Σαμπουάν. Ο ασυνήθιστος τρόπος να μιλήσουμε για τα «συνηθισμένα» καλλυντικά

Σαμπουάν. Ο ασυνήθιστος τρόπος να μιλήσουμε για τα «συνηθισμένα» καλλυντικά

Είναι το απολύτως απαραίτητο στην περιποίηση των μαλλιών! Αναμφίβολα κανείς δεν μπορεί να περιποιείται τα μαλλιά χωρίς σαμπουάν, ειδικά εκείνοι που θέλουν να έχουν όμορφη (και καθαρή) εμφάνιση. Ωστόσο γνωρίζουμε ελάχιστα γι' αυτό το προϊόν και αυτή η έλλειψη ευαισθητοποίησης, μας κάνει συχνά να επιλέγουμε ακατάλληλα προϊόντα που δεν ταιριάζουν με τον τύπο των μαλλιών μας. Είναι κρίμα γιατί η περιποίηση των μαλλιών και η καλή τους κατάσταση ξεκινά από το σαμπουάν - είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα προϊόντα μαλλιών, επομένως δεν πρέπει να συμβιβαζόμαστε ποτέ με το σαμπουάν μας. Η χρήση ενός καλού σαμπουάν είναι το πρώτο βήμα για υγιή μαλλιά. Πώς να βρείτε τον Κύριο Κατάλληλο για εσάς; Ποια συστατικά των σαμπουάν πρέπει να αποφεύγετε; Σε τι πρέπει να εστιάσετε όταν αγοράζετε ένα σαμπουάν και πώς να το συνδυάσετε με τον τύπο των μαλλιών σας;

Η λέξη «σαμπουάν» είναι παρεμφερή σε πολλές γλώσσες. Η πρώτη της εμφάνιση έγινε με την ινδουιστική λέξη chāmpo που σημαίνει μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής. Η αλήθεια είναι ότι ήταν περίπου πάνω από 100 χρόνια πριν, όταν οι Ινδουιστές μιλούσαν ήδη για ένα από τα καλύτερα προϊόντα καθαρισμού των μαλλιών τους. Πρόκειται για ένα φυτό σε σκόνη που το αποκαλούσαν Shikakai και σκόνη ξηρών καρπών Reetha που χάριζε φρεσκάδα στα μαλλιά και τα μαλακώνει. Σήμερα το Shikakai θεωρείται ως εναλλακτική λύση στα χημικά σαμπουάν που διατίθενται στα καταστήματα. Το μασάζ είναι ιδανική θεραπεία για όσους επιθυμούν δυνατούς και υγιείς θύλακες μαλλιών.

Σήμερα υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές σαμπουάν για να επιλέξετε αυτό που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες των μαλλιών σας. Γι' αυτόν τον λόγο οι εταιρείες καλλυντικών προσφέρουν σαμπουάν για λεπτά, χοντρά (δύσκαμπτα), χωρίς λάμψη, ξανθά ή σκούρα, βαμμένα ή ανοιχτόχρωμα, λιπαρά ή αφυδατωμένα, με πιτυρίδα μαλλιά... όλοι μπορούν να βρουν το κατάλληλο προϊόν.

Ωστόσο το μυστικό ενός καλού σαμπουάν δεν είναι στον σκοπό του, αλλά στη σύνθεσή του και στην μορφή με την οποία παρήχθη. Τα πιο δημοφιλή είναι τα φυσικά υγρά σαμπουάν, ωστόσο δεν είναι και η μοναδική έκδοση του προϊόντος. Πρέπει να ξέρουμε τα είδη των σαμπουάν, τον σκοπό τους καθώς και τη δράση τους. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει στην περιποίηση των μαλλιών.

Σαμπουάν μαλλιών και οι τύποι

  • Υγρό σαμπουάν - γνωστό σε όλους, το πιο δημοφιλές είδος σαμπουάν. Δημιουργήθηκε από την εταιρεία Schwarzkopf και σχεδόν μέσα σε μια νύχτα εκθρόνισε τον προκάτοχό του, το σαμπουάν σε σκόνη. Η υγρή έκδοση του σαμπουάν παρασκευάζεται κυρίως από εντομοκτόνο ή διάλυμα σαπουνιού αμμωνίας - πλήρως διαλυμένο σε νερό. Αυτά τα απορρυπαντικά δημιουργούν αφρό. Για να αποφευχθεί η αφυδάτωση των μαλλιών, το διάλυμα των σαπουνιών και η σύνθεση εμπλουτίζονται με ρυθμιστικά διαλύματα όξινης αντίδρασης και μαλακτικές ουσίες που χαρίζουν λάμψη στα μαλλιά και υγιή εμφάνιση (χωρίζονται σε προϊόντα λάμψης και κατά της στατικότητας).
  • Ξηρό σαμπουάν - όσοι θεωρούν το ξηρό σαμπουάν ως εφεύρεση των τελευταίων ετών κάνουν λάθος. Το ξηρό σαμπουάν είναι γνωστό εδώ και αιώνες και η αλήθεια είναι ότι τα πρώτα σαμπουάν είχαν την «ξηρή» μορφή (π.χ. η Schwarzkopf εισήγαγε στην αγορά τα πρώτα της σαμπουάν σε μορφή σκόνης, μέσα σε μικρά φακελάκια, όπου αφρός δημιουργούταν στην επαφή με το νερό). Το πρώτο ξηρό σαμπουάν που δεν απαιτούσε χρήση νερού, ήταν το Minipoo, εμφανίστηκε τη δεκαετία του '40, του 20ου αιώνα και το πρόσωπο της καμπάνιας ήταν η Twiggy - ένα από τα πιο διάσημα βρετανικά μοντέλα εκείνης της εποχής, γνωστή για τις τάσεις ομορφιάς. Ο παραγωγός διαφήμισε το προϊόν για να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στον καθαρισμό και το φρεσκάρισμα των μαλλιών, όταν δεν υπήρχε η δυνατότητα κανονικού λουσίματος. Το Minipoo υποτίθεται ότι ήταν κατάλληλο και για παιδιά, γιατί δεν προκαλούσε τσούξιμο στα μάτια. Αυτό το σαμπουάν της δεκαετίας του '40 ήταν φτιαγμένο από ταλκ και είχε ως στόχο να απορροφά το σμήγμα από τα μαλλιά. Τα σημερινά σαμπουάν διαθέτουν ψεκαστήρα, για να τα ψεκάζετε ομοιόμορφα σε όλα τα μαλλιά. Σήμερα βασίζουν τη δράση τους στο λεπτό και ελαφρύ διογκωμένο άμυλο. Ένα καλό ξηρό σαμπουάν έχει αναζωογονητικές και μαλακτικές ιδιότητες (περιέχει κερατίνη, βιταμίνες και έλαια) και δεν περιέχει άλατα αλουμινίου, σιλικόνες ή παραβένες.
  • Σαμπουάν Μισελέρ- ένα αρκετά νέο προϊόν. Εμπνευσμένες από την καθαριστική λοσιόν μικκυλίων, οι εταιρείες δημιούργησαν ένα σαμπουάν μικκυλίων. Η αποτελεσματικότητα και η καινοτομία της λοσιόν μισελέρ παρακίνησε τις εταιρείες να συνδυάσουν τα χαρακτηριστικά των μικκυλίων με ένα σαμπουάν. Το σαμπουάν μισελέρ όπως υποπτευόμαστε ήδη περιέχει μικκύλια - πολύ αποδοτικά, καθώς προσελκύουν τις τοξίνες και τους ρύπους χωρίς να διαταράσσουν τη λιπιδική δομή του τριχωτού της κεφαλής και τα λιπίδια που είναι τα φυσικά δομικά συστατικά της τρίχας.
  • Καθαριστική κρέμα σαμπουάν - στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ένα εξειδικευμένο, δερματολογικό προϊόν, το οποίο, λόγω της σύνθεσής του, είναι κατάλληλο για εξαιρετικά ευαίσθητη επιδερμίδα. Τα σαμπουάν σε κρέμα ανήκουν στην ομάδα των προϊόντων που είναι ελαφριά και διευκολύνουν τις διαδικασίες επούλωσης του προβληματικού τριχωτού της κεφαλής, με συμπτώματα ατοπικής δερματίτιδας, ψωρίασης και χρόνιας πιτυρίδας. Επιπλέον τα σαμπουάν κρέμας μπορούν να εξαλείψουν την αίσθηση του κνησμού στο τριχωτό της κεφαλής, να καταπραΰνουν το δέρμα και να καταπολεμήσουν την υπερβολική και ανεξέλεγκτη απολέπιση της επιδερμίδας.
    Επιπλέον τα σαμπουάν κρέμας είναι χρήσιμα για την λεγόμενη «No Poo» τάση που σημαίνει τη μη χρήση πιθανών χημικών ουσιών που περιλαμβάνονται στα καλλυντικά (κυρίως ουσίες που παράγουν αφρό). Το σαμπουάν κρέμας δεν περιέχει λαυρυλοθειικό νάτριο, σιλικόνες, χρωστικές ουσίες και παραβένες. Επιπλέον αυτός ο τύπος σαμπουάν καθαρίζει τέλεια τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής, αν και, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, δεν περιέχει παράγοντες που παράγουν αφρό. Τέλος, η εφαρμογή του θυμίζει χρήση μαλακτικού μαλλιών.
  • Σαμπουάν χωρίς ξέβγαλμα - πρώτ' απ 'όλα, όσον αφορά την εφαρμογή του, αυτό το προϊόν μοιάζει με ξηρό σαμπουάν. Τα σαμπουάν χωρίς ξέβγαλμα βρίσκονται σε μπουκάλια με ψακαστήρα. Όσον αφορά τη σύνθεση, δεν περιέχουν τάλκ, σκόνες και έχουν κάπως υγρή μορφή, ενώ περιέχουν φυτικές ουσίες. Το σαμπουάν χωρίς ξέβγαλμα χρησιμοποιείται στα νοσοκομεία, επειδή δεν ερεθίζει και δεν προκαλεί αλλεργίες. Επιπλέον το σαμπουάν χωρίς ξέβγαλμα είναι πολύ εύχρηστο. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το ψεκάσετε στα μαλλιά σας, να κάνετε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής και να τα σκουπίσετε με μια πετσέτα. Αυτό το είδος προϊόντος, παρά τις αναζωογονητικές του ιδιότητες, παράλληλα ενυδατώνει, χωρίς να διαταράσσει το φυσικό λιπιδικό στρώμα των μαλλιών.
  • Σαμπουάν με βάση το λάδι - πρόκειται για μια εξειδικευμένη, όχι και τόσο γνωστή ομάδα σαμπουάν. Παράγεται από φυσικά έλαια, όπως για παράδειγμα καστορέλαιο, σόγια, παραφίνη και διάφορα κεριά (π.χ. κερί μέλισσας). Τέτοια σαμπουάν δεν σχηματίζουν αφρό. Προτείνονται για ταλαιπωρημένα και ξηρά μαλλιά και πρέπει να εφαρμόζονται όπως τα φυσικά λάδια μαλλιών (η χρήση σαμπουάν με βάση το λάδι θυμίζει τη θεραπεία με λάδι μαλλιών). Πιο συγκεκριμένα, το σαμπουάν με βάση το λάδι πρέπει να τρίβεται στο τριχωτό της κεφαλής και να ξεπλένεται από όλο το μήκος των μαλλιών μετά από 30 λεπτά, με ζεστό νερό. Μόλις τελειώσει η διαδικασία, τα μαλλιά είναι φρέσκα και απαλά. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το σαμπουάν με βάση το λάδι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται πολύ συχνά, επειδή έχει ισχυρή δράση που μπορεί να βαρύνει τα μαλλιά.
  • Σαμπουάν διπλής χρήσης - με άλλα λόγια, είναι ένα σαμπουάν που συνδυάζει χαρακτηριστικά κανονικού σαμπουάν και μαλακτικού. Συνήθως ένα τέτοιο προϊόν ονομάζεται 2 σε 1. Αυτό το είδος σαμπουάν σχεδιάστηκε για να εξοικονομεί χρόνο και να θρέφει τα μαλλιά κατά το λούσιμο. Πράγματι τα σαμπουάν διπλής χρήσης είναι βολικά, αλλά και λίγο αμφιλεγόμενα. Πρώτον, δεν είναι κατάλληλα για όλους τους τύπους μαλλιών και η συχνή χρήση τους μπορεί να βαρύνει, αλλά και να ερεθίσει το τριχωτό της κεφαλής. Επιπλέον η δράση τους είναι ότι, αφενός, ανασηκώνουν τις επιδερμίδες της τρίχας (αναμενόμενο για ένα σαμπουάν), αλλά ταυτόχρονα τις κλείνει κιόλας, έτσι ώστε να λειάνει τα μαλλιά (λογικό για ένα μαλακτικό). Με άλλα λόγια, το σαμπουάν 2 σε 1 συνδυάζει δύο εντελώς διαφορετικά σκευάσματα που το ένα αναιρεί τη δράση του άλλου. Είναι καλύτερα να μην τα χρησιμοποιείτε.
  • Αλκαλικό σαμπουάν - ένα ξεχωριστό προϊόν. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται συνεχώς, καθώς σκοπός του σαμπουάν είναι να καθαρίζει σε βάθος και εντατικά τα μαλλιά, ακόμη και τις εσωτερικές τους δομές. Το αλκαλικό σαμπουάν χρησιμοποιείται συνήθως στα κομμωτήρια, πριν από διάφορες θεραπείες μαλλιών, για να θρέψει εις βάθος. Για να διευκολυνθεί η διείσδυση των θρεπτικών και αναζωογονητικών ουσιών στα μαλλιά, οι τρίχες πρέπει να καθαριστούν προσεκτικά και το αλκαλικό σαμπουάν είναι ιδανικό γι' αυτήν την εργασία, επειδή ανασηκώνει τις επιδερμίδες. Μετά από αυτόν τον καθαρισμό των μαλλιών, οι τρίχες χρειάζονται θεραπεία με ειδικά προϊόντα αναπλήρωσης λιπιδίων, οξείδωσης και κλεισίματος των επιδερμίδων. Το αλκαλικό σαμπουάν μπορεί να φαίνεται τέλειο για χρήση πριν από μία θεραπεία μαλλιών με λάδι, καθώς θα διευκολύνει τα μόρια του λαδιού να διεισδύσουν βαθιά στην τρίχα. Πράγματι, μία φορά τον μήνα, προτείνεται να το χρησιμοποιείτε, πριν από μία θεραπεία με λάδι μαλλιών.

Σύνθεση σαμπουάν. Τι να προσέξω;

Εξίσου κρίσιμο σημείο για ένα σαμπουάν είναι η λίστα των συστατικών του.

Ποια συστατικά της σύνθεσης καθορίζουν εάν ένα συγκεκριμένο σαμπουάν είναι καλό και τι πρέπει να αποφεύγεται;

Πώς να αναγνωρίσουμε αν ένα σαμπουάν κάνει καλό στα μαλλιά μας και το πιο σημαντικό, αν είναι ασφαλές για το τριχωτό της κεφαλής;

Πρώτον το πιο σημαντικό για την ποιότητα ενός καλού σαμπουάν που πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι δεν πρέπει να έχει φαγεσωρογόνο δράση στο τριχωτό της κεφαλής. Για να διευκρινίσουμε, δεν πρέπει να περιέχει συνθετικές ουσίες, έντονα ερεθιστικούς παράγοντες, ή παράγωγα πετρελαίου. Άρα να αγοράζετε σαμπουάν που η σύνθεση τους βασίζεται σε φυσικές και ελαφριές ουσίες. Να προτιμάτε σαμπουάν χωρίς παραβένες, σιλικόνες, ουσίες SLS και SLES, αλκοόλες μικρής αλυσίδας που αφυδατώνουν, καθώς και βαριές, μη πτητικές σιλικόνες. Πρέπει επίσης να ξέρετε ποια συστατικά να αποφύγετε.

Κατάλογος συστατικών που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τα μαλλιά:

  • Sodium Lauryl Sulphate, SLS; Sodium Laureth Sulphate, SLES - πολύ ερεθιστικά απορρυπαντικά που φράζουν τους πόρους του δέρματος. Επιπλέον διεισδύουν στο αίμα και μπορεί να βλάψουν τα προστατευτικά στρώματα των τριχών, γεγονός που αυξάνει την ευθραυστότητα των μαλλιών.
  • Μέθυλο, Αίθυλο, Βουτυλό - Παραβένες - ή απλά παραβένες που προκαλούν φλεγμονές στο δέρμα και διεισδύουν στο αίμα.
  • Προπυλενογλυκόλη, Προπυλενογλυκόλη, PG Ξυλενογλυκόλη - είναι μια ομάδα γλυκόλης που μπορεί να είναι πολύ τοξική για το ανθρώπινο σώμα. Επομένως πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν εισέρχεται στον οργανισμό σας.
  • Ορυκτέλαιο, Παράγωγα Πετρελαίου, Παραφινέλαιο - μια σειρά ουσιών που προέρχονται από το πετρέλαιο και τείνουν να εναποτίθενται σε έναν οργανισμό, κυρίως σωρευόμενες στα έντερα. Όταν χρησιμοποιούνται στο δέρμα, αποδυναμώνουν το προστατευτικό στρώμα του και ενθαρρύνουν τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων.
  • Φθαλικές ενώσεις - επικίνδυνες ειδικά για τις εγκύους και όσες θηλάζουν. Οι φθαλικές ενώσεις διεισδύουν στο μητρικό γάλα και εισέρχονται στον πλακούντα του εμβρύου. Θεωρείται ότι καταστρέφουν σε μεγάλο βαθμό τα γεννητικά κύτταρα.
  • Αλκοόλες - αφυδατώνουν τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής, ωστόσο δεν είναι όλες επιβλαβείς. Οι πιο επικίνδυνες είναι της μικρής αλυσίδας, κυρίως οι παρακάτω: Alcohol Denat, Benzyl Alcohol, Isopropyl Alcohol και Αιθανόλη.

Τα όμορφα μαλλιά είναι σύμβολο θηλυκότητας και αναμφισβήτητα το καμάρι κάθε γυναίκας. Επομένως αξίζει να προσέχουμε τι χρησιμοποιούμε στην περιποίηση των μαλλιών καθώς και τι είδους σαμπουάν αγοράζουμε. Η ομορφιά σημαίνει καλή κατάσταση των μαλλιών και ξεκινά από το λούσιμο και τον καθαρισμό. Γι' αυτόν τον λόγο είναι τόσο σημαντικό να επενδύσετε χρήματα σε ένα υψηλής ποιότητας σαμπουάν που θα εντείνει τη δράση που παρέχουν τα μαλακτικά και θα αφαιρεί τη φυσική λιπαρότητα που προκαλείται από τη θεραπεία με λάδι μαλλιών.

Μοιραστείτε μαζί μας την άποψή σας για το άρθρο.


Σχόλια: #0


Προσθέστε στο σχόλιό σας. Θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον συντονιστή.
Μάσκα μαλλιών με κερατίνη
Καστορέλαιο
Έλαιο Χοχόμπα
Αργανέλαιο
Ορός προσώπου με ρετινόλη
πολιτική απορρήτου

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies, καθώς και cookies τρίτων, για τη χρήση εξωτερικών εργαλείων. Σε περίπτωση που ο χρήστης δε δώσει τη συγκατάθεσή του, χρησιμοποιούνται μόνο τα απαραίτητα cookies. Μπορείτε να το αλλάξετε τις ρυθμίσεις από το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε, όποτε επιθυμείτε. Συμφωνείτε με τη χρήση όλων των cookies;

πολιτική απορρήτου