Βούτυρο Καριτέ - ενυδάτωση εις βάθος και φυσική προστασία των μαλλιών

Βούτυρο Καριτέ - ενυδάτωση εις βάθος και φυσική προστασία των μαλλιών

Όλοι γνωρίζουμε το βούτυρο καριτέ (Butyrospermum Parkii Butter). Αν και είναι αρκετά συνηθισμένο σε λοσιόν και κρέμες, το βούτυρο καριτέ είναι πολύ αποτελεσματικό και στην περιποίηση των μαλλιών. Αυτό το αφρικανικό συμπαγές λάδι είναι η θεραπεία για όλα τα δερματικά προβλήματα. Περιέχει φυσικό SPF3, αναζωογονεί και χαρίζει λάμψη. Το βούτυρο καριτέ είναι άφθονο σε βιταμίνες, φυτοστερόλες και αλλαντοΐνη. Μπορεί να αντικαταστήσει με επιτυχία ένα μαλακτικό μαλλιών.

Η παραγωγή βουτύρου καριτέ ξεκίνησε στις τεράστιες περιοχές της αφρικανικής σαβάνας. Το δυτικό τμήμα της ηπείρου έχει το πιο ευνοϊκό κλίμα για το δέντρο vitellaria - karité από το οποίο εξάγεται το βούτυρο καριτέ. Το φυτό μπορεί κανείς να το βρει σε 19 αφρικανικές χώρες.

Το δέντρο καριτέ μπορεί να φτάσει τα 25 μέτρα και καρποφορεί για πρώτη φορά μετά από 30-40 χρόνια. Γι' αυτόν τον λόγο οι φυτείες δέντρων καριτέ είναι περιορισμένες και το βούτυρο καριτέ εξάγεται από τα δέντρα που αναπτύσσονται στη φύση, γεγονός που το καθιστά αρκετά ακριβό. Οι σπόροι των φρούτων είναι απίστευτα πλούσιοι σε λίπος και έτσι μπορούν εύκολα να μετατραπούν στο πολύτιμο βούτυρο καριτέ για τα μαλλιά, μέσω της ψυχρής πίεσης.

Shea Butter INCI:

Butyrospermum Parkii Butter

Το φυσικό βούτυρο καριτέ είναι ένα κρεμώδες και μπεζ έλαιο, στερεάς σύνθεσης. Είναι σκληρό σε θερμοκρασία δωματίου και αρχίζει να ρευστοποιείται σε θερμοκρασία άνω των 37°C. Δε χρειάζεται να ανησυχείτε ότι το βούτυρο καριτέ θα φύγει από τα μαλλιά. Αν δε χρησιμοποιήσετε μεγάλη ποσότητα, δεν είναι τόσο λιπαρό, οπότε δε θα βαρύνει τα μαλλιά σας. Έχει ένα χαρακτηριστικό άρωμα ξηρών καρπών και μια λεπτή νότα ξύλου. λόγω του καβουρδίσματος των σπόρων. Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι το χρώμα και το άρωμα του βουτύρου καριτέ μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με το αν είναι ακατέργαστο και ψυχρής πίεσης ή όχι. Είναι συνήθως πιο ανοιχτόχρωμο και χάνει το άρωμά του μετά την επεξεργασία.

Βούτυρο καριτέ – ακατέργαστο ή όχι;

Καθώς εξερευνούμε το θέμα του φυτικού βουτύρου, πρέπει να σκεφτούμε την επεξεργασία του. Τι είναι καλύτερο: το ακατέργαστο ή το επεξεργασμένο βούτυρο καριτέ; Η επεξεργασία περιλαμβάνει τον καθαρισμό του λαδιού που έχει εξαχθεί. Με αυτόν τον τρόπο καθιστούν το λάδι βρώσιμο.

Μόνο το ακατέργαστο βούτυρο καριτέ μπορεί να χρησιμοποιείται στα μαλλιά. Ο λόγος είναι απλός. Τα φυτικά έλαια χάνουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά κατά τη διαδικασία του καθαρισμού. Το επεξεργασμένο βούτυρο καριτέ είναι φτωχότερο και ίσως δεν λειτουργήσει. Προτιμήστε ακατέργαστο βούτυρο καριτέ για ενυδάτωση μαλλιών. Τότε θα είμαστε σίγουροι ότι αξιοποιούμε όλες τις ιδιότητες που κρύβει το βούτυρο καριτέ. Και κρύβει πολλές.

Βούτυρο Καριτέ – ιδιότητες. Πώς λειτουργεί;

Μετά από μια αρκετά μεγάλη εισαγωγή, ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε σε ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα: τις ιδιότητες του βουτύρου καριτέ. Ποια είναι τα οφέλη για τα μαλλιά και το δέρμα; Πώς να χρησιμοποιήσετε το βούτυρο καριτέ; Τι προσφέρει; Και πάνω απ' όλα - γιατί είναι τόσο δημοφιλές; Οι απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα είναι στη σύνθεσή του. Το βούτυρο καριτέ αποτελείται από μεγάλη ποσότητα φυτοστερολών, αντιοξειδωτικών, αλλαντοΐνης, βιταμινών A, E, F. Περιέχει επίσης πολύτιμα λιπαρά οξέα.

Βούτυρο καριτέ – οφέλη για το δέρμα

Είναι μια καλλυντική πρώτη ύλη, γνωστή για την εξαιρετική της ενυδατική δράση. Χάρη σε περίπου δέκα αντιοξειδωτικές ενώσεις, επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος και εξασφαλίζει την κυτταρική ανανέωση. Επιπλέον το βούτυρο καριτέ θεραπεύει δερματικές παθήσεις. Επιταχύνει την επούλωση των ουλών και του εκζέματος, μειώνει τα εξανθήματα, καταπραΰνει από τους ερεθισμούς. Το βούτυρο καριτέ λειτουργεί και ως φυσικό φίλτρο UV και κάνει θαύματα στην περιποίηση του δέρματος (και του τριχωτού της κεφαλής). Χάρη στην μεγάλη περιεκτικότητα σε φυσική αλλαντοΐνη, το βούτυρο καριτέ εξαλείφει αποχρωματισμούς και επανορθώνει την επιδερμίδα.

Βούτυρο καριτέ – οφέλη για τα μαλλιά

Το βούτυρο καριτέ συνήθως περιλαμβάνεται σε προϊόντα περιποίησης δέρματος (π.χ. κρέμες, μαλακτικά). Διαθέτει εξίσου ενδιαφέρουσες ιδιότητες όσον αφορά την περιποίηση των μαλλιών. Γι' αυτό οι εταιρείες καλλυντικών χρησιμοποιούν το βούτυρο και σε προϊόντα περιποίησης μαλλιών.

Προστατεύει τα μαλλιά από την επιβλαβή ακτινοβολία, κάτι πολύ σημαντικό για τα μαλλιά που εκτίθενται στο φως του ήλιου. Ενισχύει μετά από διάφορες διαδικασίες κομμωτηρίου π.χ. βαφές ή χρήση θερμότητας. Το βούτυρο καριτέ λειαίνει τα μαλλιά και χαρίζει ελαστικότητα, για εύκολο χτένισμα και φυσική λάμψη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ξεχωριστό προϊόν. Ιδανικά προτιμήστε προϊόντα που περιλαμβάνουν βούτυρο καριτέ π.χ. Nanoil για μαλλιά χαμηλού πορώδους. Προστατεύει αποτελεσματικά τις άκρες των μαλλιών, δυναμώνει τους θύλακες της τρίχας και ρυθμίζει την υγρασία του τριχωτού της κεφαλής.

Βούτυρο Καριτέ. Σε ποιον τύπο μαλλιών απευθύνεται;

Πρέπει να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στην περιεκτικότητα του σε λιπαρά οξέα για να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση. Είναι ένα από τα φυτικά έλαια που μπορεί με περηφάνια να παραδεχτεί ότι έχει ισορροπία των οξέων του. Το βούτυρο καριτέ παρασκευάζεται κυρίως από ελαϊκό οξύ (μονοακόρεστο) και στεατικό οξύ (κορεσμένο). Η ποσότητα τους είναι παρόμοια, επομένως το βούτυρο καριτέ λειτουργεί για δύο τύπους μαλλιών.

Το βούτυρο καριτέ είναι ακατάλληλο για μαλλιά υψηλού πορώδους. Οι πληροφορίες που θέλουν το βούτυρο καριτέ να είναι ιδανικό για ταλαιπωρημένα, αδύναμα μαλλιά με ψαλίδα, πρέπει να αντιμετωπίζονται με φειδώ. Δεν αληθεύουν. Το βούτυρο θα επιδεινώσει την κατάσταση των μαλλιών υψηλού πορώδους και θα φριζάρουν. Το φυσικό βούτυρο καριτέ είναι ιδανικό για μαλλιά χαμηλού πορώδους και γι' αυτό θα το βρείτε στο Nanoil για μαλλιά χαμηλού πορώδους. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βούτυρο καριτέ σε μαλλιά μεσαίου πορώδους, αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι θα έχει καλά αποτελέσματα. Εξαρτάται από την κατάσταση των μαλλιών μας.

Γιατί αξίζει το βούτυρο καριτέ;

Αναμφίβολα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτικά βούτυρα. Κυριαρχεί ανάμεσα στα φυσικά συστατικά καλλυντικών. Το βούτυρο καριτέ δέχεται μοναδικές αξιολογήσεις, αλλά ακόμα αναρωτιόμαστε γιατί το προτείνουν για μαλλιά υψηλού πορώδους. Ενδεχομένως λόγω της ισχυρής του ενυδάτωσης. Αλλά δεν επανορθώνει. Από την άλλη, όταν το χρησιμοποιούμε σε μαλλιά χαμηλού πορώδους, παρέχει μόνιμη και την πλέον απαραίτητη προστασία.

Μοιραστείτε μαζί μας την άποψή σας για το άρθρο.


Σχόλια: #0


Προσθέστε στο σχόλιό σας. Θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον συντονιστή.
Μάσκα μαλλιών με κερατίνη
Καστορέλαιο
Έλαιο Χοχόμπα
Αργανέλαιο
Ορός προσώπου με βιταμίνη C
πολιτική απορρήτου

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies, καθώς και cookies τρίτων, για τη χρήση εξωτερικών εργαλείων. Σε περίπτωση που ο χρήστης δε δώσει τη συγκατάθεσή του, χρησιμοποιούνται μόνο τα απαραίτητα cookies. Μπορείτε να το αλλάξετε τις ρυθμίσεις από το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε, όποτε επιθυμείτε. Συμφωνείτε με τη χρήση όλων των cookies;

πολιτική απορρήτου