να έχουν σγουρά και πυκνά μαλλιά. Όσες από μας έχουμε ίσια μαλλιά, θεωρούμε τις μπούκλες ως θαύμα. Ωστόσο, στην πράξη, τα σγουρά μαλλιά είναι πολύ πιο απαιτητικά! Χρειάζονται εξατομικευμένη περιποίηση, ενώ τα σγουρά μαλλιά συνοδεύονται με διάφορα προβλήματα. Για να απαντήσουμε στο ερώτημα πως να περιποιηθείτε τα σγουρά μαλλιά, πρέπει να τους δώσετε περισσότερη προσοχή! Μάθετε λοιπόν περισσότερα γι' αυτό το θέμα και φροντίστε το αναλόγως.

ΣΠΟΥΡΑ ΜΑΛΛΙΑ - ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Με την πρώτη ματιά, βλέπουμε μαλλιά με μπούκλες και πολύ όγκο. Για μερικούς αυτή είναι η μόνη διαφορά των σγουρών μαλλιών από άλλους τύπους. Ωστόσο οι πιο σημαντικές διαφορές κρύβονται πιο βαθιά. Για να τα δείτε πιο προσεκτικά, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε ένα μικροσκόπιο. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθετε ότι η εμφάνιση της τομής της τρίχας είναι τελείως διαφορετική από τα ίσια μαλλιά. Το γεγονός ότι τα μαλλιά κατσαρώνουν καθορίζεται από τη δομή τους - τα κυματιστά μαλλιά είναι ελαφρώς ισοπεδωμένα (έλλειψη), τα σγουρά μαλλιά είναι επίπεδα και τα πολύ σγουρά μαλλιά μοιάζουν με νεφρό.

Τα σγουρά μαλλιά είναι πιο ευαίσθητα στους εξωγενείς παράγοντες. Για ποιο λόγο; Οι φυσικές μπούκλες είναι πιο λεπτές στα σημεία καμπυλότητας, άρα είναι και πιο εύθραυστες. Επιπλέον δεν έχουν σφιχτά δεμένο στρώμα επιδερμίδας, με αποτέλεσμα οι επιδερμίδες να είναι απλωμένες, όπως συμβαίνει και στα ίσια μαλλιά. Στα σημεία καμπυλότητας ανασηκώνονται ακούσια και τα μικρά στρώματα κερατίνης. Γι' αυτόν τον λόγο τα σγουρά μαλλιά είναι από τη φύση τους πολύ πορώδη, ωστόσο υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα.

Ένα άλλο θέμα των σγουρών μαλλιών είναι η τάση τους για απώλεια ενυδάτωσης. Αυτός ο τύπος μαλλιών είναι συχνά αφυδατωμένος, κάτι που συνδέεται με τη δομή του. Η ενυδάτωση διαφεύγει από τις ανασηκωμένες επιδερμίδες, ενώ τα σγουρά μαλλιά καλύπτονται και από ένα λεπτότερο στρώμα προστατευτικού σμήγματος. Γιατί; Οι μπούκλες δεν απλώνονται ίσια από το κεφάλι, συνεπώς δεν έχουν την ευκαιρία να συλλέξουν το απαραίτητο σμήγμα που εκκρίνεται από τους αδένες στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτή η κατάσταση έχει και τα θετικά της, γιατί λαδώνουν με πιο αργό ρυθμό. Η αφυδάτωση είναι ένα από τα κύρια θέματα, αλλά όχι το μόνο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι σγουρομάλληδες.

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα με τα σγουρά μαλλιά:

● συχνά είναι αφυδατωμένα, άγρια και εύθραυστα,
● έχουν τάση στη φθορά,
● πιο πιθανό να μπερδευτούν, ενώ το χτένισμα είναι απαιτητική διαδικασία,
● έλλειψη λάμψης και ευελιξίας,
● τείνουν να φριζάρουν και να είναι στατικά, χωρίς το κατάλληλο κράτημα
● δεν ισιώνουν εύκολα,
● είναι θαμπά, γιατί διαθλούν λιγότερο φως.

Γιατί δεν μακραίνουν τα σγουρά μαλλιά;

Όσοι έχουν φυσικές μπούκλες, η ανάπτυξη των μαλλιών τους μπορεί να είναι δυσκίνητη. Όσο πιο σφιχτές είναι οι μπούκλες, τόσο πιο δύσκολο είναι να παρατηρήσετε οποιαδήποτε αύξηση στο μήκος τους. Παρακάτω θα δείτε την πιο συνηθισμένη ερώτηση: Γιατί δεν μακραίνουν τα μαλλιά μου; Φυσικά και μακραίνουν! Απλώς είναι πιο δύσκολο να το παρατηρήσετε.

ΡΟΥΤΙΝΑ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΣΓΟΥΡΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ

Πώς να περιποιηθείτε σωστά τα σγουρά μαλλιά; Πρώτον, πρέπει να γνωρίζετε ότι θα σας πάρει το διπλάσιο χρόνο κάθε μέρα, συγκριτικά με τα άτομα που έχουν ίσια μαλλιά, επειδή οι μπούκλες είναι πολύ απαιτητικές και «κυκλοθυμικές» θα λέγαμε. Η περιποίηση και το χτένισμα των σγουρών μαλλιών είναι πρόκληση ακόμα και για έμπειρους κομμωτές! Παρακάτω θα δείτε τους πιο σημαντικούς κανόνες που θα σας βοηθήσουν να διευκολύνετε την περιποίηση των σγουρών μαλλιών.

Τρία στάδια επαγγελματικής περιποίησης σγουρών μαλλιών μαλλιά

  1. Ενυδάτωση εις βάθος - το πρώτο βήμα είναι η παροχή συστατικών που θα δεσμεύσουν τα μόρια νερού μέσα στα μαλλιά (υαλουρονικό οξύ, ουρία, πανθενόλη, αλόη ή μέλι).
  2. Αναζωογόνηση και ενίσχυση - η δεύτερη φάση αφορά τη χρήση προϊόντων με αφθονία βασικών ουσιών, όπως μετάξι, κερατίνη, κολλαγόνο, καθώς και πρωτεΐνες σιταριού, σόγιας και γάλακτος.
  3. Η πλήρης προστασία από την απώλεια ενυδάτωσης και τους επιβλαβείς παράγοντες (για παράδειγμα, χαμηλή ή υψηλή θερμοκρασία, ηλιακή ακτινοβολία κ.λπ.) επιτυγχάνεται χάρη στα μαλακτικά, όπως λάδια μαλλιών ή σιλικόνες και αυτό είναι το τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, στάδιο της σωστής ρουτίνας περιποίησης των σγουρών μαλλιών.

Πώς να λούσετε σωστά τα σγουρά μαλλιά;

Η πιο σημαντική αρχή είναι: τα σγουρά μαλλιά πρέπει να λούζονται λιγότερο συχνά. Αν δε θέλετε φριζαρισμένες μπούκλες, πρέπει να τους αφιερώσετε χρόνο. Δε χρειάζεται να πιέσετε τον εαυτό σας να κυκλοφορεί με λαδωμένα μαλλιά για βδομάδες, γιατί αυτό μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία πιτυρίδας. Στα σγουρά μαλλιά δε θέλουν κανένα είδος υπερβολής. Το συχνό λούσιμο αποδυναμώνει την μπούκλα και αυξάνει την αφυδάτωση, επειδή τα απορρυπαντικά απομακρύνουν τις μικρές ποσότητες σμήγματος που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση του σωστού επιπέδου υγρασίας. Πόσο συχνά πρέπει να λούζετε τα σγουρά μαλλιά; Όχι περισσότερο από μία φορά κάθε δύο μέρες. Η βέλτιστη λύση είναι δύο λουσίματα τη βδομάδα.

Αξίζει να αναφερθούν και μερικά ακόμα δεδομένα. Είναι καλύτερο να λούζετε τα σγουρά μαλλιά με το κεφάλι ανάποδα - χάρη σε αυτήν την μέθοδο αυξάνουμε τον όγκο και μπορούμε εύκολα να τα χτενίσουμε. Επιπλέον να χρησιμοποιείτε κρύο ή χλιαρό νερό για να αφαιρέσετε τα καλλυντικά, γιατί η ζέστη ανασηκώνει τις επιδερμίδες ακόμα πιο ψηλά. Να θυμάστε πάντα ότι πρέπει να περιποιείστε τα μαλλιά σας με ήπιο τρόπο και ποτέ μην τα τραβάτε. Επίσης το σαμπουάν πρέπει να έχει ήπια σύνθεση.

Πώς να χτενίσετε τα σγουρά μαλλιά; - στεγνά; βρεγμένα;

Υπάρχει μία γενική πεποίθηση ότι τα σγουρά και τα κυματιστά μαλλιά πρέπει να χτενίζονται μόνο βρεγμένα. Και δικαίως γιατί σε αυτή την περίπτωση, το χτένισμα των στεγνών μαλλιών οδηγεί σε μάδημα και σπάσιμο. Αντί να ταλαιπωρείστε με το χτένισμα στεγνών μπουκλών, είναι καλύτερα να τις χτενίζετε αμέσως μετά το λούσιμο. Με αυτόν τον τρόπο θα διευκολύνετε το στέγνωμα και θα αποτρέψετε το φριζάρισμα. Μπορείτε να χτενίζετε τα σγουρά μαλλιά σας αμέσως μετά τη χρήση ενός μαλακτικού ή λαδιού ή μόλις τα έχετε λούσει. Με αυτόν τον τρόπο, τα μαλλιά είναι λεία και μεταξένια, ενώ παράλληλα μειώνεται ο κίνδυνος βλάβης.

Πρέπει να ξέρετε πως να χτενίζετε τα σγουρά μαλλιά με το σωστό τρόπο. Ωστόσο παίζει ρόλο και τι χρησιμοποιείτε γι' αυτό το σκοπό. Τα καλύτερα αξεσουάρ για σγουρά μαλλιά είναι τα πιο απλά. Μια ξύλινη χτένα με φαρδιά δόντια ή το δημοφιλές Tangle Teezer, είναι και τα δύο ιδανικές επιλογές. Τα σγουρά μαλλιά θα ωφεληθούν επίσης από τη χρήση μιας βούρτσας με χοντρές και αραιές τρίχες, κατά προτίμηση φτιαγμένη από φυσικά υλικά ή με λειτουργία ιονισμού.

Πώς να στεγνώσετε τα σγουρά μαλλιά;

Είναι μια καλή ιδέα να αφήσετε στην άκρη το πιστολάκι που θα μπορούσε να αυξήσει το πρόβλημα της αφυδάτωσης, του φριζαρίσματος ή της στατικότητας. Το να αφήσετε τα σγουρά μαλλιά να στεγνώσουν μόνα τους είναι ό,τι καλύτερο. Ωστόσο αν δεν έχετε αρκετό χρόνο για κάτι τέτοιο, ας δούμε πως θα τα στεγνώσετε χωρίς να προκαλέσετε περαιτέρω ζημιά. Είναι καλύτερο να το κάνετε με το κεφάλι σας αναποδογυρισμένο, πιέζοντας απαλά τα μαλλιά σας με τα δάχτυλα, κάτι που σας επιτρέπει να προσθέσετε όγκο και να τονίσετε τις μπούκλες σας. Επιπλέον μία φυσούνα στο πιστολάκι είναι χρήσιμη, αλλά να το χρησιμοποιείτε μόνο στο κρύο. Τι να κάνετε για να μη φριζάρουν τα σγουρά μαλλιά; Πριν τα στεγνώσετε, κάντε μασάζ στα μαλλιά με λίγο ενυδατικό και θερμοπροστατευτικό λάδι.

Τα καλύτερα προϊόντα για σγουρά μαλλιά είναι:

  • Το σαμπουάν για τα σγουρά μαλλιά πρέπει να είναι ήπιο. Το καλύτερο θα ήταν ένα φυτικό προϊόν, χωρίς ισχυρά απορρυπαντικά (SLS, SLES). Ένα βρεφικό σαμπουάν μπορεί να είναι ιδανικό προϊόν για καθημερινή χρήση. Μία φορά κάθε δύο βδομάδες μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα ισχυρότερο καλλυντικό για να καθαρίσετε το τριχωτό της κεφαλής από τυχόν συσσώρευση προϊόντων και σμήγμα.
  • Το μαλακτικό για τα σγουρά μαλλιά πρέπει να διευκολύνει το χτένισμα, να εξομαλύνει και να ενυδατώνει αποτελεσματικά. Τα καλύτερα προϊόντα περιλαμβάνουν μαλακτικά που προστατεύουν από την αφυδάτωση και δεν επιβαρύνουν υπερβολικά τα μαλλιά. Ένα τέτοιο καλλυντικό θα αυξήσει την λάμψη και θα βελτιώσει την απαλότητα μέσα από την ενυδάτωση και τη θρέψη.
  • Η κρέμα περιποίησης για σγουρά μαλλιά ή μία μους θα σας βοηθήσουν να δαμάσετε τις ατίθασες τρίχες, να αυξήσετε την λάμψη και να φτιάξετε το χτένισμα σας. Αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως να κάνετε έντονες τις μπούκλες σας, μη διστάσετε να επιλέξετε κάτι από την μεγάλη ποικιλία προϊόντων περιποίησης σγουρών μαλλιών. Ωστόσο να τα χρησιμοποιείτε με φειδώ γιατί η υπερβολική χρήση τους μπορεί να συμβάλει στην αποδυνάμωση των μαλλιών και στην ανάπτυξη πιτυρίδας.

Και κάτι σημαντικό! Όλα τα προϊόντα σγουρών μαλλιών μπορούν να αντικατασταθούν αποτελεσματικά με φυσικά λάδια που θρέφουν εις βάθος, ενυδατώνουν, προστατεύουν και διευκολύνουν το χτένισμα. Είναι καλύτερα από μάσκες, κρέμες και μαλακτικά μαλλιών. Ωστόσο πρέπει να βρείτε το κατάλληλο λάδι για τα σγουρά μαλλιά. Η σωστή επιλογή αποτελεί και εγγυημένη επιτυχία.

Θεραπεία μαλλιών με λάδια

Μπορείτε να βρείτε πολλές πληροφορίες σε αναρτήσεις σε αυτό το ιστολόγιο, σχετικά με το πως η χρήση λαδιών στα μαλλιά επηρεάζει την κατάσταση τους. Τα φυσικά έλαια μαλλιών είναι μια ατελείωτη πηγή πολύτιμων βιταμινών, μετάλλων και λιπαρών οξέων. Ειδικά τα τελευταία είναι απαραίτητα για τα σγουρά μαλλιά, γιατί ενισχύουν τις εξωτερικές δομές και το φυσικό υδρολιπιδικό στρώμα της τρίχας. Το λάδι για τα σγουρά μαλλιά παρέχει το κατάλληλο επίπεδο ενυδάτωσης, απαλότητας, λάμψης, ελαστικότητας και προστασίας από επιβλαβείς παράγοντες. Το κλειδί της επιτυχίας είναι να επιλέξετε το σωστό λάδι.

Τι είδους λάδι είναι πιο ωφέλιμο για τα σγουρά μαλλιά; Τα πιο προτεινόμενα είναι τα πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα από την ομάδα ωμέγα-3 και ωμέγα-6. Τα σγουρά μαλλιά έχουν υψηλό πορώδες και χρειάζονται λάδια με μεγάλα σωματίδια. Όταν ψάχνετε λάδια για σγουρά μαλλιά, λάβετε υπόψη τα παρακάτω:

  • λάδι αβοκάντο
  • αμυγδαλέλαιο
  • βαμβακέλαιο
  • αργανέλαιο
  • λάδι νυχτολούλουδο

Ωστόσο πρέπει να θυμάστε ότι στις μπούκλες σίγουρα δε θα αρέσει το λάδι καρύδας, το οποίο μπορεί να τις φριζάρει. Επίσης καλό είναι να αποφύγετε το καστορέλαιο, το οποίο είναι πολύ πηχτό γι' αυτόν τον τύπο μαλλιών. Εάν δεν μπορείτε να αποφασίσετε ποιο φυσικό λάδι θα λειτουργήσει καλύτερα για σας, μπορείτε να αναζητήσετε μια έτοιμη λύση όπως: Nanoil για μαλλιά υψηλού πορώδους. Είναι ένα προϊόν με ολοκληρωμένη δράση και ιδανικά λάδια για σγουρά μαλλιά, όπως και πολύτιμα επιπλέον συστατικά, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών και πρωτεϊνών.

Μοιραστείτε μαζί μας την άποψή σας για το άρθρο.


Σχόλια: #0


Προσθέστε στο σχόλιό σας. Θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον συντονιστή.
Μάσκα μαλλιών με κερατίνη
Καστορέλαιο
Έλαιο Χοχόμπα
Αργανέλαιο
Ορός προσώπου με ρετινόλη
πολιτική απορρήτου

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies, καθώς και cookies τρίτων, για τη χρήση εξωτερικών εργαλείων. Σε περίπτωση που ο χρήστης δε δώσει τη συγκατάθεσή του, χρησιμοποιούνται μόνο τα απαραίτητα cookies. Μπορείτε να το αλλάξετε τις ρυθμίσεις από το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε, όποτε επιθυμείτε. Συμφωνείτε με τη χρήση όλων των cookies;

πολιτική απορρήτου