Τα συντηρητικά και οι παράγοντες κάλυψης χρησιμοποιούνται στην παραγωγή καλλυντικών εδώ και δεκάδες χρόνια. Σημαντικά υψηλή συγκέντρωση αυτών των ουσιών παρατηρήθηκε κυρίως σε σαμπουάν και μαλακτικά μαλλιών. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν ειπωθεί πολλά για τις δυσμενείς επιπτώσεις που προκαλούν. Προς το παρόν, οι περισσότερες μάρκες καλλυντικών παραιτούνται από τη χρήση των ίδιων ουσιών στα προϊόντα τους και προσπαθούν να αντικαταστήσουν όλους τους επικίνδυνους παράγοντες με τους αντίστοιχους φυσικούς. Γιατί τα parabens, οι σιλικόνες και άλλες αμφιλεγόμενες ουσίες εξαφανίζονται αργά, αλλά σταδιακά και συστηματικά, από τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών; Μπορούν πράγματι να προκαλέσουν βλάβη στα μαλλιά και αν μπορούν, πώς το κάνουν αυτό;
Πρόκειται για συντηρητικά που προστίθενται στα καλλυντικά, προκειμένου να διατηρηθούν οι φρέσκες ιδιότητες και η θρεπτική ποιότητα των σαμπουάν και των μαλακτικών. Τα parabens χρησιμοποιούνται συχνά στα καλλυντικά επειδή δεν επηρεάζουν ούτε μεταβάλλουν τη δράση που προσφέρουν τα συγκεκριμένα προϊόντα ομορφιάς, οπότε, με άλλα λόγια, δεν έχουν καμία επίπτωση στην αποτελεσματικότητα του προϊόντος. Επιπλέον, τα συντηρητικά πέτυχαν τη δημοτικότητά τους χάρη στη δύναμή τους να καθυστερούν τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών που συγκεντρώνονται στο δέρμα μας. Επίσης, οι ουσίες που συζητήθηκαν προστατεύουν τα καλλυντικά από όλα τα πιθανά μικρόβια.
Αξίζει να θυμόμαστε ότι τα parabens δεν προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις και είναι καλά ανεκτά από το δέρμα. Ωστόσο, σε μεγάλες ποσότητες μπορούν, δυστυχώς, να είναι πολύ βλαβερά- θεωρούνται καρκινογόνοι παράγοντες που διαταράσσουν την ισορροπία των ορμονών (δηλαδή ενθαρρύνουν την παραγωγή οιστρογόνων). Τα πιο δημοφιλή και τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα parabens στα σαμπουάν είναι, μεταξύ άλλων, τα Phenoxyethanol, Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Isobutylparaben - καθένα από αυτά έχει διαφορετικό "κατώφλι βλάβης" και δεν εμφανίζει δράση δυνητικά επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία, υπό την προϋπόθεση ότι η συγκέντρωσή του σε ένα συγκεκριμένο καλλυντικό είναι κατάλληλα χαμηλή. Ωστόσο, αξίζει να συνειδητοποιήσουμε ότι συχνά χρησιμοποιούμε περισσότερα από ένα προϊόντα που διαθέτουν parabens - οι δόσεις των ίδιων των ουσιών που παραδίδονται στον οργανισμό αυξάνονται, το ίδιο και η τοξική δράση, η οποία και συνοψίζεται. Για το λόγο αυτό, επιλέγοντας ένα καλλυντικό για να περιποιηθούμε τον σώμα μας, αξίζει να περιορίσουμε την ποσότητα των parabens που παραδίδονται με αυτό, αν είναι δυνατόν. Αυτό ισχύει κυρίως για τα καλλυντικά που τοποθετούνται απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής. Για το λόγο αυτό, τα σαμπουάν και τα έλαια θα πρέπει να στερούνται εντελώς τα parabens. Οι πιο επιβλαβείς ενώσεις που πρέπει να ανακληθούν από τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών είναι η φορμαλδεΰδη και το πολυακρυλαμίδιο. Η δράση τους αναγνωρίζεται ως τοξική και οι ουσίες αυτές, γενικά, είναι καρκινογόνες, γι' αυτό και θα πρέπει να αποφεύγονται σκόπιμα.
Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι δεν είναι δυνατόν να αποκλείσετε εντελώς τα parabens από την περιποίηση μαλλιών και σώματος. Ωστόσο, αξίζει να τα χρησιμοποιείτε σε ελάχιστες ποσότητες ή να προτιμάτε τα προϊόντα που περιέχουν τον λιγότερο επιβλαβή τύπο paraben, που είναι το Methylparaben. Αντί να εφαρμόζετε συνθετικές μάσκες μαλλιών, είναι προτιμότερο να επιλέγετε έλαια- μια καλή λύση εδώ προσφέρουν τα μείγματα ελαίων που έχουν αναπτυχθεί με ακρίβεια και διαθέτουν φυσικά και υψηλής ποιότητας συστατικά. Και πάλι, είναι συνετό να επιλέγετε σαμπουάν χωρίς paraben, ωστόσο δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε αυτόν τον κανόνα κατά την επιλογή ενός conditioner μαλλιών, καθώς αυτό το καλλυντικό εφαρμόζεται μόνο στις τούφες (από τα μέσα μήκη προς τα κάτω). Δεδομένου ότι αυτό το προϊόν δεν έρχεται σε επαφή με το δέρμα, δεν υπάρχει λόγος να είστε τόσο αυστηροί όταν επιλέγετε ένα για τον εαυτό σας. Ένα άλλο σημείο που συχνά παραβλέπεται είναι ότι υπάρχουν και άλλες ουσίες που αναγνωρίζονται ως εναλλακτικές των paraben (ουσίες που επιτρέπουν σε ένα καλλυντικό να διατηρεί τις ιδιότητές του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα) και αυτές είναι συγκεκριμένα: η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, τα αιθέρια έλαια και το έλαιο καρύδας. Προφανώς, είναι πάντα θερμά ευπρόσδεκτες στη σύνθεση ενός καλλυντικού.
Πρόκειται για την πιο αγαπημένη ομάδα ουσιών που προστίθενται συχνά στα σαμπουάν και στα μαλακτικά μαλλιών. Οι σιλικόνες εμφανίζονται συχνά σε λοσιόν, leave-in conditioners, σπρέι προστασίας από τη θερμότητα, αναμειγνύονται με έλαια, μαλακτικά και μάσκες. Επιπλέον, οι ουσίες αυτές αποκαλούνται συχνά "έλαια σιλικόνης" λόγω της λιπαρής και ελαφρώς κολλώδους σύστασής τους. Δημιουργούνται από τον συνδυασμό πυριτίου και οξυγόνου, καθορίζουν τη συνοχή ενός προϊόντος και επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ένα συγκεκριμένο προϊόν κατανέμεται είτε στο δέρμα είτε στα μαλλιά. Στην πραγματικότητα, οι σιλικόνες βρίσκονται εύκολα σε πολλά καλλυντικά για τα μαλλιά, επειδή η εφαρμογή τους ενθαρρύνει την άμεση βελτίωση της κατάστασης των μαλλιών- οι τούφες γίνονται λείες και λαμπερές.
Οι σιλικόνες μπορεί να ερεθίσουν το τριχωτό της κεφαλής, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται ως συστατικό σε μάσκες μαλλιών ή σπρέι λοσιόν. Μόλις συμπεριληφθεί στη σύνθεση αυτού του είδους των προϊόντων, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η σιλικόνη να έρθει σε επαφή με το δέρμα και να διεισδύσει μέσω των κυττάρων. Θεωρείται σαφώς καλύτερο όταν τα προϊόντα μαλλιών περιέχουν σιλικόνες στην πτητική τους μορφή. Σημαντική ποσότητά τους απελευθερώνεται στον αέρα τη στιγμή της εφαρμογής, ώστε να μην αφήνουν υπολείμματα στο δέρμα. Αξίζει να συνειδητοποιήσουμε ότι τόσο οι βαριές όσο και οι μη πτητικές σιλικόνες προστίθενται εξίσου συχνά στα καλλυντικά με τις ευαίσθητες σιλικόνες.Ένα άλλο βασικό σημείο είναι ότι οι σιλικόνες δεν υπόκεινται σε διαδικασία βιολογικής αποσύνθεσης, οπότε, πράγμα που συνδέεται με αυτό, συσσωρεύονται στους ιστούς και τα κύτταρα του οργανισμού. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι πολλά έλαια σιλικόνης ερεθίζουν το δέρμα και είναι comedogenic. Η λιγότερο φιλική προς την υγεία ομάδα των σιλικόνων περιλαμβάνει τις βαριές σιλικόνες. Με λίγα λόγια, δεν εξατμίζονται από τις επιφάνειες και παραμένουν στα μαλλιά δημιουργώντας ένα φράγμα από το οποίο δεν μπορούν να περάσουν τόσο οι καλές (που χρειάζονται τα μαλλιά) όσο και οι κακές ουσίες.
Η καλύτερη λύση είναι να παραιτηθείτε από τη χρήση των πιο βλαβερών, οι οποίες έχουν την τάση να ερεθίζουν το τριχωτό της κεφαλής μαζί με την ευαίσθητη περιοχή του δέρματος των αυτιών. Αυτή η ομάδα των σιλικόνων ονομάζεται βαριές σιλικόνες και περιλαμβάνει: Simethicone, Trimethicone, Trimethylsiloxysilicate, Trimethylsilylamodimethicone.
Πρόκειται για συνθετικά καθαριστικά τα οποία έχουν δυσμενή, ιδιαίτερα ερεθιστική επίδραση στο δέρμα. Για να διευκρινίσουμε, μπορούν να προκαλέσουν κνησμό, ακμή, κηλίδες, έκζεμα και αφυδάτωση. Συμβαίνει επίσης να συνδυάζονται με διοξάνη γνωστή για τα καρκινογόνα χαρακτηριστικά της. Αυτά τα καθαριστικά αναγνωρίζονται ως comedogenic και τα σωματίδιά τους διεισδύουν μέσω του δέρματος εισχωρώντας στο εσωτερικό του οργανισμού.
Προτείνεται να ελέγχετε τον κατάλογο των συστατικών ενός συγκεκριμένου προϊόντος πριν το αγοράσετε. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να βρείτε τις ουσίες με την ονομασία Sodium Lauryl Sulfate και Sodium Laureth Sulfate (INCI).
Αυτά δεν είναι τα κοινώς γνωστά φυσικά φυτικά έλαια, οπότε σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνδέονται μεταξύ τους.Τα ορυκτέλαια είναι όλα τα πιθανά παράγωγα πετρελαϊκών ελαίων, συμπεριλαμβανομένου του κεριού παραφίνης, για παράδειγμα. Κατασκευάζονται κατά τη διαδικασία απόσταξης του αργού πετρελαίου. Εμφανίζονται στα καλλυντικά κυρίως λόγω της λιποαναπληρωματικής τους ιδιότητας, οπότε, με άλλα λόγια, λειτουργούν στο δέρμα και τα μαλλιά σαν μαλακτικά. Με λίγα λόγια, δεν σταθεροποιούν μόνο τις ουσίες αλλά προστατεύουν την επιδερμίδα και τις τούφες από την απώλεια νερού. Επιπλέον, είναι σχετικά φτηνά, γεγονός που τα κάνει να εκτιμώνται τόσο πολύ από πολλούς κατασκευαστές καλλυντικών.
Αναμφίβολα, είναι comedogenic, δηλαδή, σε απλά ελληνικά, φράζουν τους πόρους του δέρματος. Επιπλέον, μπορούν να συσσωρευτούν στην επιφάνεια του δέρματος και να δημιουργήσουν ένα είδος αδιαπέραστης επικάλυψης, ένα αποφρακτικό στρώμα που εμποδίζει την ανταλλαγή αερίων των κυττάρων του δέρματος. Για να διευκρινίσουμε, αυτό το στρώμα εμποδίζει το οξυγόνο και "πνίγει" τα κύτταρα του δέρματος μειώνοντας την αποτελεσματικότητά τους και επιδεινώνοντας τη δράση τους. Επίσης, δεν έχει βρεθεί ακόμη κανείς να καταρρίψει τον μύθο που λέει ότι τα ορυκτέλαια συγκεντρώνονται στα νεφρά και το συκώτι.
Τα ορυκτέλαια, κυρίως το κερί παραφίνης και η βαζελίνη, θα έπρεπε να εξαλειφθούν εντελώς, ωστόσο δεν θα πρέπει να κάνουν μεγάλη ζημιά όταν χρησιμοποιούνται σε μικρές, λογικές ποσότητες. Για να αποφύγετε τα ορυκτέλαια στα καλλυντικά, συνιστάται να προτιμάτε τα προϊόντα ομορφιάς που περιέχουν άλλα, φυσικά και ασφαλή μαλακτικά και σε αυτά περιλαμβάνονται τα φυσικά έλαια και τα φυτικά βούτυρα. Αξίζει να συνειδητοποιήσουμε ότι το παραφινικό κερί που περιλαμβάνεται στα καλλυντικά μπορεί να βρεθεί ως Paraffin (oil), Synthetic Wax, Isoparaffin, Parrafinum Liquidum. Άλλα ορυκτέλαια τα οποία μπορεί να προσεγγίσει κανείς διαβάζοντας τις ετικέτες των προϊόντων για τα μαλλιά είναι: Petrolatum (βαζελίνη), Ceresin, Isobutane, Isopropan.
Το αλουμίνιο, γνωστό και ως αργίλιο, είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο συστατικό που περιλαμβάνεται στα καλλυντικά με στόχο την εξισορρόπηση (ή για να είμαστε πιο ακριβείς, την παρεμπόδιση) της έκκρισης σμήγματος και ιδρώτα.
Μπορείτε να βρείτε άλατα αλουμινίου κυρίως σε αποσμητικά, σπρέι μαλλιών και ορισμένα ξηρά σαμπουάν. Φράσσουν τους πόρους του δέρματος, γεγονός που εμποδίζει την εφίδρωση και την παραγωγή σμήγματος. Ωστόσο, οι ουσίες αυτές συσσωρεύονται στους ιστούς, ερεθίζοντας ταυτόχρονα το ανοσοποιητικό σύστημα- τα άλατα αλουμινίου είναι σε θέση να διεισδύσουν και να βλάψουν και άλλα συστήματα. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν τη χρήση αντιιδρωτικών με την ανάπτυξη κακοήθων όγκων του μαστού.
Η πιο συνηθισμένη μορφή αλατιού αλουμινίου που προστίθεται στα καλλυντικά επισημαίνεται ως χλωροϋδρικό αργίλιο. Άλλες παθογόνες ουσίες είναι το χλωροϋδρικό αλουμίνιο (ACH) και το αλουμίνιο-ζιρκόνιο (Aluminium Zirconium Tetrachlorohydrex GLY). Με άλλα λόγια, ο ευκολότερος τρόπος για να αποφύγετε τα άλατα αλουμινίου είναι να είστε προσεκτικοί και να δίνετε προσοχή στη λέξη "αλουμίνιο" που εμφανίζεται συχνά στην αρχή μιας συγκεκριμένης ουσίας που διαθέτει ο κατάλογος των συστατικών.
Με απλά λόγια, πρόκειται για πολυαιθυλενογλυκόλες. Στα καλλυντικά προϊόντα χρησιμοποιούνται σε ρόλο γαλακτωματοποιητών, διαλυτών και όλων των πιθανών ειδών ουσιών που είναι υπεύθυνες για την αύξηση της ανθεκτικότητας ενός καλλυντικού. Αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά τη διαδικασία παραγωγής των PEG και PPG χρησιμοποιούνται οξείδιο του αιθυλενίου και καρκινογόνα διοξάνια.
Μπορούν να είναι επιβλαβή εάν χρησιμοποιούνται σε αφθονία. Στην πραγματικότητα, είναι γνωστό ότι συσσωρεύονται σταδιακά στον οργανισμό με την πάροδο των χρόνων, παραμένοντας στα κύτταρα και τα όργανα. Όπως δεν είναι δύσκολο να μαντέψετε, όσο λιγότερα από αυτά σε ένα καλλυντικό, τόσο το καλύτερο. Η αλήθεια είναι ότι η βλαβερότητά τους καθορίζεται από τις τοξικές ουσίες που απαιτούνται για να χρησιμοποιηθούν στη διαδικασία παραγωγής γλυκόλης.
Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες γλυκόλες των τύπων PEG και PPG είναι πολύ εύκολο να αναγνωριστούν, ευτυχώς. Γενικά, διαθέτουν πρόθεμα "PEG/PPG", όπως, για παράδειγμα, PEG-40 Sorbitan Disostearate, PPG-15 Stearate, ή κατάληξη "-eth", όπως Laureth-8-Phosphate.
Οι αλκοόλες δημιουργούν μια πολύ μεγάλη ομάδα όταν πρόκειται για ουσίες που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά για τα μαλλιά και το σώμα. Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να βρούμε δεκάδες αλκοόλες που προσφέρουν θετική δράση στα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής. Για να διευκρινίσουμε, είναι γνωστές για την ικανότητά τους να ενυδατώνουν και να περιποιούνται τις τούφες, αποτελώντας ταυτόχρονα σημαντικό παράγοντα συγκόλλησης γαλακτώματος. Αυτού ακριβώς του τύπου οι αλκοόλες είναι αυτές που ανήκουν στις ομάδες πολυϋδροξυ, διϋδροξυ και αλκοόλες μακράς αλληλουχίας. Δημιουργούν ένα προστατευτικό στρώμα στην επιφάνεια της τρίχας και χαρίζουν στις τούφες απαλότητα. Η πιο δημοφιλής "καλή" αλκοόλη είναι η γλυκερίνη.
Δυστυχώς, υπάρχει μια ομάδα "κακών" αλκοολών, οι οποίες παρέχουν μια εξαιρετικά αφυδατική δράση. Δεν καταστρέφουν μόνο τα μαλλιά, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλεργίες στο τριχωτό της κεφαλής. Όλες αυτές οι αλκοόλες είναι αλκοόλες της μονοϋδροξυ-ομάδας. Εν ολίγοις, παρέχουν μια πολύ αρνητική δράση στα μαλλιά, αφού αυτές οι αλκοόλες κάνουν τις τούφες σημαντικά πιο αδύναμες, τους στερούν τη λάμψη και την ελαστικότητα.
Σίγουρα, δεν χρειάζεται να αποφεύγετε αυτές τις "καλές" αλκοόλες. Αντιθέτως, μάθετε πώς να εντοπίζετε τις βλαβερές αλκοόλες που συμβάλλουν στην επιδείνωση της κατάστασης των μαλλιών. Για παράδειγμα, αυτές είναι οι εξής: Alcohol Denat/SD Alcohol, Benzyl Alcohol, Ethanol Alcohol, Grain Alcohol, Isopropanol Alcohol, Iisopropyl Alcohol (IPA) και Propanol Alcohol, για να αναφέρουμε μόνο μερικές.
Υπάρχει ένας κατάλογος καλλυντικών που, λόγω του χαρακτήρα και του σκοπού που εξυπηρετούν, στερούνται βλαβερών, comedogenic και ερεθιστικών ουσιών. Για παράδειγμα, αυτά τα παρακάτω προϊόντα:
Σχόλια: #0