Μαλλιά ανά τον κόσμο. Μέρος 4: Νοτιοαμερικανική περιποίηση μαλλιών

Μαλλιά ανά τον κόσμο. Μέρος 4: Νοτιοαμερικανική περιποίηση μαλλιών

Η Νότια Αμερική είναι μια ήπειρος όπου η σύγχρονη κοσμετολογία και η αισθητική ιατρική συναντούν την παράδοση αιώνων και τα παντοδύναμα αρχαία φυτά. Οι αρχαίοι Ίνκας έχουν ανακαλύψει τις καλλωπιστικές και υγιεινές ιδιότητες των βοτάνων, των εκχυλισμάτων φρούτων, των σπόρων, των ριζωμάτων. Οι γυναίκες της Βραζιλίας βελτιώνουν την ομορφιά τους με όλη την αισθητική ιατρική και τα προηγμένα επιτεύγματα της κοσμετολογίας. Αυτή είναι η ήπειρος, στην οποία έχει τις ρίζες της μια ευρεία αίσθηση ομορφιάς - από αρχαία έλαια μεγάλης ισχύος μέχρι θεραπείες ισιώματος μαλλιών με κερατίνη. Ευτυχώς, έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε πολλά για την περιποίηση των μαλλιών από την ιδιοσυγκρασία, τη γνώση και την εμπειρία των κατοίκων αυτής της πολύχρωμης, ζεστής, εμποτισμένης με την άγρια φύση γωνιάς του κόσμου.

ΜΑΛΛΙΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΓΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΕΡΟΣ 4 - ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ

Τι μπορούμε να μάθουμε από τις γυναίκες της Βραζιλίας, της Χιλής ή της Αργεντινής;

Νότια Αμερική: Αργεντινή – Περιποίηση μαλλιών

Οι γυναίκες της Αργεντινής είναι γνωστές για την εξαιρετική φροντίδα των μαλλιών τους, ή για την ακρίβεια, για τη βελτίωση της εμφάνισής τους με κάθε δυνατό μέσο της αισθητικής ιατρικής και της προηγμένης κοσμετολογίας. Λόγω του ζεστού κλίματος και των υψηλών θερμοκρασιών, είναι κάπως υποχρεωμένες να φροντίζουν τα μαλλιά, το τριχωτό της κεφαλής και το δέρμα τους πιο εντατικά. Μία από τις δημοφιλείς και πολύτιμες ουσίες με ισχυρές ιδιότητες υπέρ της υγείας και του καλλωπισμού είναι η camaldolese, που ονομάζεται επίσης tepezcohuite ή μιμόζα. Είναι ένα εκχύλισμα φλοιού μιμόζας - ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που αντιμετωπίζεται στην Αργεντινή ως ελιξίριο νεότητας.

Είναι γνωστό κυρίως για την καθυστέρηση των διαδικασιών γήρανσης του δέρματος και χρησιμοποιείται πρόθυμα σε διάφορα προϊόντα που είναι αφιερωμένα στην περιποίηση ώριμου δέρματος και μαλλιών. Στις μάσκες μαλλιών και τα μαλακτικά, έχει μια πρόσθετη ενυδατική λειτουργία η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική λαμβάνοντας υπόψη το τόσο ζεστό και μη φιλικό προς τα μαλλιά κλίμα. Το εκχύλισμα φλοιού μιμόζας ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία και διεγείρει τους βολβούς να λειτουργούν πιο εντατικά. Η camaldolese μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και στο ευαίσθητο τριχωτό της κεφαλής, καθώς θα ανακουφίσει όλους τους ερεθισμούς, τις φλεγμονές και θα προσφέρει προστασία από τον καυτό ήλιο. Επιπλέον, έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες καθώς και προστατεύει από μολύνσεις, μειώνει το πρήξιμο και την ερυθρότητα στο δέρμα, τονώνει τους βολβούς και ενισχύει τους θύλακες των τριχών. Ως αποτέλεσμα, το εκχύλισμα φλοιού μιμόζας αποτρέπει την τριχόπτωση και βελτιώνει σημαντικά την κατάσταση των μαλλιών.

Ολόκληρη η Νότια Αμερική έχει ερωτευτεί την camaldolese. Ο φλοιός της μιμόζας εκτιμάται σε τέτοιο βαθμό που έχει βρει μια ευγενή θέση στη γκάμα των καλλυντικών μαλλιών που λάνσαρε η Salma Hayek.

Ένα άλλο άξιο επαίνου και γνωστό φυσικό καλλυντικό είναι το βούτυρο κακάο. Αναπτύσσεται σε όλη τη Νότια Αμερική, αλλά οι καλύτερες ποικιλίες μπορούν να βρεθούν στις νότιες περιοχές της ηπείρου. Το βούτυρο κακάο έχει καφέ χρώμα, θυμίζει πολτό σοκολάτας και έχει εκπληκτική μυρωδιά. Οι γυναίκες της Αργεντινής το χρησιμοποιούν στη φροντίδα του προσώπου, του σώματος και των μαλλιών τους – ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ όσων έχουν ξηρά, φριζαρισμένα, ατίθασα μαλλιά που δεν έχουν λάμψη. Το βούτυρο κακάο φροντίζει τέλεια το τριχωτό της κεφαλής – καταπραΰνει τους ερεθισμούς, προστατεύει από τον δυνατό, τροπικό ήλιο και βελτιώνει την ελαστικότητα των μαλλιών. Μπορεί να εφαρμοστεί στις άκρες των μαλλιών για να τις προστατεύσει από τη φθορά.

Νότια Αμερική: Βραζιλία – Περιποίηση μαλλιών

Η Βραζιλία συνδέεται κυρίως με άγριες, μη μολυσμένες περιοχές της Αμαζονίας. Από εκεί προέρχονται όλες οι πιο πολύτιμες, διεθνώς γνωστές ουσίες με ισχυρές καλλωπιστικές και μαλακτικές ιδιότητες. Η Αμαζονία αφθονεί σε φυσικά, τροπικά έλαια και βούτυρα που χρησιμοποιούνται πρόθυμα από τις γυναίκες της Βραζιλίας για θεραπεία μαλλιών με έλαια, περιποίηση προσώπου και σώματος καθώς και για το συνδυασμό τους με μείγματα βοτάνων που προορίζονται για τη θεραπεία μικροασθενειών και δερματικών παθήσεων.

Τι χρησιμοποιούν οι Βραζιλιάνες στη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών τους;

  • Βούτυρο cupuacu – συμπιέζεται από τους σπόρους μιας συγκεκριμένης ποικιλίας του φυτού κακάο (το δέντρο cupuasu), συγγενή του βουτύρου κακάο. Πώς επηρεάζει τα μαλλιά; Πρώτα απ' όλα, απορροφάται εύκολα και δεν επιβαρύνει υπερβολικά τα μαλλιά. Το βούτυρο cupuacu είναι απαλό για το τριχωτό της κεφαλής, ανανεώνει το υδρολιπιδικό στρώμα του δέρματος, εξασφαλίζοντας κατάλληλο επίπεδο ενυδάτωσης των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής. Αναγεννά τέλεια γιατί περιέχει υψηλή συγκέντρωση φυτοστερολών - αυτές, με τη σειρά τους, έχουν την ικανότητα να διεγείρουν τη σύνθεση κολλαγόνου. Επιπλέον, οι φυτοστερόλες μειώνουν τη διάσπαση της ελαστίνης ενώ ενισχύουν τις ρίζες των μαλλιών. Αποτελούν μέρος του μεσοκυττάριου τιχώματος του δέρματός μας. Επίσης, το βούτυρο cupuacu προσφέρει μια πληθώρα βιταμινών: C, E και A - τα ισχυρά αντιοξειδωτικά. Η παρουσία ακόρεστων και κορεσμένων λιπαρών οξέων διασφαλίζει την εντατική αναγέννηση της τρίχας και επιτρέπει στο βούτυρο cupuacu να προσαρμοστεί τόσο σε μαλλιά χαμηλού όσο και μεσαίου πορώδους.
  • Έλαιο babassu – εξάγεται από καρπούς που συλλέγονται από τον βραζιλιάνικο φοίνικα cohune. Περιέχει έως και 90% κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία τρέφουν τέλεια τα πυκνά και βαριά μαλλιά των Βραζιλιάνων. Το [έλαιο babassu] περιέχει πολλές φυτικές στερόλες και βιταμίνη Ε – ο στόχος του είναι να ενισχύσει την ελαφρότητα των μαλλιών, να θρέψει το τριχωτό της κεφαλής και να το καθαρίσει σε βάθος για να αφαιρέσει τις τοξίνες και το σμήγμα. Επιπλέον, το έλαιο βελτιώνει την κατάσταση των μαλλιών, χαρίζει απαλότητα και αυξάνει τον όγκο ενώ εξομαλύνει τη δομή. Χάρη στο έλαιο babassu, τα μαλλιά αποκτούν προστασία από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και επιπλέον – υποστήριξη στην καταπολέμηση της πιτυρίδας (έχει επίσης αντισηπτική δράση).
  • Έλαιο pequi – είναι ένα άλλο εξωτικό και ελαφρώς λιγότερο γνωστό έλαιο, που εξάγεται από τους σπόρους του Caryocar brasiliense. Εκτιμάται ιδιαίτερα στη φροντίδα των μαλλιών που έχουν υποστεί υπερεπεξεργασία, αποδυνάμωση από styling με θερμότητα, βαφή ή ντεκαπάζ. Το έλαιο pequi βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας και ενισχύει τη δομή της τρίχας, χάρη στην οποία διατηρεί καλή κατάσταση: είναι δυνατό, λαμπερό ενώ δεν είναι ούτε ξηρό ούτε φριζάρει. Το έλαιο pequi θα φροντίσει επίσης τις κατεστραμμένες και αφυδατωμένες άκρες των μαλλιών.
  • Έλαιο roucou - είναι ένα ακριβό αλλά πολύτιμο έλαιο που αντιμετωπίζει τα πρώτα σημάδια γήρανσης των μαλλιών – με την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιείται τακτικά, αναστέλλει το γκριζάρισμα και την τριχόπτωση. Επιπλέον, προσφέρει αντιβακτηριδιακές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Το έλαιο roucou προέρχεται από τους σπόρους του δέντρου achiote (Bixa orellana) - ενός θάμνου ή ενός μικρού δέντρου που αναπτύσσεται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Όταν χρησιμοποιείται στη θεραπεία μαλλιών με έλαια, κάνει τα μαλλιά να αποκτούν λάμψη και απαλότητα και προσφέρει μια ολόκληρη σειρά αναγεννητικών συστατικών, όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, σελήνιο ή σαλικυλικό οξύ. Επιπλέον, το έλαιο roucou είναι επίσης πλούσιο στις λεγόμενες βιταμίνες της νεότητας, δηλαδή τη βιταμίνη Α και Ε.
  • Έλαιο καρυδιών Βραζιλίας – είναι ένα άλλο έλαιο που εκτιμάται για τις ισχυρές αντιγηραντικές του ιδιότητες. Η σύνθεσή του διαθέτει ποικιλία λιπαρών οξέων (πάνω από 75% παλμιτολεϊκού, ελαϊκού και λινολενικού οξέος). Η υψηλή συγκέντρωσή τους καθιστά το έλαιο καρυδιών Βραζιλίας υπεύθυνο για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων του δέρματος και της μήτρας των μαλλιών. Επιπλέον, βοηθά στην καταπολέμηση διαφόρων δερματικών προβλημάτων καθώς και θρέφει το τριχωτό της κεφαλής και αποτρέπει τον ερεθισμό υποστηρίζοντας την αναδόμηση και την αναγέννηση του μεσοκυττάριου τιχώματος. Επιπλέον, ρυθμίζει το επίπεδο ενυδάτωσης των μαλλιών και προστατεύει από τις βλαβερές επιδράσεις εξωτερικών παραγόντων. Το έλαιο καρυδιών Βραζιλίας περιέχει βιταμίνες Ε και Α και φυτοστερόλες πολύτιμες για τα μαλλιά (συμπεριλαμβανομένης της σιστοστερόλης). Είναι επίσης μια ευεργετική πηγή μαγνησίου, το οποίο εμπλέκεται στην παραγωγή πρωτεϊνών - κερατίνης - το βασικό φυσικό δομικό υλικό από το οποίο αποτελούνται τα μαλλιά.

Τα βραβευμένα εξωτικά έλαια και βούτυρα δεν είναι τα μόνα χαρακτηριστικά για τα οποία μπορούν να καυχηθούν οι Βραζιλιάνοι. Ωστόσο, αξίζει να θυμόμαστε ότι σε αυτούς οφείλουμε την παγκοσμίου φήμης θεραπεία ισιώματος μαλλιών με κερατίνη.

Θεραπεία με κερατίνη για λεία μαλλιά – επίσης γνωστή ως βραζιλιάνικη θεραπεία με κερατίνη ή βραζιλιάνικο ίσιωμα – μια διαδικασία που γίνεται για την αναβάθμιση της όψης των μαλλιών. Οι περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να υποβληθούν στη θεραπεία για να ισιώσουν τα μαλλιά τους, ωστόσο το κύριο πλεονέκτημά της είναι η εις βάθος θρέψη που βασίζεται στην αναπλήρωση του ελλείμματος κερατίνης στις εσωτερικές δομές της τρίχας. Αυτή η εντατικά αναζωογονητική θεραπεία αναδομεί κάθε σκέλος καθιστώντας το πιο παχύ, πιο ενυδατωμένο καθώς και προστατευμένο από τη φθορά και την αφυδάτωση. Ως αποτέλεσμα, τα μαλλιά γίνονται λαμπερά, υγιή και όμορφα. Η [θεραπεία μαλλιών με κερατίνη] σφραγίζει τις φολίδες των μαλλιών με τρόπο ώστε η επιφάνεια της τρίχας να λειαίνει. Χάρη στη θεραπεία, θα μπορείτε να περηφανεύεστε για πυκνά, ελαστικά και γεμάτα ζωντάνια μαλλιά, όπως και οι γυναίκες της Νότιας Αμερικής. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο καλύτερος τύπος κερατίνης προέρχεται κατευθείαν από τη Βραζιλία γιατί εκεί έλκει τις ρίζες και την παράδοσή της - μπορείτε να είστε σίγουροι ότι η κερατίνη επεξεργάζεται κατάλληλα και συμπληρώνεται με συστατικά περιποίησης υψηλής ποιότητας.

Νότια Αμερική: Χιλή – Περιποίηση μαλλιών

Οι γυναίκες της Χιλής μπορούν επίσης να καυχηθούν για ένα υψηλής ποιότητας φυσικό έλαιο. Ένα από τα πιο σημαντικά έλαια είναι το μούρο maqui (Aristotelia chilensis), πίεσης εν ψυχρώ από τους σπόρους του καρπού που συλλέγονται από τον ομώνυμο θάμνο. Οι θάμνοι των μούρων maqui φυτρώνουν ελεύθερα και ο καρπός συλλέγεται με το χέρι από τους Ινδιάνους Mapuche, οι οποίοι καλλιεργούν φυτά και έχουν εξάγει πολύτιμα έλαια εδώ και αιώνες μεταδίδοντας την παράδοση από γενιά σε γενιά. Έχουν κατακτήσει την τέχνη να χρησιμοποιούν όχι μόνο τα κουκούτσια και τους καρπούς των μούρων maqui, αλλά και τα φύλλα, τις ρίζες και τους βλαστούς τους.

Το έλαιο που εξάγεται από φρούτα που μοιάζουν με μούρα είναι πολύτιμη πηγή αντιοξειδωτικών. Ως εκ τούτου, αντιμετωπίζεται με τη δέουσα ευλάβεια και θεωρείται ως το ελιξίριο της νεότητας. Περιέχει κυρίως ωμέγα-6 και ωμέγα-9, καθώς και εξαιρετικά υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης Ε και φυτικών στερολών, που αναζωογονούν και ομορφαίνουν τέλεια τα μαλλιά. Το έλαιο μούρων maqui βελτιώνει την ελαστικότητα των μαλλιών, διατηρεί σταθερά τους βολβούς στο θύλακα της τρίχας (κατά συνέπεια, αναστέλλει την τριχόπτωση), διεγείρει την ανάπτυξη των μαλλιών και την αναγέννηση του δέρματος. Ενισχύει επίσης τον υδρολιπιδικό φραγμό της επιδερμίδας, συμπληρώνει την έλλειψη λίπους στο δέρμα και τα μαλλιά και επίσης βελτιώνει τη διείσδυση των θρεπτικών συστατικών στο δέρμα και στη μήτρα της τρίχας.

Νότια Αμερική: Εκουαδόρ – Περιποίηση μαλλιών

Πιθανώς το πιο εξωτικό τροπικό φρούτο - γλυκόμηλο - έρχεται κατευθείαν από το Εκουαδόρ. Ο καρπός μοιάζει με ένα μεγάλο, πράσινο-μωβ βατόμουρο που αποκαλύπτει γλυκό και αρωματικό πολτό κάτω από τον παχύ φλοιό του. Αφθονεί σε μια σειρά από μέταλλα: (φώσφορο, ασβέστιο, σίδηρο) και παρέχει ένα σύνολο βιταμινών: A, E, C, PP. Ως ευεργετικό συστατικό διαφόρων καλλυντικών περιποίησης μαλλιών, το γλυκόμηλο έχει ισχυρές θρεπτικές, αναπλαστικές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Έτσι επιταχύνει την επούλωση των ερεθισμένων περιοχών του τριχωτού της κεφαλής. Δεν παρέχει μόνο βιταμίνες και μέταλλα, αλλά και απομακρύνει τέλεια τις τοξίνες λόγω της περιεκτικότητας σε οξύ λεμονιού και μήλου που προορίζεται να απολεπίσει, να απολυμάνει και ταυτόχρονα να οξειδώσει σωστά το τριχωτό της κεφαλής ομαλοποιώντας το σμήγμα (τα οξέα προσφέρουν επίσης λάμψη-ενισχυτικές ιδιότητες). Γυναίκες από τις περιοχές του Εκουαδόρ αντιμετωπίζουν τα γλυκόμηλα με υπερηφάνεια και τα χρησιμοποιούν με ανυπομονησία ως μάσκα αφιερωμένη στη φροντίδα των μαλλιών, του τριχωτού της κεφαλής και του προσώπου.

Νότια Αμερική: Κολομβία – Περιποίηση μαλλιών

  • Minthostachys mollis (muña) - είναι ένα ιατρικό φυτό που απαντάται κυρίως στην Κολομβία και τη Βενεζουέλα, αλλά μπορεί επίσης να βρεθεί στα βόρεια της Βραζιλίας, του Εκουαδόρ και του Περού. Το κύριο συστατικό του φυτού είναι το έλαιο μέντας, το οποίο περιέχει μενθόλη, ισομεντόνη και πολυάριθμα τερπένια (συμπεριλαμβανομένης της γερανιόλης, της πουλεγκόνης, της λιναλοόλης και της ισοαμυλικής αλκοόλης). Το εκχύλισμα που λαμβάνεται από το υπέργειο τμήμα του muña χρησιμοποιείται για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων ομορφιάς. Έχει αντισηπτικές ιδιότητες: απολυμαίνει, καταπολεμά και θεραπεύει τις μυκητιασικές και βακτηριακές λοιμώξεις του δέρματος, αποτρέπει τα έντομα και προστατεύει από τις τοξίνες. Το muña βοηθά να απαλλαγούμε από παράσιτα, καταπολεμά την ψώρα, την πιτυρίδα, υποστηρίζει την καταπολέμηση της ατοπικής δερματίτιδας, ενισχύει την παροχή αίματος, επομένως όταν τρίβεται στο τριχωτό της κεφαλής διεγείρει τους βολβούς και κατά συνέπεια επιταχύνει την ανάπτυξη των μαλλιών. Χάρη στο muña, το δέρμα τροφοδοτείται καλύτερα με θρεπτικά συστατικά. Οι Κολομβιανοί πίνουν αφέψημα βοτάνων και οι γυναίκες χρησιμοποιούν muña στο δέρμα και τα μαλλιά τους για να θρέψουν, να αναγεννήσουν και να καθαρίσουν το τριχωτό της κεφαλής. Στην Κολομβία, υπάρχει μια κοινή πεποίθηση ότι το βότανο muña είναι ικανό να καταπολεμήσει τον ιό HIV και χρησιμοποιείται ευρέως ακόμη και στο προχωρημένο στάδιο του AIDS.

Νότια Αμερική: Περού – Περιποίηση μαλλιών

Όσον αφορά τη φροντίδα του σώματος, των μαλλιών και του προσώπου, οι Περουβιανοί έχουν κάτι να καυχηθούν. Το μέγεθος των φυσικών, άψογα λειτουργικών προϊόντων είναι κατά κύριο λόγο το πλεονέκτημα των Ίνκας - οι αρχαίες συνταγές τους και οι ανακαλυφθείσες ουσίες που προέρχονται από φυτά εξακολουθούν να είναι πολύ δημοφιλείς στις μέρες μας - όχι μόνο στον τοπικό πληθυσμό. Το τσάι Ίνκας, το έλαιο Ίνκας ή ο αμάρανθος είναι παγκοσμίως γνωστά προϊόντα. Ποια είναι η αποστολή τους όταν πρόκειται για την περιποίηση των μαλλιών; Τι άλλο χρησιμοποιούν οι κάτοικοι του Περού για να βελτιώσουν την όψη των μαλλιών τους;

  • Περουβιανό σαπούνι - είναι το καμάρι των Περουβιανών - είναι φυσικό (περιέχει περισσότερα από 92% συστατικά φυτικής προέλευσης), λεπτό και εξαιρετικό για πλύσιμο γιατί έχει μια αντίδραση συμβατή με το ανθρώπινο δέρμα. Το περουβιανό σαπούνι έχει όμορφο, σμαραγδί χρώμα και είναι κατάλληλο για πλύσιμο προσώπου, σώματος και μαλλιών. Το προϊόν αφαιρεί τέλεια τα έλαια μετά τη θεραπεία μαλλιών με έλαια, αναζωογονεί τα ξηρά μαλλιά, εξασφαλίζει το σωστό επίπεδο υγρασίας, θρέφει και καθαρίζει το τριχωτό της κεφαλής, αποκαθιστά τη λάμψη και κάνει τα μαλλιά απαλά και ευχάριστα στην αφή.
    Το περουβιανό σαπούνι είναι ημί-υγρό, θυμίζει γαλάζιο πολτό με ωραίο άρωμα. Αφαιρεί τέλεια το μακιγιάζ, συσφίγγει το δέρμα και ξεπλένεται καλά, χωρίς να αφήνει υπολείμματα λιπαρότητας. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι το περουβιανό σαπούνι είναι πολύ αποτελεσματικό: είναι ένα πολυλειτουργικό, φυσικό καλλυντικό με ωραία σύσταση και ευχάριστη φόρμουλα, πλούσιο σε φυσικά θρεπτικά συστατικά.
  • Το μάκα που αναφέρεται επίσης και ως η περουβιανή πιπερόριζα - οι υγιεινές του ιδιότητες είναι ανεκτίμητες. Το μάκα χρησιμοποιείται κυρίως ως φάρμακο και συστατικό που εμπλουτίζει την υγιεινή διατροφή, καθώς ενισχύει τα οστά, προσθέτει ενέργεια, παρέχει μια σειρά από βιταμίνες, βελτιώνει τη δραστικότητα και τη γονιμότητα. Είναι επίσης συστατικό καλλυντικών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για το λούσιμο και τη θρέψη των μαλλιών - η παρουσία του στις μάσκες μαλλιών είναι απολύτως δικαιολογημένη: το μάκα είναι ένα πραγματικό ενισχυτικό βιταμινών τόσο για τα μαλλιά όσο και για το δέρμα. Το μάκα επίσης ενισχύει τη δύναμη της τρίχας και την προστατεύει από τη φθορά. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι Ίνκας έχουν ήδη λατρέψει το μάκα στο παρελθόν και το χρησιμοποιούσαν κατά τη διάρκεια θρησκευτικών τελετών. Τέτοιες τελετές υποδείκνυαν τη μοναδικότητά του και τα ισχυρά θεραπευτικά του αποτελέσματα.
  • Κινόα - η χρήση της σε προϊόντα περιποίησης δέρματος και μαλλιών φαίνεται ακόμα αρκετά εξωτική σε ορισμένες περιοχές του κόσμου. Ωστόσο, στο Περού, η κινόα δεν εκπλήσσει κανέναν ως καλλυντικό. Συχνά συνοδεύει άλλα φυσικά έλαια, για παράδειγμα, το βούτυρο καριτέ. Ως καλλυντικό, η κινόα θρέφει τέλεια το δέρμα και τα μαλλιά γιατί τους παρέχει μια πληθώρα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, βιταμινών (συμπεριλαμβανομένης της Β2 γνωστής και ως ριβοφλαβίνης που παρέχει στο δέρμα και τα μαλλιά ζωντάνια και ελαστικότητα), πρωτεϊνών και αντιοξειδωτικών. Επίσης, το προϊόν υποστηρίζει την παραγωγή κολλαγόνου και προστατεύει από την απώλεια υγρασίας. Είναι πηγή πολλών αμινοξέων και βελτιώνει την αποκατάσταση των κατεστραμμένων ιστών. Οι Περουβιανοί το χρησιμοποιούν πρόθυμα για την αναγέννηση και την προστασία των μαλλιών από τη φθορά. Η κινόα φροντίζει για το σωστό επίπεδο ενυδάτωσης των μαλλιών και τα προστατεύει από το στέγνωμα - από τις ρίζες μέχρι τα άκρα.
  • Physalis peruviana - οι Ίνκας το αποκαλούσαν "χρυσό μούρο". Σίγουρα, κάθε γυναίκα στο Περού θα του έδινε ένα χρυσό μετάλλιο για την περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες Α, C, οι πιο σημαντικές από την ομάδα Β: Β1, Β2, Β3, καθώς και φώσφορος, σίδηρος και ασβέστιο). Στην περιποίηση των μαλλιών, το φραγκοστάφυλο είναι πολύτιμο συστατικό μασκών και μαλακτικών, γιατί αναγεννά τέλεια, βελτιώνει τον μεταβολισμό των κυττάρων, γυαλίζει, προστατεύει και αποτρέπει την τριχόπτωση. Το physalis peruviana είναι επίσης μια εξαιρετική, ελαφρώς γλυκιά λιχουδιά.
  • Έλαιο σπόρων Inca Inchi - προέρχεται από έναν μικρό, πράσινο θάμνο που φέρει νόστιμους καρπούς, κρυμμένους σε έναν καρπό ασυνήθιστου σχήματος. Μέχρι σήμερα, η πιο αποτελεσματική μέθοδος λήψης αυτού του ελαίου (γνωστού και ως sacha inchi) είναι η συμπίεση των σπόρων με το χέρι σε ειδικές πρέσες. Έτσι, το έλαιο δεν χάνει τις πολύτιμες ιδιότητές του - είναι πίεσης εν ψυχρώ και ακατέργαστο. Το έλαιο sacha inchi είναι ασυνήθιστο - οι αναλογίες του σε λιπαρά οξέα προτείνουν να το ονομάσουμε "Inca Omega Oil". Γιατί; Προφανώς, περιέχει περίπου 48% ωμέγα-3 λιπαρό οξύ, 36% ωμέγα-6 λιπαρό οξύ, 8% ωμέγα λιπαρό οξύ 9. Αυτή η ιδανική ισορροπία λιπαρών οξέων μεταφράζεται σε εξαιρετικές ιδιότητες του ελαίου υπέρ της υγείας και καλλωπισμού. Το έλαιο σπόρων Inca inchi έχει ισχυρές αναπλαστικές ιδιότητες, διεισδύει γρήγορα και αποτελεσματικά στο δέρμα και τα μαλλιά, δυναμώνει τις ρίζες και αποτρέπει την τριχόπτωση. Επιπλέον, βελτιώνει τη δομή των μαλλιών, διεγείρει τα κύτταρα να λειτουργήσουν και ενισχύει την ανανέωσή τους. Αλλά αυτό δεν είναι όλο το πλεονέκτημά του. Επιπλέον, συσφίγγει το σώμα, μειώνει τις ουλές και τις λεπτές ρυτίδες, καθυστερεί τις διαδικασίες γήρανσης των μαλλιών (συμπεριλαμβανομένου του γκριζαρίσματος). Το έλαιο Inca inchi είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α - είναι υπεύθυνο για τη σωστή ανάπτυξη των μαλλιών, διασφαλίζει την καλή τους κατάσταση, προστατεύει από το υπερβολικό στέγνωμα και την φθορά. Το Inca inchi είναι ένα εξαιρετικά λεπτό έλαιο που θεραπεύει γρατζουνιές και ερεθισμούς του δέρματος, προστατεύοντας ακόμη και το ατοπικό δέρμα.
  • Έλαιο αμάρανθου - αλλιώς γνωστό ως amaranthus cruentus. Το έλαιο αμάρανθου είναι πολύτιμη πηγή καλών λιπαρών οξέων (κυρίως λινολεϊκού), καθώς και σκουαλανίου και τοκοτριενολών. Ο αμάρανθος χρησιμοποιείται στη φροντίδα των μαλλιών, αναπλάθει, προστατεύει και ομορφαίνει σκέλος προς σκέλος. Το λινολεϊκό οξύ είναι υπεύθυνο για την καλή λειτουργία του δέρματος και των βολβών των μαλλιών. Επιπλέον, είναι ένα εξαιρετικό ενυδατικό και συστατικό του μεσοκυττάριου τιχώματος. Χάρη σε αυτό, ο αμάρανθος είναι μια πηγή κεραμιδίων τύπου 1 πολύτιμα για τα μαλλιά και το δέρμα. Το σκουαλάνιο εξισορροπεί το επίπεδο του σμήγματος και αναστέλλει τη σμηγματόρροια. Όταν πρόκειται για αφυδατωμένο δέρμα και μαλλιά, η αποστολή του είναι να φέρει ανακούφιση και τη σωστή δόση ενυδάτωσης. Το έλαιο αμάρανθου είναι κατάλληλο για λίπανση μαλλιών γιατί προστατεύει τέλεια τα μαλλιά από τις βλαβερές επιπτώσεις των καιρικών συνθηκών. Δεν καταπραΰνει απλώς όλες τις φλεγμονές, αλλά και εξομαλύνει τη δομή της τρίχας, τιθασεύει τις ατίθασες τρίχες και γυαλίζει τα μαλλιά. Το έλαιο αμάρανθου προστίθεται συχνά σε μάσκες μαλλιών και βάλσαμα. Τα λιπαίνει απαλά και κάνει τα μαλλιά να αποκτούν ελαστικότητα και καλή εμφάνιση.
  • Uncaria tomentosa - επίσης γνωστό ως ουνκάρια και συχνά αναφέρεται ως Vilcacora (Uncaria tomentosa). Ένα αναρριχητικό φυτό γνωστό σε όλο τον κόσμο. Η μεγαλύτερη αναγνώριση και οι καλύτερες ποικιλίες εμφανίζονται στο Περού. Η ουνκάρια είναι ιδανική για την περιποίηση των εξασθενημένων και ευαίσθητων μαλλιών με την τάση να πέφτουν. Οι Περουβιανοί χρησιμοποιούν πρόθυμα σαμπουάν με το περιεχόμενό του. Το Vilcacora κάνει τα μαλλιά να δείχνουν όμορφα, λεία, απαλά, καθώς επίσης ενισχύει τη λάμψη και τη γοητεία. Η ουνκάρια ανακουφίζει από τον ερεθισμό του τριχωτού της κεφαλής. Σε άλλα μέρη του κόσμου, κυκλοφορεί κυρίως με τη μορφή δισκίων, ως συμπλήρωμα που υποστηρίζει την καταπολέμηση πολλών ασθενειών και παθήσεων. Στην Ευρώπη, το πιο κοινό όνομα είναι ουνκάρια (cat's claw).

Γεμάτη ταμπεραμέντο, εξωτική, με αφθονία σε άγριες, παρθένες, αμόλυντες περιοχές, η ήπειρος είναι ανεξάντλητος πλούτος τέλειων, φυσικών καλλυντικών ουσιών τεράστιων δυνάμεων. Αξίζει να τα θυμάστε και να τα εφαρμόσετε στις ρουτίνες περιποίησης μαλλιών και δέρματος. Άλλωστε, οι γυναίκες που ζουν στη Νότια Αμερική είναι διάσημες για τα γεμάτα, όμορφα, πυκνά και υγιή μαλλιά τους που μακραίνουν και γίνονται δυνατά, μαλακώνοντας την καρδιά κάθε νεαρού.

Μοιραστείτε μαζί μας την άποψή σας για το άρθρο.


Σχόλια: #0


Προσθέστε στο σχόλιό σας. Θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον συντονιστή.
Μάσκα μαλλιών με κερατίνη
Καστορέλαιο
Έλαιο Χοχόμπα
Αργανέλαιο
Ορός προσώπου με ρετινόλη
πολιτική απορρήτου

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies, καθώς και cookies τρίτων, για τη χρήση εξωτερικών εργαλείων. Σε περίπτωση που ο χρήστης δε δώσει τη συγκατάθεσή του, χρησιμοποιούνται μόνο τα απαραίτητα cookies. Μπορείτε να το αλλάξετε τις ρυθμίσεις από το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε, όποτε επιθυμείτε. Συμφωνείτε με τη χρήση όλων των cookies;

πολιτική απορρήτου