Ανατομία μαλλιών. 2ο μέρος: Δομή του Άξονα της Τρίχας

Ανατομία μαλλιών. 2ο μέρος: Δομή του Άξονα της Τρίχας

Τα υγιή, λαμπερά μαλλιά μοιάζει να είναι ένα άπιαστο όνειρο για πολλές από εσάς. Αποδείχθηκε ότι 3 στις 5 γυναίκες δεν γνωρίζουν πώς να κάνουν επιδιόρθωση των μαλλιών που δίνει επιθυμητά αποτελέσματα. Πώς μπορείτε να διατηρήσετε το χτένισμά σας λαμπερό; Ας εξετάσουμε τον άξονα της τρίχας και ας ρίξουμε μια ματιά στο εσωτερικό της - σήμερα θα σας αποδείξουμε ότι βρίσκεστε μόνο ένα βήμα από ένα αξιοζήλευτο look.

Εξωτερική δομή της τρίχας - επιδερμίδα & άξονας τρίχας

Επιδερμίδα - κερατοειδής στρώση του τριχωτού της κεφαλής

Η εξωτερική επιδερμίδα (κερατοειδής στρώση) είναι το τμήμα του τριχωτού της κεφαλής που μπορούμε να δούμε. Αποτελείται από διάφορα στρώματα επικαλυπτόμενων, πεπλατυσμένων, μη πυρηνοποιημένων κυττάρων. Η επιδερμίδα δεν έχει απλή δομή. Για να είμαστε πιο ακριβείς, η δομή της μοιάζει με κεραμίδια στέγης. Στο κατώτερο στρώμα, τα "κεραμίδια" προσκολλώνται το ένα στο άλλο, ενώ στο ανώτερο (εξώτερο) στρώμα - είναι χαλαρά (έτσι ώστε η επιδερμίδα να μπορεί να απολεπίζεται). Η εμφάνιση και η κατάσταση της κερατοειδούς στρώσης είναι πολύ σημαντική για εμάς: το τριχωτό της κεφαλής δεν φαίνεται ωραίο όταν πλήττεται από πιτυρίδα, υπερβολική ξηρότητα, ερεθισμούς, σπυράκια ή υπερβολικό σμήγμα.

Επιδερμίδα - υδρολιπιδικό στρώμα του δέρματος

Το υδρολιπιδικό στρώμα του δέρματός σας καθορίζει την κατάσταση του δέρματος και αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό φίλτρο που εμποδίζει διάφορες παθογόνες, βλαβερές ουσίες να διεισδύσουν στους βολβούς των τριχών. Το υδρολιπιδικό στρώμα εγκλωβίζει το νερό στην επιδερμίδα και διατηρεί το επιθυμητό επίπεδο υγρασίας.

Το υδρολιπιδικό στρώμα είναι ένα χαρακτηριστικό γαλάκτωμα που χτίζεται από σμήγμα, μια δόση λιπιδίων και εκκρίσεων των ιδρωτοποιών αδένων. Αυτός το φυσικό εμπόδιο συμβάλλει στη διατήρηση του σωστά όξινου pH στο τριχωτό της κεφαλής σας (το οποίο κυμαίνεται από 4,2 έως 5,6). Η διαταραχή αυτού του φυσικού προστατευτικού στρώματος νοσεί το τριχωτό της κεφαλής (υπερβολικό σμήγμα, ξηρότητα, πιτυρίδα κ.λπ.), καθώς και επηρεάζει την εμφάνιση και την υγεία των βολβών των μαλλιών. Η κακή κατάσταση της κερατοειδούς στρώσης και το διαταραγμένο υδρολιπιδικό στρώμα οδηγούν σε σοβαρά προβλήματα στα μαλλιά.

Τι οδηγεί στην καταστροφή του υδρολιπιδικού στρώματος του δέρματος;

  • bleaching
  • χημική επεξεργασία, βαφή
  • υπερέκθεση στο ηλιακό φως, ακτινοβολία UVA, UVB
  • λανθασμένα, κομεδογόνα προϊόντα (σαμπουάν με SLS/SLES)
  • τακτικό στέγνωμα με πιστολάκι με καυτή ροή αέρα
  • θερμοκρασίες μείον, ξηρός αέρας από θερμαντήρες
  • καπνός τσιγάρου, τοξίνες αέρα, ρύπανση, νέφος

Πώς να φροντίσετε το υδρολιπιδικό στρώμα του δέρματος;

  • να κάνετε [θεραπεία μαλλιών με έλαια] σε συστηματική βάση
  • χρησιμοποιείτε ήπια, φυσικά προϊόντα περιποίησης μαλλιών
  • αποφεύγετε τα κομεδογόνα, συνθετικά συστατικά στα σαμπουάν και τα μαλακτικά
  • καθαρίζετε το τριχωτό της κεφαλής: κάντε [απολέπιση του τριχωτού της κεφαλής] τακτικά

Άξονας της τρίχας

Ο άξονας της τρίχας αποτελείται από τρία στρώματα: το μυελό, το φλοιό και την επιδερμίδα.

Τι είναι στην πραγματικότητα ο άξονας της τρίχας; Είναι το ορατό τμήμα της τρίχας που αναπτύσσεται έξω από το δέρμα. Με απλά λόγια - το πιο σημαντικό στοιχείο για εμάς. Αυτό ακριβώς το μέρος είναι που φροντίζουμε περισσότερο. Γι αυτό το λόγο δραστηριοποιούμαστε για τη φροντίδα του άξονα της τρίχας - τον κακομαθαίνουμε και τον περιποιούμαστε με μαλακτικά, βάλσαμα και άλλα προϊόντα: όλα για πανέμορφα, δυνατά, υγιή μαλλιά.

Άξονας της τρίχας (scapus pili) - δομή

Έχουμε ήδη αναφέρει ότι ο άξονας της τρίχας είναι το κομμάτι στην επιφάνεια της τρίχας. Παρόλα αυτά, δεν είναι απλό- είναι δομημένο από διάφορα μέρη ενώ η εικόνα και η δομή του έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην κατάσταση των μαλλιών και καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να φτιάξετε τη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών σας.

Η επιδερμίδα των μαλλιών αποτελείται από άχρωμα λέπια επιδερμίδας κερατίνης, τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά και επηρεάζουν αισθητά την κατάσταση και την εμφάνιση των μαλλιών σας. Επιπλέον, προδίδουν πολλά για την αποτελεσματική φροντίδα των μαλλιών. Τα λέπια της επιδερμίδας καθορίζουν την κατάσταση των μαλλιών σας και αποτελούν το κριτήριο που καθορίζει το πορώδες τους - ένα σφιχτό στρώμα επιδερμίδας αντιστοιχεί σε λεία, λαμπερά μαλλιά. Τα λέπια περιβάλλουν την τρίχα με έναν ιδιόμορφο τρόπο, που μοιάζουν με κουκουνάρια.

Μια απλή τρίχα αποτελείται από 7-10 στρώματα άχρωμα λέπια επιδερμίδας. Μπορεί να έχουν διαφορετική αντοχή σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως η χημική επεξεργασία, οι καιρικές συνθήκες και η μηχανική φθορά, κάτι που έχει μεγάλη σημασία στη φροντίδα των μαλλιών.

● Το μεσοκυττάριο τσιμέντο βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα ελαφρώς διαφοροποιημένα λέπια της επιδερμίδας. Αποτελείται από κηραμίδια, ελεύθερα λιπαρά οξέα και υδατάνθρακες. Το μεσοκυττάριο τσιμέντο είναι ένα στρώμα που προστατεύει τα εσωτερικά και πιο εύθραυστα λέπια κερατίνης από τη φθορά, εμποδίζει την απώλεια υγρασίας και διασφαλίζει ότι ο άξονας της τρίχας έχει μόνιμη παροχή νερού.

● Ο φλοιός της τρίχας είναι ένα εσωτερικό τμήμα του άξονα της τρίχας, που κρύβεται ακριβώς πίσω από την επιδερμίδα. Αυτή η ινώδης δομή αποτελεί περίπου το 80% της μάζας της τρίχας. Ένα μεμονωμένο κύτταρο του φλοιού της τρίχας (μακροϊνίδιο) αποτελείται από εκατοντάδες μικροϊνίδια κερατίνης, τα οποία σχηματίζουν μακριές, μπερδεμένες, μικροσκοπικές αλυσίδες.

Μεταξύ των αλυσίδων, υπάρχει χώρος ο οποίος είναι γεμάτος με κερατίνη που αποτελείται από κυστίνη, ομάδες ελεύθερου γλουταμινικού οξέος και ακανόνιστα αμινοξέα. Αυτό το είδος κερατίνης υδρολύεται (τα μόριά της δεσμεύονται με μόρια νερού) και έτσι διατηρεί το επαρκές επίπεδο υγρασίας στα μαλλιά.

Ο φλοιός της τρίχας είναι υπεύθυνος για την αναπήδηση των μαλλιών και την αντοχή τους στο τέντωμα. Οι κόκκοι μελανίνης, που υπάρχουν στον φλοιό, δίνουν στα μαλλιά το κατάλληλο χρώμα- η ένταση της χρωστικής εξαρτάται από το χρώμα της τρίχας.

Οι αλυσίδες της κερατίνης συνδέονται με 4 ειδικούς σταυροειδείς δεσμούς που είναι γνωστοί ως γέφυρες.

  • οι πεπτιδικοί δεσμοί συνδέουν τα αμινοξέα για να σχηματίσουν πρωτεΐνες. Συχνά τους καταστρέφουμε ασυνείδητα με την υπερθέρμανση των μαλλιών χρησιμοποιώντας πιστολάκι ή ισιωτικό σίδερο.
  • οι δεσμοί υδρογόνου συνδέουν τις αμινομάδες του οξυγόνου και του υδρογόνου. Είναι εξαιρετικά εύθραυστοι επειδή μπορούν να σπάσουν σε επαφή με το νερό π.χ. όταν χτενιζόμαστε άγρια ή στεγνώνουμε με πετσέτα τα βρεγμένα μαλλιά.
  • οι ιοντικοί (ηλεκτροστατικοί) δεσμοί προκαλούν στατικές εξάρσεις: τα εξαιρετικά κατεστραμμένα μαλλιά ισοδυναμούν με εντονότερο στατικό ηλεκτρισμό των μαλλιών.
  • οι δισουλφιδικοί δεσμοί είναι υπεύθυνοι για το σχήμα της τρίχας και είναι ευαίσθητοι στη δράση μειωτών και οξειδωτών (μόνιμο ρεύμα). Αυτή η ιδιότητα των δισουλφιδικών δεσμών επιτρέπει στα μαλλιά να μετατρέπονται από σγουρά σε ίσια και το αντίστροφο. Σε αυτή την κατάσταση, οι δεσμοί αλλάζουν θέση έναντι των γειτονικών αλυσίδων κερατίνης. Είναι γνωστή ως διαδικασία αναγωγής (μαλάκωμα της κερατίνης). Τη χρησιμοποιούμε π.χ. όταν κάνουμε περμανάντ.
  • Ο μυελός της τρίχας εμφανίζεται μόνο σε πολύ πυκνά μαλλιά. Αποτελείται από 1-2 αλληλουχία(ες) επίπεδων κυττάρων τα οποία περιέχουν λίγους κόκκους χρωστικής και δεν είναι τόσο κερατινοποιημένα όσο τα κύτταρα του φλοιού. Ο μυελός της τρίχας συχνά περιλαμβάνει μικρούς χώρους με αέρια που ευθύνονται για τη γκρίζα ή λευκή απόχρωση των μαλλιών.

Πώς να φροντίσουμε πραγματικά τον άξονα της τρίχας;

Πώς να απολαύσετε δυνατά, ζωντανά μαλλιά που καταπλήσσουν με την ομορφιά και τη λάμψη τους; Πάνω απ' όλα, σκεφτείτε τη δομή, την κατάσταση και την εμφάνισή τους ή:

  • παρέχετε στο τριχωτό της κεφαλής σας την κατάλληλη υγρασία και τον κατάλληλο καθαρισμό
  • περιποιηθείτε τα μαλλιά σας σύμφωνα με το πορώδες τους, ή τις ανάγκες και την κατάστασή τους

Τα λέπια κερατίνης της επιδερμίδας στην επιφάνεια της τρίχας είναι το λαμπρό κριτήριο για την αξιολόγηση της κατάστασης και της υγείας των μαλλιών. Όταν το στρώμα της επιδερμίδας χαλαρώνει, η φθορά των μαλλιών εξελίσσεται ταχύτερα.

Το να κάνετε μια θεραπεία μαλλιών με έλαια είναι ο πρώτος ιδιαίτερα εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να εφαρμόσετε μια καλή ρουτίνα φροντίδας μαλλιών. Τα [φυσικά έλαια] μπορούν να συνδυαστούν άριστα με τον τύπο, τη δομή και την εμφάνιση των μαλλιών. Λειτουργούν με πολυδιάστατο τρόπο και είναι σε θέση να:

  • απομακρύνουν όλες τις προσμίξεις, τις τοξίνες και το σμήγμα από το τριχωτό της κεφαλής σας
  • προστατεύουν από την ξηρότητα και να περιορίζουν την υπερβολική παραγωγή σμήγματος
  • διατηρήσουν την ισορροπία των υδρολιπιδίων στο τριχωτό της κεφαλής σας
  • ενισχύσουν και να βελτιώσουν την κατάσταση των σταυροειδών δεσμών στα μαλλιά
  • παρέχουν βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές στερόλες και πολύτιμα λιπαρά οξέα στον φλοιό της τρίχας, ώστε τα μαλλιά να είναι δυνατά, υγιή, λαμπερά και να γερνούν πιο αργά
  • εισχωρούν μεταξύ των λεπιών κερατίνης της επιδερμίδας και να ενισχύουν την τρίχα, καθώς και να την προστατεύουν από την κακή επίδραση των εξωτερικών παραγόντων και των μηχανικών φθορών
  • θρέψουν τα μαλλιά μετά από χημική επεξεργασία, περμανάντ
  • αναβαθμίσουν το χρώμα των μαλλιών, προσθέτοντας λάμψη και αναπήδηση

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι τα μόρια των ελαίων διαπερνούν το τριχωτό της κεφαλής σας και φτάνουν στους βολβούς της τρίχας, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζουν πλήρη φροντίδα - ενισχύουν, ενθαρρύνουν την λειτουργία, θρέφουν. Ως αποτέλεσμα, τα μαλλιά παύουν να πέφτουν και αναπτύσσονται πιο γρήγορα.

Η φροντίδα των μαλλιών που σέβεται τόσο την εξωτερική όσο και την εσωτερική δομή της τρίχας είναι το κλειδί για ένα όμορφο μαλλί, με υγιείς και ζωηρές τούφες. Τα μαλλιά σας λαμβάνουν ακριβώς αυτό που χρειάζονται για να αναπτυχθούν δυνατά και πανέμορφα.

Μοιραστείτε μαζί μας την άποψή σας για το άρθρο.


Σχόλια: #0


Προσθέστε στο σχόλιό σας. Θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον συντονιστή.
Μάσκα μαλλιών με κερατίνη
Καστορέλαιο
Έλαιο Χοχόμπα
Αργανέλαιο
Ορός προσώπου με ρετινόλη
πολιτική απορρήτου

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies, καθώς και cookies τρίτων, για τη χρήση εξωτερικών εργαλείων. Σε περίπτωση που ο χρήστης δε δώσει τη συγκατάθεσή του, χρησιμοποιούνται μόνο τα απαραίτητα cookies. Μπορείτε να το αλλάξετε τις ρυθμίσεις από το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε, όποτε επιθυμείτε. Συμφωνείτε με τη χρήση όλων των cookies;

πολιτική απορρήτου