Η Εγκυκλοπαίδεια του Τέλειου Δέρματος: ΡΕΤΙΝΟΛΗ

Η Εγκυκλοπαίδεια του Τέλειου Δέρματος: ΡΕΤΙΝΟΛΗ

Η εξαιρετική ρετινόλη, το μόνο τόσο αποτελεσματικό καλλυντικό συστατικό για την αντιγήρανση. Πρόκειται για ένα συστατικό ταυτόχρονα θαυματουργό και επικίνδυνο που ελκύει τις γυναίκες, οι οποίες θέλουν να σταματήσουν το ρολόι και να λειάνουν τις ρυτίδες, ωστόσο αυτός δεν είναι ο μόνος σκοπός της ρετινόλης. Αυτό το προσεκτικά ελεγμένο συστατικό έχει ένα ευρύτερο φάσμα επιδράσεων. Μάθετε λεπτομέρειες και πως να το χρησιμοποιείτε, ώστε να μην πέσετε θύματα του μύθου ότι η ρετινόλη προκαλεί βλάβη στο δέρμα.

Τι είναι η ρετινόλη;

Είναι μια καθαρή μορφή βιταμίνης Α. Η αντιγηραντική της δράση έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Η ρετινόλη ενεργοποιεί τα κύτταρα για τη διαδικασία αναδόμησης, όπως καμία άλλη ουσία. Επιπλέον, έχει δοκιμαστεί πολύ διεξοδικά, συγκριτικά με άλλα συστατικά που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά. Έχει ισχυρή αντιγηραντική δράση και αναζωογονεί το δέρμα, λειαίνει ακόμη και τις πιο βαθιές ρυτίδες. Στα τρόφιμα μπορούμε να τη βρούμε κυρίως στο ιχθυέλαιο, στο βούτυρο, στον κρόκο αυγού, στα καρότα, στα εσπεριδοειδή και στα πράσινα λαχανικά. Για να εντατικοποιήσουμε την επίδρασή της στο δέρμα δεν αρκεί η λήψη συμπληρωμάτων. Πρέπει να χρησιμοποιούμε σωστά προϊόντα περιποίησης με ρετινόλη.

Πότε να ξεκινήσετε τη χρήση προϊόντων με βάση τη ρετινόλη;

Μην αφήσετε την εισαγωγή της ανάρτησης να σας ξεγελάσει - η ρετινόλη δεν έχει σχεδιαστεί μόνο για ώριμο, γερασμένο δέρμα. Έχει ευρύτερο φάσμα επιδράσεων και χρήσεων. Το επίπεδο κολλαγόνου και ελαστίνης αρχίζει να μειώνεται μόλις γίνουμε 25 ετών, επομένως θα πρέπει να εισάγουμε τη ρετινόλη στην περιποίησή μας μέχρι τα τριάντα μας. Εάν έχετε εντοπίσει βαθύτερες ρυτίδες έκφρασης, εξάρσεις ακμής, αποχρωματισμούς ή ανομοιόμορφο τόνο δέρματος, η ρετινόλη θα γίνει σύμμαχός σας για ένα τέλειο δέρμα.

Για ποιον τύπο δέρματος είναι καλή η ρετινόλη;

  • λιπαρή επιδερμίδα
  • γερασμένο δέρμα
  • μικτές επιδερμίδες
  • διευρυμένοι πόροι δέρματος
  • ουλές, σημάδια αποχρωματισμού

Οφέλη από τα προϊόντα περιποίησης με βάση τη ρετινόλη

Η βιταμίνη Α παράγεται από το σώμα μας, από τη βήτα-καροτίνη και εκπληρώνει μια σημαντική λειτουργία, σχηματίζει και ενεργοποιεί τα κύτταρα του δέρματος να αναπτυχθούν, ώστε να καθυστερήσουν τη διαδικασία γήρανσης. Δυστυχώς η ποσότητα αυτής της βιταμίνης νεότητας μειώνεται στον οργανισμό και όχι μόνο ως συνέπεια της γήρανσης. Η επιβλαβής επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας έχει μερίδιο ευθύνης. Η κατάσταση γίνεται χειρότερη, καθώς οι μειωμένες ποσότητες βιταμίνης Α σημαίνουν χειρότερη κατάσταση του δέρματος: το ξηρό και ξεφλουδισμένο δέρμα είναι το πρώτο σύμπτωμα έλλειψης. Με τον καιρό το δέρμα παράγει λιγότερο κολλαγόνο και ελαστίνη. Η βιταμίνη Α βοηθά στη διατήρηση των επαρκών επιπέδων τους.

Ρετινόλη, όχι μόνο αναζωογόνηση

Η ρετινόλη δεν σημαίνει μόνο αναζωογόνηση και αντιγήρανση, αν και τα προϊόντα ρετινόλης είναι αφιερωμένα κυρίως στη γήρανση του δέρματος. Έχει πολλές χρήσεις.

Η ρετινόλη αυξάνει τη δραστηριότητα των ενζύμων και ομαλοποιεί την κερατινοποίηση, δηλαδή επιταχύνει τη διαδικασία δημιουργίας νέων κυττάρων και βελτιώνει την ποιότητα του δέρματος (ακμή, ψωρίαση, φωτογήρανση). Επιπλέον φωτίζει τα σημάδια αποχρωματισμών, ρυθμίζοντας τα μελανοκύτταρα.

Ρετινόλη: αποτελέσματα

  • λειαίνει τις λεπτές γραμμές
  • βελτιώνει τη δομή και τη σύνθεση της επιδερμίδας
  • εξομαλύνει τον τόνο του δέρματος και ενισχύει την μικροκυκλοφορία
  • φωτίζει το δέρμα, όπως και τα σημάδια από τον ήλιο, από την ακμή ή τις ορμόνες
  • καταπολεμά τα σημάδια της φωτογήρανσης του δέρματος
  • λειαίνει τα σημάδια της ακμής και εντείνει την επούλωση του δέρματος
  • ενισχύει την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα του δέρματος
  • κλείνει τους πόρους του δέρματος και βοηθά στον έλεγχο της έκκρισης σμήγματος
  • μειώνει τους κάλους
  • αντικαθιστά τα κατεστραμμένα κύτταρα του δέρματος με νέα, σωστά σχηματισμένα
  • εντείνει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης
  • ενεργοποιεί την παραγωγή υαλουρονικού οξέος, ενυδατώνει το δέρμα
  • μειώνει τις ρυτίδες του προσώπου, π.χ. γραμμές έκφρασης και πόδι της χήνας
  • βελτιώνει το περίγραμμα του προσώπου, καθορίζει το σχήμα και τα χαρακτηριστικά του

Τύποι ρετινόλης. Ποια είναι η καλύτερη;

ΜΟΡΦΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Α ΣΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ

Υπάρχουν πολλές χημικές ενώσεις με το όνομα βιταμίνη Α. Τα παράγωγά της είναι συνηθισμένα και έχουν βιολογική δράση χαρακτηριστική της βιταμίνη Α. Σε αντίθεση με τη βιταμίνη C που είναι καλύτερη στη σταθερή της μορφή, όχι ως καθαρό ασκορβικό οξύ, η βιταμίνη Α είναι πιο αποτελεσματική στην καθαρή της μορφή. Άλλες ουσίες ανήκουν στα ρετινοειδή, δηλαδή σε ουσίες που έχουν τη συνηθισμένη δράση της βιταμίνης Α.

Η ρετινόλη είναι μια καθαρή μορφή βιταμίνης Α που προστίθεται συνήθως σε καλλυντικά. Η σωστή συγκέντρωση και φόρμουλα της βιταμίνης Α μετατρέπεται σε ρετινοϊκό οξύ στα κύτταρα του δέρματος, επιδεικνύοντας υψηλή αποτελεσματικότητα, χωρίς να ερεθίζει το δέρμα, όπως κάνουν άλλα ρετινοειδή.

Η ρετινόλη είναι ένα φυσικό ρετινοειδές και ο πρόδρομος του ρετινοϊκού οξέος και της ρετινίνης. Έχει πολυδιάστατο αποτέλεσμα, καθώς λειαίνει το δέρμα, μειώνει τα σημάδια αποχρωματισμών και συμβάλλει στον αυξημένο αριθμό ινών κολλαγόνου που ισιώνουν τις ρυτίδες.

Το ΡΕΤΙΝΟΕΙΔΕΣ είναι μια νέα, καλλυντική, συνθετική γενιά της βιταμίνης Α. Είναι ένα εστερικό παράγωγο του ρετινοϊκού οξέος, εξαιρετικά σταθερό και αποτελεσματικό. Το ρετινοειδές είναι το μόνο που χρησιμοποιείται στα καλλυντικά σήμερα, καθώς δεν ερεθίζει το δέρμα, κάτι αρκετά συνηθισμένο στην περίπτωση των συνταγογραφούμενων ρετινοειδών. Παρακάτω θα βρείτε τα πιο δημοφιλή ρετινοειδή.

  • Το ρετινένιο (ρετιναλδεΰδη) είναι μια λιγότερο γνωστή καλλυντική μορφή της βιταμίνης Α, γνωστή και ως ρετιναλδεΰδη. Μειώνει την καταστροφική επίδραση του ήλιου στο δέρμα, απολεπίζει και έχει ευεργετική δράση στα σημάδια του δέρματος. Ο μετασχηματισμός ρετινενίου σε ρετινοϊκό οξύ πραγματοποιείται στα επιδερμικά κύτταρα.
  • Η βήτα-καροτίνη, δηλαδή η προβιταμίνη Α, εμφανίζεται στα φυτά και δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό στα καλλυντικά, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες.
  • Ο παλμιτικός ρετινυλεστέρας είναι ένα παράγωγο ρετινόλης που έχει μοναδικές απορροφητικές ιδιότητες, είναι πιο ήπια και η πιο αδύναμη μορφή της βιταμίνης Α. Λειτουργεί κυρίως για τη θεραπεία του ξηρού και αφυδατωμένου δέρματος.
  • Ο οξικός ρετινυλεστέρας είναι ένα παράγωγο της ρετινόλης που διαλύεται στα λίπη και απορροφάται καλά. Ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου, φωτίζει το δέρμα και ρυθμίζει τη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων.
  • Το ρετινοϊκό οξύ είναι ένα απολεπιστικό παράγωγο ρετινόλης που προτείνεται για λιπαρό δέρμα με τάσεις ακμής. Είναι εξαιρετικά συμπυκνωμένο και ενδέχεται να ερεθίσει το δέρμα, να προκαλέσει ερυθρότητα, ξεφλούδισμα ή και κάψιμο, όταν χρησιμοποιείται λάθος.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ!!!

Η ρετινόλη και τα ρετινοειδή είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Πριν πάρετε ένα προϊόν ρετινόλης, ελέγξτε μέσω της λίστας INCI. Η ρετινόλη είναι η καλύτερη μορφή βιταμίνης Α για το δέρμα, η πιο καθαρή. Είναι η πιο αποτελεσματική και απορροφάται καλύτερα από το δέρμα.

Πολλές εταιρείες καλλυντικών χρησιμοποιούν συχνά την λέξη βιταμίνη Α στην ετικέτα τους και στις χημικές ενώσεις τους, αν και είναι βιολογικά ενεργή, δεν είναι ρετινόλη. Είναι γνωστά ως ρετινοειδή και συχνά προκαλούν ερεθισμούς. Να ελέγχετε πάντα τα προϊόντα με ρετινόλη.

Το καλύτερο προϊόν φροντίδας του δέρματος με ρετινόλη

Ποια μορφή ρετινόλης είναι η καλύτερη;

Ιδανικά, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα διαυγές λάδι πλούσιο σε ρετινόλη, χωρίς άρωμα, καθώς είναι λιποδιαλυτή. Ψάχνετε για το καλύτερο προϊόν περιποίησης της επιδερμίδας με ρετινόλη; Προτιμήστε τον ελαιώδη ορό: τα λίπη, ή τα φυσικά έλαια, σταθεροποιούν τη ρετινόλη και διευκολύνουν την απορρόφηση. Ο ορός είναι επίσης μια εξαιρετική φόρμουλα που μεταφέρει τη ρετινόλη βαθιά μέσα στο δέρμα, βαθύτερα από ό,τι θα έκανε μια ενυδατική κρέμα.

Γιατί κάποιοι από εσάς φοβάστε να χρησιμοποιήσετε προϊόντα δέρματος με ρετινόλη;

Αν και έχει υπέροχα αποτελέσματα, η ρετινόλη μπορεί να αφυδατώσει το δέρμα, ή να προκαλέσει ερεθισμούς. Γι' αυτό υπάρχει και η πεποίθηση ότι η ρετινόλη προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις και δεν είναι καλή επιλογή για όλους μας. Αυτή είναι μια εσφαλμένη αντίληψη και το μόνο που πρέπει να θυμάστε είναι να τη χρησιμοποιείτε με σωστό τρόπο, για να αποφύγετε δυσάρεστες συνέπειες στο δέρμα. Πώς να τη χρησιμοποιήσετε;

Ιδανικά πρέπει να παρατηρείτε το δέρμα σας μετά από τις πρώτες χρήσεις και να προσαρμόζετε ανάλογα τη συχνότητα εφαρμογής. Τα προϊόντα ρετινόλης μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθημερινά, ωστόσο, εάν είστε αρχάριος, καλό είναι να κάνετε διαλείμματα 3 ημερών, για να αφήσετε το δέρμα σας να συνηθίσει το νέο συστατικό. Στη συνέχεια αυξήστε σταδιακά τη δόση - αυτή η διαδικασία ονομάζεται ρετινοποίηση και δίνει στο δέρμα την ευκαιρία να εγκλιματιστεί.

Μια άλλη πληροφορία που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι το ξεφλούδισμα του δέρματος είναι ένα φυσιολογικό σύμπτωμα στην αρχή της θεραπείας με ρετινόλη. Χάρη σε αυτό απομακρύνονται τα παλιά κύτταρα της επιδερμίδας και στη συνέχεια γεννιέται το «νέο» δέρμα. Όταν χρησιμοποιείτε σέρουμ ρετινόλης πρέπει να εφαρμόζετε αντηλιακό, τουλάχιστον SPF 30, ιδανικά SPF 50, για να προστατεύσετε το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία.

Η συγκέντρωση της ρετινόλης καθορίζει την ένταση και τη δύναμή της, συνεπώς ξεκινάμε με μικρές δόσεις και προχωράμε σταδιακά σε προϊόντα με υψηλότερη περιεκτικότητα ρετινόλης.

Μοιραστείτε μαζί μας την άποψή σας για το άρθρο.


Σχόλια: #0


Προσθέστε στο σχόλιό σας. Θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον συντονιστή.
Μάσκα μαλλιών με κερατίνη
Καστορέλαιο
Αργανέλαιο
Έλαιο Χοχόμπα
Ορός προσώπου με βιταμίνη C
πολιτική απορρήτου

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies, καθώς και cookies τρίτων, για τη χρήση εξωτερικών εργαλείων. Σε περίπτωση που ο χρήστης δε δώσει τη συγκατάθεσή του, χρησιμοποιούνται μόνο τα απαραίτητα cookies. Μπορείτε να το αλλάξετε τις ρυθμίσεις από το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε, όποτε επιθυμείτε. Συμφωνείτε με τη χρήση όλων των cookies;

πολιτική απορρήτου