Ανατομία μαλλιών. 1ο μέρος: Εσωτερική, υποδερμική δομή της τρίχας

Ανατομία μαλλιών. 1ο μέρος: Εσωτερική, υποδερμική δομή της τρίχας

2 τμ - φαίνεται να είναι μια μικρή έκταση, αλλά καταλαμβάνει μόνιμα το κεφάλι μας... κυριολεκτικά - άλλωστε, αυτό είναι το ακριβές μέγεθος του ανθρώπινου τριχωτού της κεφαλής. Οι βολβοί τρίχας που στεγάζονται στο τριχωτό της κεφαλής είναι το τέλειο, συνεχώς λειτουργικό "εργοστάσιο μαλλιών". Μπορούμε να πούμε ότι το κεφάλι μας έχει πολλά να αντιμετωπίσει. Πράγματι, η επιδίωξη να έχουμε όμορφα και υγιή μαλλιά βρίσκεται στο προσκήνιο της προσοχής μας. Επομένως, αξίζει να συνειδητοποιήσουμε ότι το μυστικό της ευημερίας των μαλλιών κρύβεται στο βολβό τους. Η γνώση της δομής του είναι καθοριστικής σημασίας για τη συνειδητή και... αποτελεσματική φροντίδα των μαλλιών.

Ας ανοίξουμε τις τρίχες - πώς είναι δομημένη η εσωτερική, υποδόρια δομή τους; Τι συμβαίνει πραγματικά στο τριχωτό της κεφαλής μας; Πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτό που δεν φαίνεται με γυμνό μάτι, αλλά είναι απαραίτητο για να έχουμε ιδιαιτέρως όμορφα και υγιή μαλλιά;

Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ - Η ΔΕΡΜΙΔΑ ΚΑΙ Η ΡΙΖΑ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ

Η δερμίδα είναι μια τεράστια (παχιά) περιοχή του δέρματος που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα. Εκεί βρίσκεται το κύριο τμήμα της τρίχας, το ενεργό τμήμα που μπορεί να συγκριθεί με τα κεντρικά γραφεία. Εξάλλου, εκεί ακριβώς λαμβάνονται όλες οι βασικές αποφάσεις σχετικά με την ανάπτυξη των μαλλιών, την κατάσταση και την εμφάνισή τους. Ως εκ τούτου, ό,τι δεν φαίνεται φανερώνεται ως "η πραγματική ουσία" της τρίχας.

Ο βολβός τρίχας τοποθετείται στη δερμίδα. Πρόκειται για το μόνο τμήμα της τρίχας που είναι ζωντανό και μπορεί να πραγματοποιήσει κυτταρική διαίρεση. Με άλλα λόγια, πρόκειται για την καρδιά και τη βάση, η κατάσταση της υγείας της οποίας καθορίζει την εμφάνιση και την κατάσταση του κορμού της τρίχας.

ΒΟΛΒΟΣ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ - είναι το μέρος όπου γεννιούνται τα μαλλιά. Στο εσωτερικό του, όλα τα στρώματα των επιθηλιακών ιστών συνδέονται για να δημιουργήσουν ένα κυτταρικό σύμπλεγμα, το οποίο μπορεί να έχει χρώμα είτε ανοιχτό (ξανθό) είτε πιο σκούρο (από κόκκινο έως μαύρο). Είναι ο βολβός της τρίχας συγκεκριμένα το σημείο από το οποίο αναπτύσσεται ένας άξονας τρίχας και όπου δημιουργούνται όλα τα στρώματα επιθηλιακών ιστών που τον περιβάλλουν.

Ο βολβός "ζει" ήρεμα και άνετα μέσα σε έναν θύλακα τρίχας και το εσωτερικό του τμήμα καλύπτεται από την εξωτερική και εσωτερική θήκη. Ο οργανισμός μας συνδέεται με τον βολβό της τρίχας μέσω των τριχοειδών αγγείων που βρίσκουν την εξαγωγή τους στην θηλή της τρίχας. Αυτό είναι το ίδιο το σημείο μέσω του οποίου όλες οι βασικές ουσίες που λαμβάνονται από τον οργανισμό φτάνουν στη μήτρα της τρίχας. Χωρίς αυτές ακριβώς τις ουσίες δεν είναι δυνατή η σωστή ανάπτυξη της τρίχας και η κυτταρική διαίρεση. Η θηλή της τρίχας, στεγάζει νευρικές ίνες που επιτρέπουν τη μεταφορά της τροφής στο βολβό. Με άλλα λόγια, η θηλή της τρίχας αρπάζει τα απαραίτητα μικροστοιχεία που βοηθούν τα μαλλιά να αναπτυχθούν.

● ΘΗΚΗ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ - αυτό είναι ένα μέρος των μαλλιών όπου βρίσκεται ο βολβός της τρίχας. Η θήκη της τρίχας συνδέεται με τη δερμίδα λόγω του μυός arrector pili. Απευθείας στο κανάλι της εκβάλλουν οι θυλακοειδείς αγωγοί των σμηγματογόνων αδένων, που είναι στερεωμένοι σταθερά σε κάθε τρίχα. Οι σμηγματογόνοι αδένες, με τη σειρά τους, είναι υπεύθυνοι για τη λίπανση και την προστασία ολόκληρου του άξονα της τρίχας. Η θήκη της τρίχας είναι ένα πολύ σημαντικό τμήμα της τρίχας, επειδή γίνεται αντιληπτή ως ένα είδος "κέντρου ενέργειας" όπου διαφοροποιούνται τα κύτταρα της τρίχας. Πιο συγκεκριμένα, η θήκη της τρίχας είναι ο βιότοπος των ενεργών και συνεχώς πολλαπλασιαζόμενων βλαστοκυττάρων. Όσο καλύτερα θρέφεται η τρίχα, τόσο πιο εντατική (και σωστή) είναι η κυτταρική διαίρεση και τα κύτταρα είναι σε θέση να διαιρούνται ακόμη και κάθε 23 ώρες. Πρόκειται για αρκετά γρήγορο ρυθμό για έναν οργανισμό. Συνέπεια αυτής της διαδικασίας είναι η σύνθεση ινών κερατίνης που σχηματίζουν φλοιό, μυελό και επιδερμίδα. Το στρώμα της επιδερμίδας επηρεάζει την εμφάνιση και την κατάσταση των μαλλιών. Μιλώντας περαιτέρω για το θέμα, η θήκη της τρίχας περιβάλλεται από λεπτότερα στρώματα:

  • εσωτερική θήκη της ρίζας - επιθηλιακός ιστός τριών στρωμάτων- μόνο ένα από αυτά υφίσταται τη διαδικασία κερατινοποίησης
  • εξωτερική θήκη της ρίζας - το τοίχωμα του θύλακα της τρίχας- σε αυτό το σημείο εισέρχεται ο μυς του πηκτοειδούς μυός

● ΜΗΤΡΑ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ - είναι το υποδόριο τμήμα της τρίχας που αποτελεί ένα από τα δομικά στοιχεία της θήκης της τρίχας, και για να είμαστε πιο ακριβείς, ένα δομικό στοιχείο του βολβού της. Εν ολίγοις, η μήτρα της τρίχας αποτελείται από ιστοκύτταρα και μελανοκύτταρα που βγάζουν νέες, υγιείς τρίχες. Επιπλέον, η μήτρα της τρίχας θεωρείται ως το σημαντικότερο τμήμα του βολβού (ρίζα της τρίχας). Βρίσκεται επίσης ακριβώς κάτω από τη θηλή της τρίχας, η οποία τροφοδοτεί ολόκληρο το περίβλημα και το βολβό. Το έργο των κυττάρων που στεγάζει η μήτρα της τρίχας έχει τον άμεσο αντίκτυπο στις σωστές διαδικασίες ανάπτυξης της τρίχας.

● ΘΗΛΗ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ - είναι μια εσοχή του κάτω μέρους του βολβού της τρίχας. Η επιφάνεια της θηλής της τρίχας διαθέτει βλαστοκύτταρα που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της τρίχας. Τροφοδοτούνται με οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες μέσω των τριχοειδών αγγείων που βρίσκονται κοντά της.

● ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΜΑΛΛΙΩΝ - με άλλα λόγια είναι οι πρόγονοι της τρίχας. Χάρη σε αυτά παράγονται νέα κύτταρα που δημιουργούν τρίχες (κερατινοκύτταρα). Προκειμένου η διαδικασία διαίρεσης των βλαστοκυττάρων να γίνει ταχύτερα, είναι απαραίτητη η κατάλληλη ποσότητα θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου, τα οποία έχουν βαθύτατο αντίκτυπο στη σωστή ανάπτυξη των μαλλιών. Με άλλα λόγια, μία από τις πιο σημαντικές πτυχές που καθορίζουν τις μακριές, πυκνές και ισχυρές τρίχες είναι η σωστή θρέψη της μήτρας. Αυτό είναι σημαντικό για τα μαλλιά όχι απλώς για να "μεγαλώνουν", αλλά για να μεγαλώνουν όμορφα και δυνατά. Για να συμβεί αυτό, τα βλαστοκύτταρα πρέπει να λαμβάνουν τη σωστή ποσότητα θρεπτικών ουσιών. Γι' αυτό το λόγο, πρέπει να εφοδιάζονται με το κατάλληλο συμπλήρωμα, όπως ένα καλά ισορροπημένο σύνολο [βιταμινών για τα μαλλιά].

Ο συνδετικός ιστός της θήκης των μαλλιών έχει εξαρτήματα που αποτελούν μια ακόμη "γέφυρα" μεταξύ του βολβού των μαλλιών και του σώματός μας. Περιλαμβάνουν τον προαναφερθέντα μυ arrector pili και τον σμηγματογόνο αδένα.

  • ο μυς arrector pili - είναι ένας μυς που συγκρατεί την τρίχα. Η λειτουργία του μπορεί να συγκριθεί με ένα σχοινί για τέντα - είναι, ο λεγόμενος μυς ανόρθωσης της τρίχας. Δεν είναι μόνο υπεύθυνος για τη συγκράτηση της τρίχας μέσα στον θύλακα της τρίχας, αλλά και η σύσπασή του ανυψώνει την τρίχα για να την ορθώσει. Κοινώς, αυτός ο μυς βοηθάει την τρίχα μας να ανασηκωθεί και έτσι ανατριχιάζουμε.
  • σμηγματογόνος αδένας - όπως το λέει και το όνομά του, αυτός ο αδένας είναι υπεύθυνος για την παραγωγή σμήγματος. Αυτή η ουσία έχει την ιδιότητα να προστατεύει τα μαλλιά από τις φθορές. Επίσης, το σμήγμα μπορεί να ισοπεδώσει τα πετσάκια της τρίχας και να εξομαλύνει την επιφάνειά της. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η παραγωγή σμήγματος πρέπει να είναι ισορροπημένη. Δεν πρέπει να είναι ούτε υπερβολική, ούτε πολύ χαμηλή για θετική επίδραση στα μαλλιά.

Γνωρίζοντας τη δομή της τρίχας, τη δράση των βολβών και των αδένων της τρίχας και έχοντας επίγνωση του τρόπου δημιουργίας μιας τρίχας, γίνεται τελικά φανερό ότι ο πυρήνας της σωστής περιποίησης των μαλλιών ισούται με τη συνεχή τόνωση και θρέψη των βολβών της τρίχας χωρίς να παραμελείται το τριχωτό της κεφαλής απ' όπου βγαίνουν τα μαλλιά. Με άλλα λόγια, στο κυνήγι υγιών και δυνατών μαλλιών, η προσοχή στις εσωτερικές δομές των μαλλιών είναι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία. Αυτά ακριβώς είναι τα μέρη των μαλλιών που απαιτούν εντατική φροντίδα. Για καλή μας τύχη, έχουμε αρκετή επιρροή στην κατάσταση των μαλλιών μας και μπορούμε να κάνουμε πολλά για να τα φροντίζουμε σωστά.

Το εσωτερικό είναι αυτό που μετράει, πώς λοιπόν φροντίζουμε και ενισχύουμε τους βολβούς των μαλλιών;

  1. Συμπληρώματα: τροφή για τα μαλλιά - η προσεκτικά επιλεγμένη και ισορροπημένη ποσότητα βιταμινών αποτελεί κρίσιμο στοιχείο της σωστής φροντίδας των μαλλιών. Τα μαλλιά δεν πρέπει να ενισχύονται μόνο εξωτερικά, αλλά και εσωτερικά. Αυτό σημαίνει ότι τα μαλλιά πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που διεισδύουν τις θηλές των τριχών μέσω των τριχοειδών αγγείων για να ενισχύσουν τη διαδικασία κυτταρικής διαίρεσης και να παρέχουν τις ουσίες χάρη στις οποίες τα μαλλιά μπορούν να αναπτυχθούν δυνατά και όμορφα.
  2. Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής - η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος στον υποδόριο ιστό λειτουργεί σαν αποτοξίνωση των μαλλιών. Με απλά λόγια, βοηθά στην απομάκρυνση όλων των περιττών και δυνητικά επιβλαβών μεταβολιτών. Επίσης, το μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής είναι ένας τέλειος τρόπος τόνωσης των κυττάρων και των αιμοφόρων αγγείων απ' έξω. Εν ολίγοις, το μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής ενθαρρύνει τους βολβούς της τρίχας σε πιο εντατική εργασία, τους ενδυναμώνει, τροφοδοτεί το δέρμα με οξυγόνο καθώς και διευκολύνει την λειτουργία του συνδετικού ιστού της θήκης της τρίχας και όλων των άλλων λειτουργιών που πραγματοποιούνται στη μήτρα.
  3. [Θεραπεία μαλλιών με έλαια] - η χρήση ελαίων στα μαλλιά είναι μια από τις καλύτερες, φυσικές θεραπείες μαλλιών που μπορούν να εφαρμοστούν με ασφάλεια στο τριχωτό της κεφαλής. Τα μόρια των ελαίων εισχωρούν στο δέρμα για να φτάσουν στους βολβούς και να τους θρέψουν βαθιά. Ταυτόχρονα, οι βολβοί διεγείρονται και ενδυναμώνονται αισθητά με σκοπό την καταπολέμηση του προβλήματος της τριχόπτωσης. Τα φυσικά έλαια αποτελούν πηγή απαραίτητων λιπαρών οξέων, βιταμινών, φυτικών στερολών και φλαβονοειδών. Αναγνωρίζονται ως το τέλειο μαλακτικό μαλλιών που δημιούργησε ποτέ η φύση. Εάν πραγματοποιείται τακτικά, η θεραπεία μαλλιών με έλαια είναι αρκετά ισχυρή για να θεραπεύσει τα μαλλιά από τη ρίζα τους και να ενισχύσει τη δομή τους, καθώς και να επιταχύνει την κυτταρική διαίρεση. Εξάλλου, η χρήση ελαίων στα μαλλιά συνδυάζεται με μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής που ενισχύει την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών και βοηθά στη σωστή λειτουργία του δέρματος.

Για να κάνετε τα μαλλιά να μεγαλώσουν δυνατά και να τα βοηθήσετε να καταπλήξουν τους άλλους με την ομορφιά τους, αξίζει να εξετάσετε το θέμα της περιποίησης των μαλλιών από διαφορετική οπτική γωνία και να αρχίσετε να ενισχύετε τα μαλλιά από τις ρίζες τους. Οι θεραπείες που εστιάζουν κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής και στους βολβούς που φιλοξενεί το τριχωτό της κεφαλής είναι από τις καλύτερες που μπορούμε να " προσφέρουμε" στα μαλλιά μας.

Μοιραστείτε μαζί μας την άποψή σας για το άρθρο.


Σχόλια: #0


Προσθέστε στο σχόλιό σας. Θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον συντονιστή.
Μάσκα μαλλιών με κερατίνη
Καστορέλαιο
Έλαιο Χοχόμπα
Αργανέλαιο
Ορός προσώπου με ρετινόλη
πολιτική απορρήτου

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies, καθώς και cookies τρίτων, για τη χρήση εξωτερικών εργαλείων. Σε περίπτωση που ο χρήστης δε δώσει τη συγκατάθεσή του, χρησιμοποιούνται μόνο τα απαραίτητα cookies. Μπορείτε να το αλλάξετε τις ρυθμίσεις από το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε, όποτε επιθυμείτε. Συμφωνείτε με τη χρήση όλων των cookies;

πολιτική απορρήτου