Το πορώδες των μαλλιών και οι τρόποι προσδιορισμού του. Τι σημαίνει ότι τα μαλλιά είναι πορώδη;

Το πορώδες των μαλλιών και οι τρόποι προσδιορισμού του. Τι σημαίνει ότι τα μαλλιά είναι πορώδη;

Αν δεν υπήρχε η δομή της τρίχας και η γνώση σχετικά με τις ανάγκες της, η θεραπεία με λάδι μαλλιών δεν θα ήταν τόσο επιτυχημένη. Το κλειδί για να βρείτε το τέλειο λάδι μαλλιών, αυτό που θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες μας για την περιποίηση των μαλλιών, είναι να καθορίσετε πρώτα το πορώδες των μαλλιών. Ξέρεις πόσο πορώδη είναι τα μαλλιά σου; Πρέπει να ρίξετε μια ματιά σε αυτό το άρθρο για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό το θέμα.

Η πιο αποτελεσματική περιποίηση μαλλιών είναι αυτή που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαλλιών μας. Τα νήματα μπορεί να επηρεαστούν από διάφορα προβλήματα και αυτά συνδέονται άμεσα με τις αλλαγές που συμβαίνουν στην εξωτερική δομή της τρίχας. Ο τρόπος με τον οποίο χτίζονται τα μαλλιά έχει μεγάλη επιρροή στις αλλαγές που υφίστανται οι τρίχες. Φυσικά, οι βλαβεροί παράγοντες που τείνουμε να εκθέτουμε συνεχώς τα μαλλιά μας επηρεάζουν και την κατάσταση των κλώνων μας.

Αν και δεν είναι τόσο σημαντικό το πώς χτίζονται τα μαλλιά όταν περιποιούμαστε τις τρίχες με ένα σαμπουάν ή ένα ελαφρύ μαλακτικό μόνο, η αποτελεσματική θεραπεία με λάδι μαλλιών απαιτεί την επιλογή λαδιού χωρίς σφάλματα. Δεν εξυπηρετεί κάθε λάδι όλους τους τύπους μαλλιών. Η περιποίηση για σγουρά μαλλιά πρέπει να διαφέρει από τη φροντίδα των λιπαρών μαλλιών. Ποιο λάδι μαλλιών να επιλέξω; Η απάντηση είναι τα μαλλιά.

ΑΝΑΝΟΜΙΑ ΤΡΙΧΩΝ

Το τριχωτό της κεφαλής μας έχει περίπου 100 χιλιάδες ωοθυλάκια. Κάθε θύλακος είναι ένα σπίτι για έναν βολβό τρίχας, αν και δεν μεγαλώνει κάθε βολβός τρίχας μια τρίχα. Το διασκεδαστικό γεγονός είναι ότι υπάρχουν 180-350 τρίχες ανά τετραγωνικό εκατοστό δέρματος.

Πώς χτίζεται μια τρίχα;

Γενικά, μια τρίχα χωρίζεται σε δύο μέρη: μια ρίζα και έναν άξονα. Αυτό το πρώτο τμήμα βρίσκεται μέσα στο χόριο, στο υποδόριο στρώμα του. Ο άξονας της τρίχας είναι το ορατό τμήμα που, προφανώς, βρίσκεται πάνω από το δέρμα. Αν απαριθμούσαμε τα στρώματα από τα οποία είναι χτισμένο το στέλεχος της τρίχας, αυτά θα ήταν ο μυελός, ο φλοιός και η επιδερμίδα. Τα δύο τελευταία στρώματα είναι κατασκευασμένα από κερατίνη, επομένως ο ρόλος αυτής της ουσίας είναι τεράστιος όσον αφορά τη φροντίδα των μαλλιών.

Στην περίπτωση του φλοιού, αποτελείται από ισχυρές κάθετες ίνες κερατίνης που περιβάλλουν την τρίχα ομόκεντρα και είναι υπεύθυνες για την ευκαμψία της, για παράδειγμα. Η κερατίνη είναι μια πρωτεΐνη εξαιρετικά υψηλής αντοχής στις φθορές, κάτι που δεν σημαίνει ότι τα μαλλιά είναι άφθαρτα. Εκτός από αυτό το βασικό δομικό στοιχείο, το τρίχωμα διαθέτει τη βέλτιστη ποσότητα νερού που θα πρέπει να παραμείνει στο ίδιο στρώμα για να διατηρήσει την υγεία των μαλλιών. Επίσης, αυτό το τρίχωμα διαθέτει κόκκους μελανίνης, που είναι μια χρωστική ουσία που δίνει χρώμα στα μαλλιά.

Το στρώμα κερατίνης της τρίχας βρίσκεται ως το πιο εξωτερικά τοποθετημένο. Είναι κατασκευασμένο από σκληρά κύτταρα, το σχήμα των οποίων μπορεί να περιγραφεί σαν λέπια. Συνήθως αυτά είναι διατεταγμένα σε 5-10 στρώσεις που περιβάλλουν τα μαλλιά σαν ασπίδα από κεραμίδια στέγης. Παίζουν προστατευτικό ρόλο έναντι διαφόρων ειδών επιβλαβών παραγόντων. Τα πετσάκια των μαλλιών στερεώνονται το ένα στο άλλο καθώς και στα εσωτερικά στρώματα ενός στελέχους τρίχας χάρη σε λιπαρές ουσίες. Κατά συνέπεια, ο εφοδιασμός των κλώνων με EFA (Απαραίτητα Λιπαρά Οξέα) θεωρείται απολύτως κρίσιμος.

Τι προστατεύει τα μαλλιά;

Εκτός από τα πετσάκια, αυτά που δημιουργούν θωράκιση, τα μαλλιά προστατεύονται από ένα στρώμα κεριού και λιπαρότητας, γνωστό και ως σμήγμα. Εκκρίνεται από τους σμηγματογόνους αδένες στα θυλάκια από όπου βγαίνει, διατηρώντας την ασπίδα κερατίνης και ενυδατώνοντας τα μαλλιά. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σε μεγάλο βαθμό το ανθρώπινο σμήγμα αποτελείται από ελεύθερα λιπαρά οξέα.

ΠΟΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ

Τι είναι το πορώδες των μαλλιών; Είναι ένα από τα ανατομικά χαρακτηριστικά των μαλλιών μας. Καθορίζει τη θέση που παίρνει τα πετσάκια των μαλλιών προς τον μυελό. Είναι ενδιαφέρον ότι τα πετσάκια των μαλλιών μπορούν να αλλάξουν τη θέση τους. Όσο πιο ανοιχτά είναι τα πετσάκια τόσο χειρότερα είναι για εμάς. Μόλις ανοιχτεί ευρέως, ο ευαίσθητος μυελός παραμένει απροστάτευτος και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη γρήγορη φθορά των μαλλιών. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο το πορώδες των μαλλιών ορίζεται ως η γωνία με την οποία ανυψώνονται τα πετσάκια των μαλλιών ή η οποία συναντάται συχνότερα, ως το επίπεδο της φθοράς των μαλλιών.

Τύποι πορώδους μαλλιών

Διακρίνουμε τρία πορώδες τρίχας:

  • χαμηλό πορώδες (τα πετσάκια επικαλύπτονται το ένα το άλλο),
  • μεσαίου πορώδους (τα πετσάκια είναι ελαφρώς ανυψωμένες),
  • υψηλό πορώδες (τα πετσάκια είναι ευρέως ανοιχτά).

Δεν είναι μόνιμο χαρακτηριστικό των μαλλιών, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούμε να δημιουργήσουμε κάποιες σχέσεις όπως, για παράδειγμα, το γεγονός ότι τα σγουρά μαλλιά είναι συνήθως πολύ πορώδη. Σε κάθε άλλη περίπτωση είμαστε εμείς που καθορίζουμε το επίπεδο πορώδους των μαλλιών μας. Στην πραγματικότητα, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να φροντίσετε τα μαλλιά με τον σωστό τρόπο, ώστε να τα κάνετε υγιή και να τα βοηθήσετε να διατηρήσουν το χαμηλό πορώδες τους. Το πορώδες των μαλλιών αυξάνεται υπό την επίδραση επιβλαβών παραγόντων όπως ο καυτός ήλιος, η διαδικασία φωτισμού, η βαφή, το θερμικό styling κ.λπ.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα μαλλιά μας μπορεί να έχουν διάφορα επίπεδα πορώδους ανάλογα με το τμήμα του στελέχους της τρίχας που εξετάζουμε - όσο πιο κοντά στο κεφάλι, τόσο χαμηλότερο είναι το πορώδες της τρίχας. Το υψηλό πορώδες είναι χαρακτηριστικό για τις άκρες των μαλλιών που εκτίθενται στο σχίσιμο και χάνουν γρήγορα νερό.

ΠΩΣ ΝΑ ΟΡΙΣΕΙΣ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΡΩΣΕΩΣ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ορίσετε το πορώδες των μαλλιών. Πώς να μάθετε ποια είναι η δομή των μαλλιών μας; Η πιο ακριβής απάντηση θα δοθεί με επίσκεψη είτε στο γραφείο του τριχολόγου είτε στο επαγγελματικό κομμωτήριο, όπου μπορείτε να υποβληθείτε σε εξέταση με μικροσκόπιο. Όταν βρίσκεστε σε κοντινή απόσταση, είναι ευκολότερο να ορίσετε τη διάταξη των πετσακίων της τρίχας σε σχέση με το μυελό. Ωστόσο, εάν δεν έχουμε τη δυνατότητα να επισκεφτούμε έναν τριχολόγο, μπορείτε να ορίσετε μόνοι μας το πορώδες των μαλλιών.

Πολλές πληροφορίες που αφορούν τα μαλλιά μας είναι εύκολο να προσεγγιστούν απλά παρατηρώντας τις προσεκτικά. Για να αποδείξει,

  • Τα μαλλιά χαμηλού πορώδους (συνήθως για τις Ασιάτισσες) είναι ίσια, κομψά, λαμπερά, βαριά και στερούνται όγκου. Δεν είναι επιρρεπής στο styling, δεν απορροφά καλά το νερό καθώς είναι συγκριτικά δύσκολο να στεγνώσει μετά το πλύσιμο.
  • Τα μαλλιά μεσαίου πορώδους (συνήθη για τις περισσότερες γυναίκες) είναι αδύναμα, στερούνται λάμψης και υγρασίας, γίνονται ελαφρώς κυματιστά, είναι επιρρεπή στο φριζάρισμα όταν εκτίθενται στην υγρασία, είναι εύκολο για τα μαλλιά να σχιστούν ή να γίνουν εύθραυστα.
  • Τα μαλλιά υψηλού πορώδους (συχνά ανοιχτά ή βαμμένα) είναι πολύ ταλαιπωρημένα, τραχιά, ματ, εύθραυστα, υπερβολικά αφυδατωμένα, σπασμένα. έχει τάση για αραίωση καθώς και επηρεάζεται από στατικό και φριζάρισμα.

Το τεστ πορώδους μαλλιών είναι ένα αρκετά χρήσιμο εργαλείο κατά τον καθορισμό του τύπου της τρίχας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να απαντήσετε σε μερικές απλές ερωτήσεις σχετικά με, για παράδειγμα, πόσο χρόνο χρειάζονται τα μαλλιά σας για να στεγνώσουν, τη γενική τους κατάσταση, την κατάσταση των άκρων των μαλλιών, τις δυσκολίες στο styling κ.λπ. Μόλις τελειώσει η δοκιμή, λαμβάνουμε μια απάντηση που υποδεικνύει το συγκεκριμένο επίπεδο πορώδους μαλλιών. Με μεγάλη πιθανότητα ο αλγόριθμος είναι σε θέση να ορίσει με ακρίβεια τον τύπο της τρίχας.

Πώς να ελέγξετε το πορώδες των μαλλιών στο σπίτι; Πολλοί bloggers παρουσιάζουν τρεις, λιγότερο γνωστές μεθόδους που δεν είναι τόσο αξιόπιστες και μπορούν να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες στον ορισμό του πορώδους των μαλλιών. Αυτές οι μέθοδοι περιλαμβάνουν:

  • Το τεστ νερού που εξαρτάται από την τοποθέτηση ενός κομματιού τρίχας 1-2 cm (1 ίντσας) σε ένα ποτήρι με φρέσκο ​​νερό και την παρατήρηση του πόσο γρήγορα χρειάζεται η τρίχα να απορροφήσει το νερό (τα μαλλιά υψηλού πορώδους πνίγονται πιο γρήγορα).
  • Το τεστ καρύδας αφορά την παρατήρηση του τρόπου με τον οποίο αντιδρούν τα μαλλιά όταν καλύπτονται με καθαρό λάδι καρύδας (τα μαλλιά υψηλού πορώδους φριζάρουν και φαίνονται άσχημα).
  • Η δοκιμή αλευριού είναι μια μέθοδος πασπαλίσματος χτενισμένων και χαλαρών μαλλιών με αλεύρι και ελέγχου της ποσότητας τους στα μαλλιά (τα μαλλιά υψηλού πορώδους συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος του αλευριού).

ΠΟΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΛΑΔΙΟΥ ΜΑΛΛΙΩΝ

Ποιο είναι το νόημα να γνωρίζετε τον τύπο του πορώδους των μαλλιών σας; Όπως αναφέρθηκε στην αρχή αυτού του άρθρου, το πορώδες των μαλλιών είναι η βασική πληροφορία. Η ακριβής γνώση σχετικά με την κατάσταση των μαλλιών μας συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη σωστή περιποίηση των μαλλιών και στην επιλογή των ελαίων που θα αποκαταστήσουν την υγεία στα μαλλιά μας. Κάποιος πρέπει να θεωρείται δεδομένος, ένα αταίριαστο λάδι είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να αλλοιώσει την εμφάνιση των μαλλιών.

Ποιο λάδι μαλλιών να επιλέξω;

Τα μαλλιά ευνοούν διάφορες μεθόδους περιποίησης αρκεί να ταιριάζουν με το πορώδες τους. Για παράδειγμα, τα μαλλιά χαμηλού πορώδους είναι καλά όταν η θεραπεία με λάδι διαρκεί πολύ, αν και είναι εύκολο να επιβαρύνετε τα μαλλιά υπερβολικά. Τα μαλλιά υψηλού πορώδους, με τη σειρά τους, απαιτούν σύντομη αλλά βαθιά περιποίηση με λάδι ή πλύσεις με οξύ για να βοηθήσουν τα πετσάκια να κλείσουν. Τόσο η περιποίηση των μαλλιών όσο και τα έλαια πρέπει να συμβαδίζουν με τη δομή των μαλλιών. Ποιο λάδι μαλλιών είναι το καλύτερο;

Ανάλογα με το πορώδες των μαλλιών, τα λάδια μαλλιών πρέπει να διαφέρουν γιατί:

  • τα μαλλιά χαμηλού πορώδους αντιδρούν καλά σε φυτικά έλαια μικρών μορίων που αποτελούν πηγή μεγάλης ποσότητας κορεσμένων λιπαρών οξέων. τα μόριά τους μπορούν να διεισδύσουν στα μαλλιά στραγγίζοντας τις στενά επικαλυπτόμενες επιδερμίδες (για παράδειγμα, φοινικέλαιο, λάδι καρύδας, βούτυρο καριτέ, βούτυρο Babassu, βούτυρο Cupuacu, ο μεγάλος αριθμός των οποίων περιλαμβάνεται στη σύνθεση Nanoil for Low Porosity Hair.
  • Τα μαλλιά μεσαίου πορώδους χρειάζονται φυτικά έλαια ελαφρώς μεγαλύτερων μορίων με την κυριαρχία των μονοκορεσμένων λιπαρών οξέων όπως τα ωμέγα-7 και ωμέγα-9 (έλαιο Jojoba, Έλαιο Macadamia, Λινέλαιο, Σησαμέλαιο, Έλαιο Κολοκυθόσπορου, Έλαιο Marula, Λάδι ρυζιού, μερικά από τα οποία μπορείτε να βρείτε στο Nanoil for Medium Porosity Hair).
  • Τα μαλλιά υψηλού πορώδους απαιτούν βαθιά θρέψη χάρη στα φυτικά έλαια των μεγαλύτερων μορίων και τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πολυκορεσμένα λιπαρά οξέα που περιλαμβάνονται στα έλαια ωμέγα-3 και ωμέγα-6 (έλαιο αργκάν, λάδι αμυγδάλου, λάδι νυχτολούλουδου, βαμβακέλαιο, καλαμποκέλαιο, έλαιο σπόρων σταφυλιού, το οποίο περιλαμβάνεται στη μεγάλη πλειονότητα του στο έλαιο Nanoil for High Porosity Hair).

Μοιραστείτε μαζί μας την άποψή σας για το άρθρο.


Σχόλια: #0


Προσθέστε στο σχόλιό σας. Θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον συντονιστή.
Μάσκα μαλλιών με κερατίνη
Καστορέλαιο
Έλαιο Χοχόμπα
Αργανέλαιο
Ορός προσώπου με ρετινόλη
πολιτική απορρήτου

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies, καθώς και cookies τρίτων, για τη χρήση εξωτερικών εργαλείων. Σε περίπτωση που ο χρήστης δε δώσει τη συγκατάθεσή του, χρησιμοποιούνται μόνο τα απαραίτητα cookies. Μπορείτε να το αλλάξετε τις ρυθμίσεις από το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε, όποτε επιθυμείτε. Συμφωνείτε με τη χρήση όλων των cookies;

πολιτική απορρήτου