Αφήστε τα Μαλλιά σας να Μιλήσουν, μέρος 8. Ρουτίνα Φροντίδας Εξαιρετικά Ξηρών Μαλλιών

Αφήστε τα Μαλλιά σας να Μιλήσουν, μέρος 8. Ρουτίνα Φροντίδας Εξαιρετικά Ξηρών Μαλλιών

Αν τα μαλλιά σας είναι θαμπά, ξεμπερδεύονται δύσκολα και δεν έχουν ελαστικότητα, είναι πιθανότατα και πολύ ξηρά. Αυτό δε σημαίνει ότι το χτένισμά σας έχει υποστεί ζημιά. Ήρθε η ώρα να καταρρίψετε πολλούς μύθους. Μάθετε τι χρειάζονται πραγματικά τα πολύ ξηρά μαλλιά.

Η ενυδάτωση είναι ο πυρήνας της φροντίδας των μαλλιών (και του δέρματος). Το νερό είναι η πηγή της ζωής και της ομορφιάς. Πριν προχωρήσουμε στο πώς να ενυδατώσουμε τα ξηρά μαλλιά, θα πρέπει να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες τους.

ΞΗΡΑ ΜΑΛΛΙΑ - ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Οι γυναίκες συχνά αναρωτιούνται - γιατί τα μαλλιά μου είναι ξηρά; Για να είμαστε ειλικρινείς, πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Είναι δύσκολο να βρει κανείς μαλλιά που να είναι συνεχώς ενυδατωμένα. Χωρίς νερό, οι τούφες χάνουν ότι πιο πολύτιμο έχουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η λέξη "ξηρά" συχνά συνοδεύεται από άλλα επίθετα: ξηρά και κατεστραμμένα μαλλιά, ξηρά και σκληρά μαλλιά, ξηρά και αραιά μαλλιά, ξηρά και θαμπά μαλλιά, ξηρά και εύθραυστα μαλλιά κ.λπ. Ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Υπάρχει ένα κοινό χαρακτηριστικό των προβλημάτων - πάντα φταίει η πολύ μικρή ποσότητα νερού στο εσωτερικό των μαλλιών.

Στα υγιή μαλλιά, το νερό αποτελεί περίπου το 10% της σύνθεσης της τρίχας. Θα πρέπει να διατηρείτε αυτό το ελάχιστο επίπεδο ενυδάτωσης γιατί είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της σωστής κατάστασης τόσο της εξωτερικής όσο και της εσωτερικής δομής των μαλλιών. Το νερό είναι εν μέρει υπεύθυνο π.χ. για την αναπήδηση των μαλλιών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα πολύ ξηρά μαλλιά (με χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό) αποτελούν μεγάλο πρόβλημα.

Γιατί τα μαλλιά χάνουν υγρασία;

Η υπερβολική απώλεια νερού στα μαλλιά οφείλεται συνήθως στην υπερβολική ποσότητα σμήγματος (που παράγεται από τους σμηγματογόνους αδένες στο τριχωτό της κεφαλής). Ένα ελαφρύ στρώμα λίπους που περιβάλλει το στέλεχος της τρίχας παίζει καθοριστικό ρόλο - απομονώνει από τους επιβλαβείς παράγοντες και - κυρίως - αποτρέπει την απώλεια νερού. Η διαταραγμένη λιπιδική επικάλυψη ή η απογύμνωσή της οδηγεί σε ταχύτερη εξάτμιση του νερού. Έτσι αποκτάτε ξηρά μαλλιά.

Η έλλειψη των ceramides - στην κεράτινη στιβάδα - μπορεί επίσης να κάνει τα μαλλιά ξηρά. Αυτές οι χημικές ενώσεις συνθέτουν το μη πορώδες περίβλημα που κλειδώνει το νερό στο τριχωτό της κεφαλής. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζει την ελαστικότητα και διατηρεί τη σωστή θερμοκρασία. Αν τα ceramides είναι αδύναμα επειδή δεν παρέχουμε τη σωστή ποσότητα UFA (ακόρεστα λιπαρά οξέα), παλεύουμε με την ξηρότητα των μαλλιών.

Τα μαλλιά στερούνται ενυδάτωσης εξαιτίας των εξής:

  • λανθασμένα προϊόντα για τα μαλλιά, π.χ. προϊόντα με αλκοόλη
  • τη μείωση της φροντίδας των μαλλιών στο λούσιμο
  • τη χρήση σαμπουάν με ισχυρά καθαριστικά
  • τακτική βαφή, θερμότητα ή χημικό styling
  • κακές καιρικές συνθήκες π.χ. χειμωνιάτικο κρύο ή καλοκαιρινή ζέστη
  • τακτικό στέγνωμα με πιστολάκι με καυτή ροή αέρα
  • πραγματικά φτωχή και μη ισορροπημένη διατροφή

Υπάρχουν άλλες δύο βασικές πτυχές:

  1. Το επίπεδο ενυδάτωσης των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής αλλάζει συνεχώς, γεγονός που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των εποχών. Τα πολύ ξηρά μαλλιά είναι πολύ πιο συνηθισμένα το χειμώνα (όταν η θερμοκρασία πέφτει, η υγρασία του αέρα έξω και η ξηρότητα του αέρα μέσα αυξάνονται) ή το καλοκαίρι (λόγω της επιβλαβούς ηλιακής ακτινοβολίας και των υψηλότερων θερμοκρασιών).
  2. Μερικοί άνθρωποι έχουν από τη φύση τους ξηρά μαλλιά.Τι σημαίνει αυτό; Σε αυτή την περίπτωση, οι τούφες είναι ξηρές με φυσικό τρόπο επειδή το δέρμα αδυνατεί να αποδώσει την προστατευτική ποσότητα σμήγματος. Σε αυτή την περίπτωση, τα ξηρά μαλλιά δεν ισοδυναμούν με βλάβη. Τα ξηρά μαλλιά δεν είναι πάντα κατεστραμμένα! Προφανώς, δεν είναι εντάξει. Τα φυσικά ξηρά μαλλιά είναι συνήθως σγουρά και χρειάζονται επίσης φροντίδα που αυξάνει την υγρασία.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΞΗΡΑ ΜΑΛΛΙΑ

Ας προχωρήσουμε στο βασικό ερώτημα - πώς να ενυδατώσετε τα ξηρά μαλλιά. Η υπόθεση δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται. Υπάρχει μια κοινή αμφιβολία "τα μαλλιά μου έχουν μια ασταμάτητη επαφή με το νερό, οπότε γιατί είναι ξηρά". Η παροχή νερού δε θα βοηθήσει γιατί εξατμίζεται γρήγορα και αφήνει τις τούφες ακόμα πιο ξηρές.

Για να κλειδώσετε τη σωστή ποσότητα νερού στα μαλλιά, χρειάζεστε δύο τύπους ουσιών:

  • ενυδατικές ουσίες- ισχυρά υδρόφιλες ουσίες οι οποίες διαλύονται στο νερό και - κατά συνέπεια - δεσμεύουν τα μόρια του νερού και τα διατηρούν στο εσωτερικό της τρίχας.
  • μαλακτικά - συστατικά που αφήνουν ένα αποφρακτικό στρώμα στην επιφάνεια του δέρματος και των μαλλιών, μειώνοντας την απώλεια νερού (προσφέροντας ταυτόχρονα ελαστικότητα και απαλότητα).

Η φροντίδα των ξηρών μαλλιών πρέπει να βασίζεται στην παροχή της ισορροπίας των μαλακτικών και των υγραντικών ουσιών και όχι αποκλειστικά στο νερό. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επανέλθει η ζωτικότητα και η όμορφη εμφάνιση των μαλλιών.

Τι να χρησιμοποιήσετε για τα ξηρά μαλλιά;

  1. Προϊόντα εντατικής ενυδάτωσης. Είναι λογικό ότι τα εξαιρετικά ξηρά μαλλιά χρειάζονται πάνω απ' όλα υγρασία. Γι' αυτό πρέπει να επιλέγετε προϊόντα πλούσια σε ενυδατικές ουσίες. Οι πιο δημοφιλείς ενυδατικές ουσίες στα καλλυντικά περιλαμβάνουν το υαλουρονικό οξύ, το μέλι, την αλόη, τον λιναρόσπορο, την πανθενόλη (προβιταμίνη Β5), τη γλυκερίνη, το σιρόπι σφενδάμου, την ουρία και το γαλακτικό νάτριο. Η καλύτερη μάσκα για ξηρά μαλλιά περιέχει τουλάχιστον μία από τις αναφερόμενες ουσίες στην κορυφή του καταλόγου των συστατικών.
  2. Φυσικά μαλακτικά προϊόντα. Αν παρέχετε τη σωστή ποσότητα νερού, πρέπει και να την κλειδώσετε. Προτιμήστε μαλακτικές μάσκες ή φυσικά έλαια. Τι να αναζητήσετε στα προϊόντα; Οι σιλικόνες, η παραφίνη, τα φυτικά έλαια και τα βούτυρα είναι τα πιο συνηθισμένα μαλακτικά. Οι δύο πρώτες ομάδες δεν είναι φυσικές, οπότε μπορεί να αφήσουν τα μαλλιά πιο βαριά και κατεστραμμένα μακροπρόθεσμα. Τα φυσικά συστατικά - όπως τα έλαια π.χ. αργανέλαιο, ελαιόλαδο ή λάδι αβοκάντο - αποτελούν πολύ καλύτερη επιλογή.

Πρέπει να γνωρίζετε! Στα ξηρά μαλλιά δεν αρέσουν οι πρωτεΐνες. Οι μάσκες και τα κοντίσιονερ με πρωτεΐνες (κερατίνη, μετάξι, κολλαγόνο, σιτάρι ή αυγό) λειτουργούν μόνο όταν αναρωτιέστε πώς να αναπλάσετε τα ξηρά μαλλιά - όταν οι τούφες είναι και ξηρές και κατεστραμμένες.

Λάδωμα ξηρών μαλλιών

Ποια είναι η λύση για τα ξηρά μαλλιά; Κυρίως, τα φυσικά έλαια, τα οποία όχι μόνο εμποδίζουν την απώλεια ενυδάτωσης και προστατεύουν από τους βλαβερούς παράγοντες, αλλά και θρέφουν, ενισχύουν και χαρίζουν εκπληκτική εμφάνιση. Τα καλύτερα έλαια για τα ξηρά μαλλιά είναι τα έλαια που έχουν σχεδιαστεί για μαλλιά υψηλού πορώδους (ο τύπος που χάνει νερό λόγω των ιδιαίτερα ανεπτυγμένων επιπέδων της επιδερμίδας). Παρόλα αυτά, δεν είναι ο κανόνας. Όπως ανέφερα και νωρίτερα, η ξηρότητα των μαλλιών δε σημαίνει και βλάβη των μαλλιών.

Ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζετε ένα λάδι στα μαλλιά έχει τεράστια σημασία. Η θεραπεία με ζεστό λάδι είναι η καλύτερη για τα ξηρά μαλλιά. Επίσης, εφαρμόστε το λάδι σε βρεγμένες τούφες, επειδή τόσο το νερό όσο και η θερμότητα ενισχύουν την απορρόφηση των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να πλύνετε τα ξηρά μαλλιά;

Το στάδιο του καθαρισμού είναι εξίσου σημαντικό με την επιλογή των κατάλληλων προϊόντων. Ακόμα και τα καλύτερα ταιριαστά προϊόντα αποτυγχάνουν αν δεν ξέρετε πώς να λούσετε τα ξηρά μαλλιά. Μερικά πράγματα έχουν σημασία.

  • Το CSC είναι η καλύτερη τεχνική - conditioner (π.χ. λάδι μαλλιών) - σαμπουάν - conditioner. Με αυτόν τον τρόπο, παρέχετε θρεπτικά συστατικά πριν από το λούσιμο και τέλος τα κλειδώνετε για προστασία.
  • Ένα καλό σαμπουάν για ξηρά μαλλιά δεν περιέχει ισχυρά καθαριστικά (SLS ή SLES) και περιλαμβάνει αποκλειστικά φυσικά και ήπια καθαριστικά.
  • Τα εξαιρετικά ξηρά μαλλιά είναι εύθραυστα, γι' αυτό πρέπει να τα χειρίζεστε απαλά. Δεν πρέπει να τα σπάτε, να τα τραβάτε ή να τα τρίβετε κατά τη διάρκεια ή μετά το λούσιμο. Το τύλιγμα των βρεγμένων μαλλιών σε πετσέτα δεν είναι καλή ιδέα, επειδή μπορεί να χάσουν πολύ νερό και θρεπτικά συστατικά.
  • Εκτός από την τεχνική για το λούσιμο, είναι σημαντικό το πόσο συχνά το κάνετε. Το νερό (ειδικά, το σκληρό και μαζί με τα μέσα πλύσης) μπορεί να είναι αφυδατωτικό, οπότε δεν μπορείτε να λούζετε τα ξηρά μαλλιά πολύ συχνά. Δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα αρκούν, εκτός αν το τριχωτό της κεφαλής σας είναι λιπαρό.
  • Τις ημέρες που δεν λούζετε τα μαλλιά σας, διατηρήστε τα ενυδατωμένα με λοσιόν ή ελαφρά έλαια μαλλιών.

Σπιτικές θεραπείες για ξηρά μαλλιά

Υπάρχει κάτι άλλο που βοηθάει τα ξηρά μαλλιά; Προτιμήστε τις σπιτικές θεραπείες για ξηρά μαλλιά, επειδή συνήθως δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Δεν εννοώ να χρησιμοποιείτε DIY μάσκες αντί για επαγγελματικές θεραπείες και ενυδατικά έλαια. Οι οικιακές μάσκες πρέπει να λειτουργούν ως πρόσθετα. Πώς να ενυδατώσετε τα ξηρά μαλλιά; Ποια συστατικά να επιλέξετε;

  1. Η DIY μάσκα ξηρών μαλλιών είναι μια καλή παραλλαγή αν είναι εμποτισμένη με έλαια και υγραντικές ουσίες. Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο ή ένα διαφορετικό ελαφρύ λάδι ως βάση. Αφού το αναμείξετε με μέλι ή χυμό αλόης, θα έχετε μια μάσκα που θα αρέσει στα ξηρά μαλλιά σας. Αφήστε την να δράσει για δεκαπέντε λεπτά και ξεπλύνετε. Εφαρμόστε τη μάσκα π.χ. μία φορά την εβδομάδα.
  2. Στα ξηρά μαλλιά αρέσουν τα όξινα μείγματα. Για το τελικό ξέβγαλμα, χρησιμοποιήστε νερό αναμεμειγμένο με μηλόξυδο, ιβίσκο, λεμόνι ή άλλα εσπεριδοειδή. Με αυτόν τον τρόπο, σφραγίζετε τις στοιβάδες της επιδερμίδας, κλειδώνετε το νερό και απολαμβάνετε μεταξένιες λεπτές τούφες.

Μοιραστείτε μαζί μας την άποψή σας για το άρθρο.


Σχόλια: #0


Προσθέστε στο σχόλιό σας. Θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον συντονιστή.
Μάσκα μαλλιών με κερατίνη
Καστορέλαιο
Έλαιο Χοχόμπα
Αργανέλαιο
Ορός προσώπου με ρετινόλη
πολιτική απορρήτου

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies, καθώς και cookies τρίτων, για τη χρήση εξωτερικών εργαλείων. Σε περίπτωση που ο χρήστης δε δώσει τη συγκατάθεσή του, χρησιμοποιούνται μόνο τα απαραίτητα cookies. Μπορείτε να το αλλάξετε τις ρυθμίσεις από το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε, όποτε επιθυμείτε. Συμφωνείτε με τη χρήση όλων των cookies;

πολιτική απορρήτου