Περιποίηση Δέρματος Κατά Το Μπάνιο. Το Μπάνιο σαν ένας Τρόπος για να Αποκτήσετε ένα Καταπληκτικό Σώμα

Περιποίηση Δέρματος Κατά Το Μπάνιο. Το  Μπάνιο σαν ένας Τρόπος για να Αποκτήσετε ένα Καταπληκτικό Σώμα

Αν και μπορεί να σας εκπλήσσει, το λουτρό είναι μία από τις καλύτερες μεθόδους για να κάνει το δέρμα του σώματός σας εύπλαστο και όμορφο. Ξέρετε πώς να φροντίζετε το σώμα σας κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά το λουτρό; Είστε εξοικειωμένες με τα οφέλη των τακτικών λουτρών; Νιώστε σαν την Κλεοπάτρα και βουτήξτε το σώμα σας σε ένα θρεπτικό λουτρό γάλακτος και μελιού ή κάντε χρήση άλλων ιδεών για να έχετε την απίστευτα χαλαρωτική ώρα του λουτρού.

Μόλις μια δύσκολη μέρα επιτέλους τελειώσει, σίγουρα αξίζετε μια στιγμή χαλάρωσης και ξεκούρασης. Και δεν υπάρχει τίποτα άλλο για να καταστεί δυνατή, εκτός από το λουτρό - και δεν χρειάζεται να είναι μία από αυτές τις φανταχτερές θεραπείες SPA, αλλά μόνο ένα κανονικό λουτρό που λαμβάνονται στο σπίτι. Το μυστικό όμως είναι να επιλέξετε τα σωστά πρόσθετα λουτρό (π.χ. [φυσικά έλαια ομορφιάς]). Μόνο τότε το λουτρό φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα που λαμβάνουν τη μορφή της ηρεμίας του σώματος και της ψυχής. Μετά από όλα, το σώμα μας λατρεύει τα μπάνια, οπότε γιατί δεν πρέπει να πάρετε το μεγαλύτερο μέρος από αυτό!

Το Λουτρό στον Πολιτισμό. Fun Fact Alert!

Ένα παλιό ιαπωνικό ρητό λέει: "Κάνε ένα λουτρό γιατί μοιάζει σχεδόν με τον παράδεισο." Οι Ιάπωνες δίνουν στα λουτρά ένα πολύ μεταφορικό νόημα. Για παράδειγμα, την Πρωτοχρονιά πλένουν τα σώματά τους με δροσερό νερό για να αυξήσουν την ευκαιρία τους για επίτευξη ευημερίας. Στην κουλτούρα τους το νερό δε συμβολίζει μόνο τον εξαγνισμό του σώματος, αλλά και του πνεύματος.

Στο Αζερμπαϊτζάν υπάρχουν και άλλα είδη τελετουργικών που συνδέονται με το λουτρό. Οι άνθρωποι στο Αζερμπαϊτζάν κάνουν λουτρό σε...αργό πετρέλαιο το οποίο, στην πραγματικότητα, θεωρείται ως πανάκεια για όλα τα δερματικά προβλήματα. Για τα Ουγγρικά λουτρά που λαμβάνονται σε θερμικές πισίνες είναι ένας τρόπος για μια μέρα χαλάρωσης, ακριβώς όπως και για τους Δανούς που συνδέουν τα λουτρά με την υγιεινή.

Ακόμα, η πιο σοβαρή προσέγγιση προς τα λουτρό λαμβάνεται από τους Τούρκους ανθρώπους στους οποίους η Παράδοση Καθαρισμού Χαμάμ είναι ένα είδος μεταφυσικής εμπειρίας - ένα λουτρό που λαμβάνεται σε τουρκικό λουτρό διαρκεί λίγες ώρες και χωρίζεται σε μερικά στάδια, το καθένα από αυτά φέρει ένα ιδιαίτερο νόημα.

Ακόμα και οι άνθρωποι που ζούσαν στην αρχαιότητα αναγνώριζαν τη δύναμη των λουτρών. Το πιο γνωστό τελετουργικό φροντίδας σώματος ήταν τα λουτρά που λαμβάνονται στο γάλα γαϊδούρι και το μέλι. Πιστεύεται ότι ένας από αυτούς τους υποστηρικτές του γαλακτώδους λουτρού ήταν η Κλεοπάτρα που, στην πραγματικότητα, τους έπαιρνε τακτικά. Αυτή η τελετή υποτίθεται ότι θα διατηρούσε τη νιότη και την ομορφιά της. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι άνθρωποι που έφτιαχναν τα λουτρά για την Κλεοπάτρα χρειάζονταν γάλα από 700 φοράδες για να γεμίσουν μια μπανιέρα! Όταν πρόκειται για τις ευρωπαϊκές αυτοκράτειρες, η Μεγάλη Αικατερίνη πιστεύεται ότι κάνει μπάνιο σε κρόκο αυγού, αμυγδαλέλαιο, ροδόνερο και... βότκα!

Οφέλη των λουτρών. Τι περιέχεται σε αυτό για εμάς;

Σήμερα, από τότε που έχουμε αρχίσει να αναγνωρίζουμε τους πολλαπλούς σκοπούς και τις δυνατότητες αυτής της θεραπείας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν ότι κάνουν μεγάλα μπάνια αντί για γρήγορο ντους. Αν έχουμε μόνο την ευκαιρία, πάμε για άλμα σε μια μπανιέρα για να επιδοθούμε σε αυτήν την αναψυχή που είναι αυστηρά συνδεδεμένη με ζεστό νερό και αρωματικά έλαια. Ωστόσο, είναι καλό να το κάνουμε;

Η εμβάπτιση του σώματος σε ένα λουτρό είναι, σε μεγάλο βαθμό, ένας τρόπος για να χαλαρώσετε τον εαυτό σας και να ξεχαστείτε μετά από μια μακρά και κουραστική ημέρα. Αυτή η απλή θεραπεία μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο της κατάθλιψης επειδή φέρνει ανακούφιση, μας βοηθά να ηρεμήσουμε και εξαλείφει τα επακόλουθα της μακράς έκθεσης στο στρες.

Επιπλέον, το λουτρό δεν πρέπει να συνδέεται με απόλυτη ευχαρίστηση μόνο επειδή είναι επίσης μια θεραπευτική διαδικασία. Η εμβάπτιση του σώματος σε νερό που έχει ιδιαίτερη θερμοκρασία βοηθά στην ανακούφιση της μυϊκής έντασης, ασχολείται με μυϊκές κράμπες, καθώς μειώνει τον πόνο στις αρθρώσεις και το κεφάλι, για παράδειγμα. Μερικοί άνθρωποι συγκρίνουν τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τη λήψη χαλαρωτικών λουτρών με τα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται λόγω [πλήρες μασάζ σώματος].

Τα πλεονεκτήματα των λουτρών περιλαμβάνουν επίσης την αποτοξίνωση του σώματος και την προμήθεια του με βασικές θρεπτικές ουσίες. Επιπλέον, αυτή η θεραπεία ενισχύει τη ροή του αίματος και της λέμφου, η οποία συνεπάγεται την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και ακόμη και καθιστώντας το σώμα πιο λεπτό.

Αν θέλουμε να μείνουμε μακριά από ένα κοινό κρυολόγημα, το λουτρό θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν πρόκειται για διαταραχές του ύπνου, λέγεται ότι ένα ζεστό λουτρό για την καταπολέμηση της αϋπνίας, διευκολύνονει τον ύπνο.

Τέλος, ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του λουτρού είναι το αντιγηραντικό αποτέλεσμα που έχει αυτή η θεραπεία. Τα αντιοξειδωτικά σε συνδυασμό με τη χαλάρωση σε μια μπανιέρα είναι αρκετά για να καθυστερήσουν τις διαδικασίες γήρανσης, κάνουν την επιδερμίδα πιο ελαστική καθώς και μειώνουν τους αποχρωματισμούς, τις ρυτίδες και άλλα σημάδια που περνούν τον χρόνο που αφήνει στο σώμα μας.

Πώς να προετοιμάσετε το μπάνιο στο σπίτι;

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να επισκεφθείτε το SPA για να αξιοποιήσετε στο έπακρο ό, τι μπορεί να σας προσφέρει η κολύμβηση. Ένα τέτοιο χαλαρωτικό, αναζωογονητικό και αναζωογονητικό μπάνιο μπορεί να προετοιμαστεί εύκολα στο σπίτι.

Είναι αυτονόητο ότι χρειάζεστε μια μπανιέρα, αλλά υπάρχουν περισσότερα στοιχεία που απαιτούνται για αυτό το τελετουργικό ομορφιάς. Τι άλλο αξίζει να προετοιμαστεί;

Νερό μπάνιου

Χωρίς νερό δεν θα προετοιμάσετε το μπάνιο - δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι 'αυτό, σωστά; Βασικά, το καλύτερο είναι ότι το νερό δεν ήταν πολύ δύσκολο γιατί αυτό μπορεί να συμβάλει στην επιδείνωση της κατάστασης του σώματος. Μπορείτε να προσπαθήσετε να φιλτράρετε το νερό, αλλά, ευτυχώς, αυτό δεν θα είναι απαραίτητο. Η θερμοκρασία είναι αυτό που μετράει περισσότερο:

  • 21-27ºC - χλιαρό μπάνιο έχει καταπραϋντική επίδραση
  • 34-37ºC - χαλαρώνει ζεστό μπάνιο και unwinds
  • 38-42ºC - ζεστό λουτρό διεγείρει τη ροή του αίματος

Καλλυντικά μπάνιου

Πράγματι, η ποικιλία των προσθέτων λουτρού μπορεί να μας εκπλήξει. Μπορείτε να επιλέξετε τα προϊόντα ταιριάζοντάς τα με τις ανάγκες του δέρματός σας/τον τύπο ή να επικεντρωθείτε στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων του δέρματος. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι κανένα αφρόλουτρο, άλατα, γάλατα, μπάλες και άλλα παρόμοια προϊόντα δεν καταλήγουν σε φυσικά βότανα και έλαια - τα μόνα που στερούνται συντηρητικών και συνθετικών ουσιών.

Αρχική Spa. Τι θα πρέπει να προσθέσετε στο μπάνιο;

Αναμφίβολα, ο ευκολότερος τρόπος είναι να χύσετε το μπάνιο φυσαλίδων στο νερό. Ωστόσο, μερικές φορές δεν αξίζει να κόψετε μια γωνία, και ως εκ τούτου, η προετοιμασία ενός λουτρού με φυσικά πρόσθετα μπορεί να αποδειχθεί απίστευτα ευεργετική. Στην πραγματικότητα, αυτή η πρακτική σας δίνει περισσότερες δυνατότητες - το πράγμα που προσθέτετε στο νερό του μπάνιου επηρεάζει τις ιδιότητες και τα αποτελέσματα του μπάνιου σας. Προφανώς, μπορείτε να συνδυάσετε και να αναμίξετε τα συστατικά, έτσι ώστε να δημιουργήσετε ένα μπάνιο προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας.

Τι αξίζει να προσθέσετε σε ένα λουτρό για την καλύτερη κατάσταση της επιδερμίδας σας;

Έλαια μπάνιου

Τα καλύτερα μεταξύ των φυσικών προσθέτων λουτρού είναι έλαια που ενισχύουν το φυσικό υδρο-λιπιδικό φραγμό του δέρματος, διατηρούν το κατάλληλο επίπεδο ενυδάτωσης, θρέφουν, προσθέτουν απαλότητα, ομαλότητα και ελαστικότητα. Προφανώς, κάθε λουτρό πετρελαίου θα μπορούσε να εμφανίσει διάφορες ιδιότητες, η οποία είναι αυστηρά συνδεδεμένη με το πετρέλαιο που επιλέγουμε για αυτό το τελετουργικό ομορφιάς σπίτι:

  • αμυγδαλέλαιο - ασχολείται με ραγάδες και κυτταρίτιδα
  • λάδι καρύδας - φροντίζει για την ενυδάτωση του δέρματος, το προστατεύει
  • έλαιο αργκάν - θρέφει, αναγεννά και ανακουφίζει από ερεθισμούς
  • λινέλαιο - είναι αντιφλεγμονώδες και αναγεννιέται
  • έλαιο jojoba - προσθέτει απαλότητα, ανακουφίζει από σημεία, για παράδειγμα, εκζέματος
  • βούτυρο καριτέ - καταπραΰνει και αναζωογονεί την ηλιόλουστη επιδερμίδα

Αιθέρια Έλαια για Λουτρό

Αν θέλετε να προσθέσετε μερικές αρωματοθεραπευτικές ιδιότητες στο μπάνιο σας, τότε θα πρέπει να φτάσετε για αιθέρια έλαια. Όχι μόνο είναι σε θέση να σας βάλει σε μια καλή διάθεση, να χαλαρώσετε ή να αναζωογονήσει (ανάλογα με το ποια θα επιλέξετε), αλλά επίσης είναι αντισηπτικά και έχουν επιπτώσεις στην περιποίηση του δέρματος. Κάτω από τον κατάλογο των πιο δημοφιλών αιθέριων ελαίων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:

  • αιθέριο έλαιο περγαμόντου - μειώνει την εφίδρωση, ανακουφίζει από τα σημάδια της ακμής και του κρύου πόνου, μειώνει την νευρική ένταση
  • αιθέριο έλαιο λεμονιού - σερβίρει καλά σε ρευματισμούς, aids στη θεραπεία του εκζέματος και αναδεικνύει αποχρωματισμό
  • αιθέριο έλαιο λεβάντας - καταπραΰνει, βοηθά να κοιμηθεί, χαλαρώνει και επιπλέον μειώνει τις φλεγμονές του δέρματος και ραγάδες
  • αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού - ενισχύει τη διάθεση, ενεργοποιεί, ανακουφίζει από τις μυϊκές κράμπες και αφήνει το δέρμα πιο ελαστικό
  • αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου - εμφανίζει ισχυρές αναζωογονητικές ιδιότητες, μειώνει τα ραγάδες, προλαμβάνει τα σπασμένα τριχοειδή αγγεία, βρίσκεται τέλεια για τη θεραπεία της ξηρής επιδερμίδας
  • αιθέριο έλαιο ylang ylang - διεγείρει την μικρο-κυκλοφορία, μειώνει την υπερβολική παραγωγή σμήγματος και αντιμετωπίζει τις καταστάσεις άγχους
  • αιθέριο έλαιο μέντας - μειώνει τους ερεθισμούς του δέρματος που προκαλούνται από το ξύρισμα ή τα τσιμπήματα σφαλμάτων, ανακουφίζει από τον πόνο
  • αιθέριο έλαιο τσαγιού - ιδανικό για τη θεραπεία ringworm του δέρματος και των νυχιών, βοηθήματα σε θεραπευτικά λέπια

Φυτικά λουτρά

Η ρίψη φρέσκων και αποξηραμένων βοτάνων (ή εναλλακτικά φυτικών εγχύσεων) σε ζεστό νερό είναι μια τέλεια μέθοδος εμπλουτισμού των κανονικών λουτρών με επιπλέον ιδιότητες. Ο τρόπος με τον οποίο μια τέτοια κολύμβηση θα επηρεάσει το σώμα μας εξαρτάται από τα βότανα που επιλέγουμε:

  • χαμομήλι - είναι αντιβακτηριακό, μειώνει την ακμή, βοηθά να κοιμηθεί
  • Linden άνθος - φέρνει ανακούφιση, ηρεμεί, ανακουφίζει από φαγούρα και ερεθισμούς
  • τσουκνίδα - αφαιρεί τις τοξίνες, ανακουφίζει από τον πόνο και μειώνει το οίδημα
  • λυκίσκου - ανακουφίζει από ερεθισμούς, βοηθά στην ηρεμία και εξαλείφει το πρόβλημα της αϋπνίας
  • λεβάντα - χαλαρώνει, αποκαθιστά την ισορροπία, μειώνει το άγχος και τον πονοκέφαλο
  • δεντρολίβανο - ανακουφίζει από ερεθισμούς, καταπραΰνει τα νεύρα και αφήνει το δέρμα λείο
  • μέντα - είναι αντισηπτικό, μειώνει τα σημάδια των ρευματισμών, καταπραΰνει τα νεύρα

Άλλα Πρόσθετα Λουτρού

Εκτός από έλαια και βότανα μπορείτε επίσης να προσθέσετε και άλλες ουσίες που επηρεάζουν θετικά το δέρμα. Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε πολλούς από αυτούς στο χέρι, αλλά συχνά δεν γνωρίζουμε καν τα τεράστια οφέλη που προσφέρουν:

  • γάλα (καλύτερο από κατσίκα) - ένα λουτρό γάλακτος είναι ένας βασιλικός τρόπος για την απόκτηση λεία, καλά ενυδατωμένη και τρέφονται, νεαρό δέρμα
  • μέλι - το φυσικό μέλι είναι υγραντικό, γι 'αυτό αξίζει να το προσθέσετε στα λουτρά, αν φροντίζουμε για την ενυδάτωση
  • θειούχο μαγγάνιο (επίσης γνωστό ως άλας epsom) - ένα από τα καλύτερα είδη αλατιού που παρουσιάζουν χαλαρωτικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες
  • λιναρόσπορος - έγχυση από λιναρόσπορο είναι καλό στην ανακούφιση ερεθισμών (συμπεριλαμβανομένου του AZS) και αφήνει το δέρμα ενυδατωμένο
  • μαγιά - λόγω αφθονίας σε βιταμίνες της ομάδας Β, θεραπεύει την ακμή, την ψωρίαση και άλλες δερματολογικές διαταραχές
  • μαγειρική σόδα - αναγνωρίζεται ως ένας ισχυρός καθαριστικός παράγοντας που απελευθερώνει το δέρμα από τοξίνες και άλλες ακαθαρσίες

Οι καλύτερες συνταγές μπάνιου

Αν δεν ξέρετε πώς να αναβαθμίσετε το κανονικό τελετουργικό κολύμβησης για να επιτύχετε συγκεκριμένα αποτελέσματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες συνταγές μπάνιου. Εδώ είναι τα καλύτερα λουτρά στο σπίτι που μπορείτε να προετοιμάσετε όλα μόνοι σας!

  1. Θρεπτικό λουτρό - ρίξτε 1/2 λίτρο βραστό νερό πάνω από 50 γραμμάρια αποξηραμένο μαριχουάνα κατσαρόλα, βάλτε σε ένα καπάκι και αφήστε το να εγχυθεί για 20 λεπτά. Σουρώνουμε την έγχυση, προσθέτουμε 125 ml μέλι, ανακατεύουμε και ρίχνουμε στο νερό του μπάνιου. Εμπλουτίζουμε με λίγες σταγόνες υαλουρονικού οξέος.
  2. Αναζωογονητικό λουτρό - ανακατέψτε 125 ml μέλι με 2 λίτρα λιπαρών γάλακτος (καλύτερο αν κατσίκα). Προσθέτουμε στο νερό του μπάνιου και εμπλουτίζουμε με 8 σταγόνες ροδέλαιο. Προαιρετικά, μπορείτε να ρίξετε φρέσκα ροδοπέταλα (φαίνονται εκπληκτικά!).
  3. Καταπραϋντικό Λουτρό - ανακατέψτε 100 γραμμάρια αποξηραμένου χαμομηλιού, 50 άνθη λιντέν, hawthorn και λεβάντα. Βάλτε τα αποξηραμένα βότανα σε μια λινά τσάντα, δέστε τα και βουτήξτε σε ζεστό νερό. Πιέστε το μερικές φορές κατά τη διάρκεια του μπάνιου, έτσι ώστε να βοηθήσει τα βότανα απελευθερώνουν τα θρεπτικά συστατικά.
  4. Μπάνιο κατά της ακμής - βάλτε 1000 γραμμάρια πίτουρο σιταριού σε μια τσάντα, καλύψτε με νερό και κρατήστε βραστό για 30 λεπτά. Πιέστε και προσθέστε την έγχυση στο νερό του λουτρού μαζί με 30 g φρέσκιας μαγιάς και 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο περγαμόντου.
  5. Λουτρό εξομάλυνσης - ετοιμάστε 250 ml βουτυρόγαλα, 2 κουταλιές της σούπας. μέλι και 125 ml ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο. Προσθέστε τα υλικά στο ζεστό νερό και ανακατέψτε. Μπορείτε να προσθέσετε περισσότερα από ένα μόνο λάδι.
  6. Λουτρό καθαρισμού - πάρτε 200 γραμμάρια θειούχου μαγγανίου και 3 κουταλιές της σούπας. μαγειρική σόδα, και στη συνέχεια προσθέστε και τα δύο συστατικά στο ζεστό νερό. Εμπλουτίστε το μπάνιο με έγχυση τσουκνίδας και μερικές σταγόνες λάδι τσαγιού.

Πώς να Βοηθήσει ένα Λουτρό ΝΑ Ενισχυθεί η Διαδικασία Ομορφίας ακόμα περισσότερο;

Ένα μπάνιο δεν είναι μόνο ο τρόπος της καταπραϋντικής σώματος και ψυχής, αλλά και καταπραΰνει το δέρμα. Αυτή η αντιμετώπιση περιορίζεται σε αυτές τις τρεις πτυχές; Με την εφαρμογή μερικών απλών κόλπα μπορείτε να μετατρέψετε ένα κανονικό μπάνιο σε SPA στο σπίτι και να παρέχει φροντίδα σε ολόκληρο το σώμα σας.

Για αρχή, ας εστιάσουμε στην περιποίηση των μαλλιών που μπορεί να παραδοθεί κατά τη διάρκεια ενός λουτρού. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι - πριν μπείτε σε ένα μπάνιο γεμάτο με αρωματικά έλαια - να εφαρμόσετε είτε μια μάσκα μαλλιών ή ένα λάδι. Η υγρασία και η υψηλότερη θερμοκρασία θα κάνουν πιο αποτελεσματική [την επεξεργασία ελαίου μαλλιών] και θα αποδώσουν τα αποτελέσματα της [επεξεργασία ατμού μαλλιών]. Ενώ απολαμβάνετε τα οφέλη ενός λουτρού, οι θρεπτικές ουσίες διεισδύουν στα μαλλιά για να αναγεννηθούν και να τα συνθέσουν από το εσωτερικό.

Με παρόμοιο τρόπο μπορούμε να φροντίσουμε το δέρμα του προσώπου μας. Απλά εφαρμόστε μια μάσκα προσώπου (είτε αγοράζεται σε ένα φαρμακείο ή σπιτικό) και αφεθείτε στη στιγμή της χαλάρωσης, ενώ οι θρεπτικές ουσίες της μάσκας φροντίζουν την επιδερμίδα σας. Φυσικά, [μάσκες προσώπου] που εφαρμόζονται θα πρέπει να απαντήσει στις τρέχουσες ανάγκες του δέρματός σας.

Μοιραστείτε μαζί μας την άποψή σας για το άρθρο.


Σχόλια: #0


Προσθέστε στο σχόλιό σας. Θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον συντονιστή.
Μάσκα μαλλιών με κερατίνη
Καστορέλαιο
Έλαιο Χοχόμπα
Αργανέλαιο
Ορός προσώπου με ρετινόλη
πολιτική απορρήτου

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies, καθώς και cookies τρίτων, για τη χρήση εξωτερικών εργαλείων. Σε περίπτωση που ο χρήστης δε δώσει τη συγκατάθεσή του, χρησιμοποιούνται μόνο τα απαραίτητα cookies. Μπορείτε να το αλλάξετε τις ρυθμίσεις από το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε, όποτε επιθυμείτε. Συμφωνείτε με τη χρήση όλων των cookies;

πολιτική απορρήτου