Οι πιο κοινές ασθένειες του τριχωτού της κεφαλής. Αιτίες και τύποι

Οι πιο κοινές ασθένειες του τριχωτού της κεφαλής. Αιτίες και τύποι

Η δυσάρεστη φαγούρα του τριχωτού της κεφαλής και η τριχόπτωση είναι προβλήματα που συχνά προκαλούνται από ασθένειες του τριχωτού της κεφαλής. Μάθετε τις πιο συνηθισμένες ασθένειες που θα μπορούσαν να συμβούν και σε εσάς και μάθετε πώς να τις αντιμετωπίζετε αποτελεσματικά για να απολαμβάνετε υγιή και όμορφα μαλλιά.

Οι ασθένειες του τριχωτού της κεφαλής αποτελούν ένα συνηθισμένο πρόβλημα υγείας. Προσβάλλουν άτομα όλων των ηλικιών και δεν εξαρτώνται από το φύλο. Εμφανίζονται επειδή το τριχωτό της κεφαλής είναι ιδιαιτέρως ασυνήθιστο και σίγουρα διαφορετικό από τα άλλα μέρη του δέρματός μας. Είναι εύκολο να γίνει ευαίσθητο, αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη διαφόρων λοιμώξεων.

Γιατί μολύνεται το τριχωτό της κεφαλής;

Ένα από τα χαρακτηριστικά χαρακτηριστικά του τριχωτού της κεφαλής είναι ο μεγάλος αριθμός υποδοχέων και η ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα εκκρινόμενου σμήγματος σε σύγκριση με άλλα μέρη του σώματος. Το τριχωτό τριχωτό της κεφαλής είναι ένα αρκετά θερμό περιβάλλον - ένα ιδανικό μέρος για την ανάπτυξη μυκήτων και μικροοργανισμών.

Επιπλέον, υπάρχει σίγουρα μεγαλύτερη ευαισθησία του τριχωτού της κεφαλής - συγγενής ή εμφανιζόμενη ως αποτέλεσμα αρνητικών εξωτερικών παραγόντων. Αυτό το χαρακτηριστικό καθιστά πολύ εύκολο τον ερεθισμό του τριχωτού της κεφαλής και δύσκολη τη θεραπεία της φλεγμονής.

Αν προσθέσουμε την κακή ενυδάτωση που προκαλείται από τη συχνή χρήση σαμπουάν που καθαρίζουν και ξηραίνουν σε μεγάλο βαθμό, καθώς και την έλλειψη σωστής διατροφής και τις αλλεργίες ... αποδεικνύεται ότι το τριχωτό της κεφαλής είναι ένα μέρος του δέρματός μας που είναι το πιο ευάλωτο σε διάφορες ασθένειες.

Ποιες ασθένειες του τριχωτού της κεφαλής μπορούν να διαγνωστούν;

Γνωρίζουμε ήδη ότι το τριχωτό της κεφαλής μπορεί να εκτεθεί σε κάθε είδους ασθένειες. Ποιες είναι αυτές συγκεκριμένα; Αξίζει να μάθουμε τις πιο κοινές ασθένειες του τριχωτού της κεφαλής, ώστε στο μέλλον να είναι ευκολότερο να προσδιορίσουμε ένα πιθανό πρόβλημα και να εισαγάγουμε την κατάλληλη θεραπεία.

Οι πιο συχνές παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής περιλαμβάνουν: μυκητιασική λοίμωξη, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, ψωρίαση, πιτυρίδα, πενικιλία και αλωπεκία με διάφορες μορφές.

Πώς αντιμετωπίζονται οι παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής;

Οι μέθοδοι θεραπείας εξαρτώνται από την ασθένεια που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ορισμένα προϊόντα θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε την πιτυρίδα, ενώ άλλα θα χρησιμεύσουν για να απαλλαγείτε από τις ψείρες. Σε κάθε περίπτωση αξίζει να συμβουλευτείτε έναν τριχολόγο ή δερματολόγο για να επιλέξετε τις σωστές μεθόδους θεραπείας.

Ωστόσο, μπορείτε να διακρίνετε ορισμένους κανόνες που αξίζει να ενσωματώσετε στην καθημερινή φροντίδα σε όλες τις περιπτώσεις. Οι ασθένειες του τριχωτού της κεφαλής το αποδυναμώνουν και το ερεθίζουν αισθητά, γι' αυτό και μια καλή λύση είναι η ανακούφιση αυτών των ερεθισμών και η χορήγηση όλων όσων χρειάζεται το δέρμα - βιταμίνες, μέταλλα, λιπαρά οξέα, ενυδατικές ουσίες. Πώς θα το κάνετε αυτό;

  1. Φροντίστε να εξασφαλίσετε τη βέλτιστη ενυδάτωση του τριχωτού της κεφαλής, δεν πρέπει να είναι πολύ ξηρό.
  2. Χρησιμοποιείτε μόνο ήπια σαμπουάν για το πλύσιμο των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής.
  3. Αποφύγετε πράγματα που μπορεί να ερεθίσουν, για παράδειγμα, καλλυντικά με αλκοόλ, καλλυντικά φορμαρίσματος.
  4. Μειώστε το στέγνωμα με πιστολάκι, το ίσιωμα και το καυτό φορμάρισμα.
  5. Αντικαταστήστε τα συνθετικά καλλυντικά με φυσικά έλαια.

Όσον αφορά τα έλαια, αξίζει να θυμάστε ότι, αν χρησιμοποιούνται εύλογα και σύμφωνα με τις συστάσεις, θα βοηθήσουν στη φροντίδα της υγείας των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής. Η επιλογή του σωστού φυσικού ελαίου είναι το σωστό βήμα στην καθημερινή φροντίδα, επειδή συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ασθενειών του τριχωτού της κεφαλής. Το πιο συνιστώμενο έλαιο για το τριχωτό της κεφαλής, το οποίο ενισχύει τις ρίζες των μαλλιών, προλαμβάνει την τριχόπτωση, θεραπεύει την πιτυρίδα, μειώνει τη λιπαρότητα των μαλλιών και επιταχύνει την ανάπτυξή τους, είναι το [καστορέλαιο].

Οι πιο κοινές ασθένειες του τριχωτού της κεφαλής

PEDICULOSIS CAPITIS (προσβολή από ψείρες)

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που θυμίζει σε πολλούς ανθρώπους τα σχολικά τους χρόνια. Προφανώς, τα σχολεία είναι το πιο εύκολο μέρος για να μολυνθεί κανείς από ψείρες, μια ασθένεια για την οποία ευθύνεται η ανθρώπινη ψείρα - ένα μικρό έντομο που τρέφεται με αίμα από το τριχωτό της κεφαλής. Το πρώτο βήμα για τη θεραπεία των ψειρών της κεφαλής είναι, δυστυχώς, το ... κούρεμα των μαλλιών. Στη συνέχεια, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί φαρμακοθεραπεία, π.χ. με τη μορφή σαμπουάν με περμεθρίνη. Ένα από τα αποτελεσματικά gadgets που σας βοηθούν να απαλλαγείτε από τις ψείρες είναι μια ηλεκτρονική χτένα. Ωστόσο, βέβαια, μπορείτε επίσης να καταφύγετε σε σπιτικούς τρόπους για να απαλλαγείτε από τις ψείρες (π.χ. αιθέρια έλαια, ξύδι, ξεβγάλματα με δενδρολίβανο) και να εξασφαλίσετε τη σωστή υγιεινή.

ΜΥΚΙΤΙΑΣΗ (μυκητιασική λοίμωξη)

Η υπερβολική τριχόπτωση, καθώς και το ξεφλούδισμα, ο κνησμός και το κάψιμο, είναι τα πρώτα συμπτώματα της μυκητίασης του τριχωτού της κεφαλής. Αιτία είναι οι μύκητες, οι οποίοι επιτίθενται ιδιαίτερα σε άτομα με μειωμένη ανοσία. Σημαντικό είναι ότι οι μυκητιασικές αλλαγές δεν επηρεάζουν μόνο το δέρμα αλλά και τα ίδια τα μαλλιά. Στην περίπτωση αυτής της ασθένειας του τριχωτού της κεφαλής, είναι πολύ σημαντικό να αντιδράσετε αμέσως μετά την ανακάλυψη των πρώτων συμπτωμάτων, διότι με αυτόν τον τρόπο, η θεραπεία της μυκητίασης θα είναι ευκολότερη.

Η μυκητίαση του τριχωτού της κεφαλής έχει διάφορους τύπους:

  • Τριχοφυτίαση - εκδηλώνεται με σκούρες κηλίδες και μερική απώλεια μαλλιών, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση φαλακρών, φαγούρας περιοχών στο κεφάλι,
  • Μικροσπόρωση - εμφανίζει κηλίδες στο δέρμα παρόμοιες με τις προαναφερθείσες, αλλά εξαπλώνεται πολύ πιο γρήγορα από άλλους τύπους αυτής της νόσου,
  • Φάβος - εκδηλώνεται με την απώλεια των περισσότερων τριχών και την κίτρινη απολέπιση στο δέρμα, το οποίο όχι μόνο προκαλεί φαγούρα αλλά έχει και πολύ δυσάρεστη οσμή.

Η ακριβής διάγνωση είναι το πρώτο βήμα για την καθιέρωση της κατάλληλης φροντίδας και θεραπείας. Είναι απαραίτητη η χρήση παρασκευασμάτων με μυκητοκτόνα συστατικά (συνήθως από το στόμα), απολυμαντικές αλοιφές, καθώς και σαμπουάν με κετοκοναζόλη. Η μυκητιασική λοίμωξη του τριχωτού της κεφαλής απαιτεί επίσης συχνή περιποίηση και αντικατάσταση όλων των υφιστάμενων αξεσουάρ μαλλιών, όπως βούρτσες, χτένες κ.λπ.

ΠΙΤΥΡΙΔΑ

Όταν μιλάμε για ασθένειες του τριχωτού της κεφαλής, είναι αδύνατο να μην αναφέρουμε την πιτυρίδα. Πρόκειται για μια δυσάρεστη κατάσταση η οποία, δυστυχώς, επηρεάζει όλο και περισσότερους ανθρώπους. Μερικές φορές πρόκειται για ένα μεμονωμένο πρόβλημα, αλλά μπορεί να έχει και επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα. Τα αίτια της πιτυρίδας είναι επίσης διαφορετικά: από γενετικές καταστάσεις, στρες και ορμονικές διαταραχές, μέχρι λάθη στην καθημερινή φροντίδα και ... μύκητες!

Υπάρχουν διάφοροι τύποι πιτυρίδας:

  • Πιτυρίδα που Σχετίζεται με Ξηρό Δέρμα - ο πιο συνηθισμένος τύπος, χωρίς φλεγμονή, που εκδηλώνεται με μικρά, λευκά μπαλώματα ξηρού δέρματος που ξεφλουδίζουν και πέφτουν,
  • Πιτυρίδα που Σχετίζεται με Λιπαρό Δέρμα - συχνά εξελίσσεται από την ξηρή πιτυρίδα, συνοδεύεται από φλεγμονή και κνησμό, εκδηλώνεται με κίτρινα λέπια στο δέρμα και λιπαρά μαλλιά,
  • Tinea versicolor - είναι μια μυκητιασική λοίμωξη του δέρματος, η οποία εκδηλώνεται με σκούρους ή κιτρινωπούς αποχρωματισμούς στο δέρμα (όχι απαραίτητα μόνο στο κεφάλι) και κνησμό,
  • Pityriasis rosea - προσβάλλει συχνά παιδιά και εφήβους, εκδηλώνεται με μικροσκοπικές κόκκινες κηλίδες σε διάφορα σημεία του σώματος, οι οποίες εξαφανίζονται αυθόρμητα μετά από περίπου ένα μήνα,
  • Σμηγματορροϊκή πιτυρίδα - μια παραλλαγή της πιτυρίδας που σχετίζεται με λιπαρό δέρμα και αντιμετωπίζεται ως αλλεργία, η οποία συνοδεύεται επίσης από σμηγματόρροια, χωρίς κίτρινες νιφάδες του δέρματος, αλλά με λευκές και ξηρές.

Ο ευκολότερος τρόπος για να απαλλαγείτε από την πιτυρίδα είναι η χρήση σαμπουάν κατά της πιτυρίδας, αλλά αξίζει να θυμάστε ότι μπορεί να προκαλέσουν εθισμό. Πώς αντιμετωπίζετε λοιπόν την πιτυρίδα; Καλό είναι να γνωρίζετε ότι [η περιποίηση της πιτυρίδας στα μαλλιά] δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Η συμβουλή μου: καλύτερα να πάτε στο γιατρό.

ΟΖΩΔΗΣ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ

Πρόκειται για μια ασθένεια του τριχωτού της κεφαλής που αναφέρεται συχνά ως ένας τύπος πιτυρίδας. Γιατί; Επειδή ένα από τα συμπτώματα της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας είναι η έντονη απολέπιση του δέρματος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκύπτει από αυτή τη νόσο είναι η χρόνια φλεγμονή με τάση επανεμφάνισης, καθώς και το ερύθημα και οι κρούστες που σχηματίζονται στην επιφάνεια του δέρματος. Είναι ενδιαφέρον ότι η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι εποχιακή - είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί το φθινόπωρο και το χειμώνα. Επιπλέον, δεν υπάρχει μία και μόνη αιτία της ΟΔ - η νόσος είναι αποτέλεσμα πολλών αλλαγών, συμπεριλαμβανομένων ορμονικών, ανοσολογικών καθώς και εξωτερικών (μύκητες, διατροφή, υγιεινή).

ΨΩΡΙΑΣΗ

Μία από τις πιο σοβαρές ασθένειες του τριχωτού της κεφαλής είναι η ψωρίαση. Πρόκειται για μια αυτοάνοση διαταραχή, που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε άλλα κύτταρα του σώματος. Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής εκδηλώνεται με διαταραγμένες διαδικασίες ανανέωσης και απολέπισης της επιδερμίδας. Τα κύτταρα του δέρματος πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα, η επιδερμίδα μεγαλώνει και στη συνέχεια απογυμνώνεται και σχηματίζει μεγάλες φολίδες. Τα συμπτώματα της ψωρίασης δεν μπορούν να συγχέονται με κανένα άλλο. Δυστυχώς, η θεραπεία αυτής της πάθησης είναι πολύ δύσκολη - δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε λιπαρά και παχύρρευστα παρασκευάσματα στα μαλλιά σας, παρά μόνο φάρμακα που συνταγογραφούνται από δερματολόγο και ειδικά σαμπουάν.

ΑΛΩΠΕΚΙΑ

Η αλωπεκία είναι μια άλλη σοβαρή ασθένεια του τριχωτού της κεφαλής. Φυσικά, πρόκειται κυρίως για [τριχόπτωση] σε πολύ μεγάλες και ανεξέλεγκτες ποσότητες. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες της τριχόπτωσης είναι το στρες, η έλλειψη σιδήρου και φολικού οξέος, η εγκυμοσύνη, η χρόνια ασθένεια, η λήψη φαρμάκων και οι ορμονικές διαταραχές, π.χ. ο υποθυρεοειδισμός.

Η αλωπεκία μπορεί να έχει διάφορες μορφές:

  • Πρότυπη τριχόπτωση, μπορεί να είναι ανδρική και γυναικεία (MPHL ή FPHL) - ανδρογενετική αλωπεκία - σίγουρα η πιο κοινή αιτία τριχόπτωσης (επηρεάζει έως και το 70% των ανδρών και το 40% των γυναικών), η οποία προκύπτει από μεταβολές στο επίπεδο της διυδροτεστοστερόνης,
  • Γυροειδής αλωπεκία - αυτοάνοση ασθένεια του τριχωτού της κεφαλής, κατά την οποία τα μαλλιά πέφτουν σε ολόκληρα τμήματα, αφήνοντας άτριχες περιοχές,
  • Τελογενές εξάνθημα - προκαλείται συχνότερα από την εξαφάνιση των τριχοθυλακίων ως αποτέλεσμα ορμονικών διαταραχών, δηλητηρίασης, μόλυνσης ή χρήσης ορισμένων φαρμάκων,
  • Κικαρδιακή αλωπεκία - αλωπεκία που προκαλείται από χρόνια φλεγμονή, συγγενείς ανωμαλίες, καρκίνο ή μηχανικούς τραυματισμούς, το αποτέλεσμα των οποίων είναι η μη αναστρέψιμη απώλεια μαλλιών.

Η αντιβιοτική θεραπεία είναι η πιο συνηθισμένη θεραπεία για την αλωπεκία. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε [αμπούλες μαλλιών], φυτικές λοσιόν για το τριχωτό της κεφαλής, μάσκες προσώπου και φυσικά έλαια που, όταν γίνονται μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής, αποκαθιστούν τη φυσική δραστηριότητα των θυλάκων της τρίχας και διεγείρουν το έργο των βολβών των μαλλιών.

Σημαντικό! Κάθε μεμονωμένη ασθένεια του τριχωτού της κεφαλής απαιτεί τη συμβουλή ενός τριχολόγου ή δερματολόγου, διότι μόνο ένας ειδικός μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια τον τύπο, την αιτία και να παράσχει τη σωστή μέθοδο θεραπείας της ασθένειας!

Μοιραστείτε μαζί μας την άποψή σας για το άρθρο.


Σχόλια: #0


Προσθέστε στο σχόλιό σας. Θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον συντονιστή.
Μάσκα μαλλιών με κερατίνη
Καστορέλαιο
Έλαιο Χοχόμπα
Αργανέλαιο
Ορός προσώπου με ρετινόλη
πολιτική απορρήτου

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies, καθώς και cookies τρίτων, για τη χρήση εξωτερικών εργαλείων. Σε περίπτωση που ο χρήστης δε δώσει τη συγκατάθεσή του, χρησιμοποιούνται μόνο τα απαραίτητα cookies. Μπορείτε να το αλλάξετε τις ρυθμίσεις από το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε, όποτε επιθυμείτε. Συμφωνείτε με τη χρήση όλων των cookies;

πολιτική απορρήτου