Αιθέρια έλαια. Μπορείτε να τα εφαρμόσετε στα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής;

Αιθέρια έλαια. Μπορείτε να τα εφαρμόσετε στα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής;

Υπάρχουν δεκάδες από αυτά. Αιθέρια έλαια. Εκτός του ότι φέρουν τα πιο εντυπωσιακά αρώματα και έχουν θεραπευτική δύναμη, μπορούν να περιποιηθούν το δέρμα και τα μαλλιά σας. Ποια είναι τα οφέλη των αιθέριων ελαίων; Ελέγξτε και μάθετε πώς να τα αξιοποιήσετε στο έπακρο στη ρουτίνα ομορφιάς σας, αποφεύγοντας ανεπιθύμητους ερεθισμούς.

Μας αρέσει να καταφεύγουμε σε φυσικά προϊόντα περιποίησης των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής, επειδή κατανοούμε ότι ό,τι είναι καλύτερο, προέρχεται από τη φύση. Παρόλα αυτά, το φυσικό είναι πάντα ίσο με το ασφαλές; Υπάρχει μεγάλη διαμάχη γύρω από τα αιθέρια έλαια - παρόλο που είναι δημοφιλή στη φροντίδα ομορφιάς και βρίσκονται σε πολλά προϊόντα για τα μαλλιά, κάποιοι προειδοποιούν για τη βλαβερότητά τους. Τι ισχύει;

Αν θέλετε να πληροφορηθείτε σχετικά με τα αιθέρια έλαια και τον τρόπο λειτουργίας τους, πρέπει να γνωρίζετε τις ιδιότητές τους και να ελέγξετε πώς διαφέρουν από τα άλλα έλαια.

Τι είναι τα αιθέρια έλαια;

Είναι έντονα συμπυκνωμένες αρωματικές ουσίες που εξάγονται από φρέσκα ή αποξηραμένα φυτά. Ένα αιθέριο έλαιο μπορεί να εξαχθεί από τα φύλλα, τα άνθη, τους σπόρους, τους μίσχους, τις ρίζες και το φλοιό. Πώς προκύπτουν; Εξάγονται μέσω απόσταξης με ατμό από επιλεγμένα μέρη ενός φυτού. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι εξαγωγής αιθέριων ελαίων, όπως η διήθηση, η φυτοποίηση ή η εξώθηση.

Ο τρόπος εκχύλισης των αιθέριων ελαίων επηρεάζει τη σύστασή τους. Δεν είναι λιπαρά, είναι υγρά και μοιάζουν περισσότερο με υδατώδη ορό παρά με λάδι. Ένα αστείο γεγονός είναι ότι οι υδροσόλες είναι τα υποπροϊόντα της παραγωγής αιθέριων ελαίων.

Ιδιότητες των αιθέριων ελαίων

Τα αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην περιποίηση των μαλλιών επειδή αποτελούν ένα συμπυκνωμένο μείγμα διαφόρων ενώσεων. Ωστόσο, δεν πρόκειται για αυτές που βρίσκονται στα φυσικά έλαια ψυχρής έκθλιψης. Αντί για λιπίδια, βιταμίνες και μέταλλα, κάθε αιθέριο έλαιο αποτελείται κυρίως από αλδεΰδες, εστέρες, κετόνες, αλκοόλες και τερπένια.

Παρόλα αυτά, τα αιθέρια έλαια έχουν αξιοσημείωτες θεραπευτικές και επουλωτικές ιδιότητες. Εκτός από τη χρήση τους στην αρωματοθεραπεία (συμπύκνωμα αρωμάτων), χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά επειδή:

  • έχουν αντιβακτηριακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες,
  • έχουν παυσίπονη και αντιφλεγμονώδη δράση,
  • αυξάνουν τη ροή του αίματος στο δέρμα,
  • έχουν ταυτόχρονα χαλαρωτική και απελευθερωτική δύναμη,
  • ελέγχουν τη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων και την έκκριση σμήγματος.

Καθώς μιλάμε για τα οφέλη των αιθέριων ελαίων, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν διαλύονται στο νερό, αλλά δεσμεύονται με λίπη και αλκοόλες. Αυτό είναι που τα καθιστά κοινά στη βιομηχανία αρωμάτων.

Αιθέρια έλαια σε προϊόντα ομορφιάς

Τα φυσικά αιθέρια έλαια είναι πιο συχνά χρησιμοποιούμενα στα αρώματα, επειδή η ουσία ενός συγκεκριμένου φυτού - το υπέροχο άρωμά του - συλλαμβάνεται στο έλαιο. Χάρη σε αυτή την ιδιότητα, τα αιθέρια έλαια είναι δημοφιλή στην αρωματοθεραπεία, στα λουτρά ή στα μασάζ, προκειμένου να σας αφήσουν να χαλαρώσετε και να καταπραΰνετε τα νεύρα σας μετά από μια δύσκολη μέρα.

Ωστόσο, όλο και πιο συχνά χρησιμοποιούμε αιθέρια έλαια για τη φροντίδα των μαλλιών και του σώματος. Λόγω των αντιβακτηριακών και αντιμυκητιασικών ιδιοτήτων τους, συνιστώνται κυρίως για το προβληματικό τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά.

  1. Για το δέρμα: Τα σωστά χρησιμοποιούμενα αιθέρια έλαια βελτιώνουν αισθητά την κατάσταση του δέρματός σας, ακόμη και αν έχετε δέρμα με τάση ακμής ή δυσχρωμίες. Μπορούν να λευκάνουν ή να σκουρύνουν το δέρμα, ανάλογα με τις ανάγκες σας, καθώς και να επιφέρουν λείανση και να μειώσουν τις δερματικές ατέλειες, όπως τις αλλεργίες και την υπερβολική έκκριση σμήγματος.
  2. Για τα μαλλιά: πρέπει επίσης να δοκιμάσετε την εφαρμογή τους σε αραιά, λιπαρά μαλλιά και για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας. Τα αιθέρια έλαια κάνουν θαύματα για τη φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής και τους αδύναμους βολβούς ενισχύοντάς τους και προωθώντας την ανάπτυξη των μαλλιών.

Τα αιθέρια έλαια είναι ασφαλή;

Μερικοί τονίζουν ότι το να είστε προσεκτικοί κατά τη χρήση αιθέριων ελαίων για τα μαλλιά και το δέρμα είναι το βασικότερο πράγμα για να αποφύγετε μια ερεθιστική επίδραση. Δυστυχώς, έχουν δίκιο.

Όλα τα αιθέρια έλαια πρέπει να χρησιμοποιούνται σε μικρή ποσότητα. Είναι ενεργά και περιέχουν μεγάλες ποσότητες συμπυκνωμένων ουσιών, επομένως μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς ειδικά σε ευαίσθητο δέρμα και στο τριχωτό της κεφαλής. Για να σιγουρευτείτε ότι ένα ορισμένο αιθέριο έλαιο δεν θα σας βλάψει, θα πρέπει να:

- κάνετε τεστ αλλεργίας στον καρπό σας μία ημέρα πριν σχεδιάσετε να το χρησιμοποιήσετε,
- αραιώσετε το αιθέριο έλαιο σε διαφορετικό έλαιο, π.χ. αργανέλαιο ή αμυγδαλέλαιο,
- το χρησιμοποιείτε σε πολύ μικρές ποσότητες, εφαρμόζοντας σταδιακά περισσότερη ποσότητα εάν το επιθυμείτε.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ

  • Έλαιο τεϊόδεντρου - δρα κατά των βακτηρίων, των μυκήτων και των ιών, γι' αυτό και προστίθεται σε προϊόντα κατά της πιτυρίδας και καθαρισμού του τριχωτού της κεφαλής.
  • Έλαιο ευκαλύπτου - εμποδίζει τα βακτήρια, δίνει επίσης μια πολύ ευχάριστη αίσθηση φρεσκάδας, γι' αυτό και βρίσκεται κυρίως σε σαμπουάν.
  • Έλαιο λεβάντας - ίσως το πιο δημοφιλές αιθέριο έλαιο, έχει αντισηπτική δράση, καταπραΰνει τον ερεθισμό του τριχωτού της κεφαλής, θεραπεύει φλεγμονές, μυκητιάσεις και πιτυρίδα, μπορεί να μειώσει την τριχόπτωση.
  • Έλαιο μέντας - εκτός από αντισηπτικό, λειτουργεί σαν στυπτικό, ανακουφίζει, προσθέτει φρεσκάδα, γεγονός που το καθιστά δημοφιλές συστατικό σε ισχυρά διαυγαστικά σαμπουάν.
  • Έλαιο δεντρολίβανου - παρόλο που το δεντρολίβανο θυμίζει μαγειρική, λειτουργεί ως αντισηπτικό και διεγείρει τη ροή του αίματος, επομένως μπορεί να μειώσει την τριχόπτωση.
  • Έλαιο λεμονιού - έχει ένα εκπληκτικό άρωμα εσπεριδοειδών, αλλά εκτός από αυτό σκοτώνει βακτήρια και μύκητες, λειτουργεί ως στυπτικό και φρεσκάρει, οπότε καλό θα ήταν να το αναζητήσετε σε σαμπουάν και στα παρασκευάσματα για ξέβγαλμα μαλλιών που πάσχουν από πιτυρίδα.
  • Πορτοκαλέλαιο - άλλο ένα αιθέριο έλαιο εσπεριδοειδών που έχει βακτηριοστατική δράση, επομένως είναι μια καλή επιλογή κατά τη θεραπεία δερματικών λοιμώξεων, που κλειδώνει την υγρασία στο τριχωτό της κεφαλής και αναπλάθει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα όταν χρησιμοποιείται σε θεραπείες μαλλιών.
  • Έλαιο Neroli - έχει λίγο άρωμα εσπεριδοειδών, λίγο άρωμα λουλουδιών για την καταπραϋντική και ομαλοποιητική επίδραση που εμποδίζει τη σμηγματόρροια.
  • Έλαιο Άκορος ο κάλαμος - ένα από τα λιγότερο συνηθισμένα αιθέρια έλαια. Δεν μοιάζει λογικό, καθώς έχει έντονη αντιφλεγμονώδη δράση και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και περιποιείται τα λιπαρά μαλλιά που τείνουν να πέφτουν σε υπερβολικό βαθμό.
  • Έλαιο κέδρου - μια αιθέρια εκδοχή του ελαίου πεύκου. Έχει ισχυρότερη αρωματοθεραπευτική και αντισηπτική δύναμη.
  • Έλαιο φασκόμηλου - εξάγεται από τα φύλλα του φασκόμηλου, το έλαιο λειτουργεί καταπληκτικά σε σαμπουάν για λιπαρά μαλλιά, επειδή όχι μόνο έχει αντιφλεγμονώδη, στυπτική και αντισηπτική δράση, αλλά εμποδίζει επίσης τον ιδρώτα και την ανάπτυξη παθογόνων μικροβίων.
  • Έλαιο περγαμόντου - ενισχύει τη θεραπεία κατά της πιτυρίδας και της έκκρισης σμήγματος χάρη στην αντιβακτηριακή, αντιμυκητιακή και αντισηπτική του δράση, επιταχύνει επίσης την επούλωση της κατεστραμμένης επιδερμίδας π.χ. σε άτομα που πάσχουν από ψωρίαση.
  • Έλαιο χαμομηλιού - το διάσημο χαμομήλι σε μορφή αιθέριου ελαίου θεραπεύει τις φλεγμονές και φέρνει ανακούφιση γι' αυτό και είναι συνηθισμένο σε προϊόντα που μειώνουν την ερυθρότητα και τον ερεθισμό του τριχωτού της κεφαλής.

Ποια αιθέρια έλαια να επιλέξετε;

Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ιδέα πώς να διαλέξουν αιθέρια έλαια. Επιπλέον, πολλά από τα έλαια είναι παρόμοια, οπότε σπάνια ξέρουμε ποιο είναι φτιαγμένο για εμάς.

Η επιλογή έτοιμων προϊόντων εμποτισμένων με αιθέρια έλαια είναι ο ευκολότερος τρόπος - σαμπουάν, μαλακτικά, λοσιόν για το τριχωτό της κεφαλής και παρασκευάσματα για ξέβγαλμα μαλλιών. Πρόκειται συνήθως για την καλύτερη λύση, καθώς η αγορά ενός αιθέριου ελαίου μπορεί να είναι ακριβή λόγω των δυσκολιών στην παραγωγή του συστατικού - για παράδειγμα, για την παρασκευή ενός λίτρου ροδέλαιου υψηλής ποιότητας απαιτείται η θυσία έως και 200 λουλουδιών! Εκτός αυτού, όταν παίρνετε ένα προϊόν από το ράφι, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν είναι κατάλληλο για εσάς.

Πώς να εφαρμόσετε τα αιθέρια έλαια στα μαλλιά;

Ανεξάρτητα από όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, θα πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε αγνά αιθέρια έλαια στην περιποίηση των μαλλιών σας. Μπορείτε να λύσετε πολλά προβλήματα των μαλλιών χρησιμοποιώντας τα, υπό την προϋπόθεση ότι προέρχονται από καλή πηγή και τα εφαρμόζετε με σωστό τρόπο. Ναι, σωστά, πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια στα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής σας; Ορίστε οι ευκολότεροι τρόποι.

1. Θεραπεία μαλλιών με αιθέρια έλαια

Όταν αποφασίζουμε να δοκιμάσουμε θεραπείες με αιθέρια έλαια για τα μαλλιά, συνήθως επιλέγουμε φυσικά φυτικά έλαια ψυχρής έκθλιψης. Παρότι τα αιθέρια έλαια εκπληρώνουν και αυτόν τον σκοπό, δεν μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ξεχωριστά - θα πρέπει να προστεθούν σε ένα βασικό (carrier) έλαιο. Το έλαιο καρύδας ή το έλαιο αργκάν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη θεραπεία μαλλιών με λάδι. Είναι και τα δύο καταπληκτικοί φορείς θρεπτικών συστατικών, που λειτουργούν για μαλλιά χαμηλού πορώδους (καρύδας) ή για μαλλιά μεσαίου/υψηλού πορώδους (αργκάν). Τα αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θεραπείες του τριχωτού της κεφαλής και των μαλλιών στο σπίτι.

2. Σαμπουάν με αιθέρια έλαια

Ήδη κατά το λούσιμο των μαλλιών, μπορείτε να εισαγάγετε αιθέρια έλαια τα οποία τόσο περιποιούνται το τριχωτό της κεφαλής σας όσο και το βοηθούν να παραμείνει καθαρό. Αν το σαμπουάν σας δεν περιέχει αιθέρια έλαια, μπορείτε να τα προσθέσετε ελεύθερα. 10 σταγόνες από ένα επιλεγμένο αιθέριο έλαιο αρκούν για 100 ml οποιουδήποτε σαμπουάν - το έλαιο μέντας αφήνει ένα ωραίο άρωμα φρέσκιας μέντας.

3. Ξέπλυμα μαλλιών με αιθέρια έλαια

Τα πολύ δημοφιλή παρασκευάσματα για ξέβγαλμα με βότανα είναι σχετικά δύσκολα όσον αφορά την προετοιμασία- πρέπει να εμποτίσετε σωστά τα βότανα και να τα ψύξετε. Από την άλλη, η παρασκευή ενός παρασκευάσματος για ξέβγαλμα μαλλιών με αιθέρια έλαια είναι πανεύκολη υπόθεση. Προσθέτετε μερικές σταγόνες από ένα επιλεγμένο αιθέριο έλαιο και λίγο γάλα (γαλακτωματοποιητής που εμποδίζει το έλαιο να επιπλέει στην επιφάνεια του νερού) σε ένα λίτρο χλιαρό νερό. Χρησιμοποιήστε το μείγμα για να ξεπλύνετε τα μαλλιά μετά από κάθε λούσιμο, τρίβοντάς το και στο τριχωτό της κεφαλής σας.

Μοιραστείτε μαζί μας την άποψή σας για το άρθρο.


Σχόλια: #0


Προσθέστε στο σχόλιό σας. Θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον συντονιστή.
Μάσκα μαλλιών με κερατίνη
Καστορέλαιο
Έλαιο Χοχόμπα
Αργανέλαιο
Ορός προσώπου με ρετινόλη
πολιτική απορρήτου

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies, καθώς και cookies τρίτων, για τη χρήση εξωτερικών εργαλείων. Σε περίπτωση που ο χρήστης δε δώσει τη συγκατάθεσή του, χρησιμοποιούνται μόνο τα απαραίτητα cookies. Μπορείτε να το αλλάξετε τις ρυθμίσεις από το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε, όποτε επιθυμείτε. Συμφωνείτε με τη χρήση όλων των cookies;

πολιτική απορρήτου